IJsselstein: moordenaars op proefverlof

Datum
zondag 17 april 2016
Adres
Lanceerplaats
Plaats
IJsselstein

De schietpartij vond plaats rond 10.00 uur.

De 37-jarige Marokkaan Samir Erraghib wilde zijn 7-jarig dochtertje - een van zijn drie kinderen - met zijn zilverkleurige BMW naar Arabische les brengen toen hij werd beschoten. 

Het meisje zat al in de auto. 

De schutter keek nog even of hij haar vader wel geraakt had voordat hij wegrende.

Het slachtoffer werd door een buurman naar het ziekenhuis gebracht, waar hij nog die ochtend overleed.

Getuigen hadden voor de schietpartij al een verdachte wagen zien; verdacht omdat die onbekend was in de buurt. Ze zagen twee mannen gekleed in het zwart en met bivakmutsen op, van wie er een 'een groot geweer' in handen had en Erraghib doodschoot.

Beiden zijn inmiddels opgepakt. Meteen na de moord hield de politie in de buurt de 22-jarige Abdelghani el H. uit Vianen aan (hij had zich in een nabijgelegen tuinhuisje verstopt en deed alsof hij wilde gaan schoffelen) en een paar dagen later 23-jarige Bowy T. uit Rosmalen. 

De laatste had al eens tbs opgelegd gekregen en was die dag met proefverlof.

Vermoedelijk wilden de daders met een witte BMW vluchten, maar de motor startte niet. Ze vertrokken te voet om enige tijd later terug te keren. Maar ook toen startte de wagen niet.

Waarvoor de 23-jarige verdachte tbs had gekregen, werd niet bekend gemaakt. 

Het motief voor de liquidatie ligt volgens De Telegraaf en crimesite.nl in het feit - maar aanname is beter - dat slachtoffer Samir Erraghib betrokken was bij twee liquidaties: die op Eaneas Lomp in 2015 te Krommenie en op Youssef el Kahtaoui, ook in 2015 maar dan in Amsterdam. 

Erraghib zou in beide zaken als geldkoerier hebben opgetreden tussen de opdrachtgever in Marokko en de uitvoerders.

Overigens werd Youssef el Kahtaoui slachtoffer van een persoonsverwisseling. 

Tijdens de rechtszaak beriep Bowy T. zich op zijn zwijgrecht. 

Abdelghani el H. wilde alleen toelichten waarom hij zich voor de politie had verstopt, vlak na de schietpartij. Hij wilde die dag in IJsselstein een vriend bezoeken, vertelde hij, hoorde sirenes en werd bang. 

Wie de man is die hij wilde bezoeken? vroeg de rechter hem. 

Maar dat wilde hij niet zeggen.

Niet heel geloofwaardig, ook al niet gezien het criminele verleden van El H. Hij werd eerder veroordeeld voor een kraak op Texel, waarbij voor 165.000 euro aan glimmers buit werd gemaakt. In de jeugdgevangenis had hij Bowy T. leren kennen.

Bovendien: hun dna zat op zo ongeveer alles. Op de tas met twee vuurwapens en munitie; in de auto waarin die tas lag; op bivakmutsen en handschoenen, enzovoort.

Waarom El H. stond te schoffelen met enkele Blackberry's op zak is ook een interessante vraag. In de kofferbak van de BMW waarmee de twee wilden wegrijden, lagen twee jerrycans met benzine. 

Het Openbaar Ministerie eiste 20 jaar tegen beiden en beiden kregen 20 jaar.


Slachtoffers

NaamSamir Erraghib
Geboren
Overleden17 apr. 2016

Daders/verdachten

NaamAbdelghani el H.
Geboren
Overleden
 6,1
KNMI Cabauw – 17-04-2016

Bijgewerkt: 28-06-18 13:24

comments powered by Disqus