Slachtoffer liquidatie Amsterdam Justin Jamery Jap Tjong (25)

Datum
dinsdag 31 januari 2017
Adres
Prof. R. Casimirstraat
Plaats
Amsterdam

Justin Jamery Jap Tjong werd van dichtbij beschoten en door verschillende kogels getroffen, vooral in zijn bovenlichaam. Hij overleed ter plaatse. Reanimatie door omwonenden en later hulpverleners mocht niet baten.

De schoten vielen rond 22.30 uur op een pleintje in deze straat in Osdorp. Getuigen vertelden dat ze twee salvo's 'ongelooflijke knallen' hadden gehoord. Ze dachten aan automatische vuurwapens, maar de politie kon dat nog niet bevestigen.

Buurtbewoners verklaarden dat ze het slachtoffer niet kenden - en dat kan kloppen. Jap Tjong woonde wel in Nieuw-West, maar aanmerkelijk noordelijker.

De politie maakte bekend dat de 25-jarige Jap Tjong een bekende van haar was, maar 'vooralsnog' niet door het soort misdrijven waarvoor je wordt doodgeschoten - althans: doorgaans.

Volgens diverse media was hij net vader geworden. Volgens Het Parool kende niemand hem in het criminele milieu.

Maar begin april 2017 kwam Het Parool daar op terug. De krant schreef dat Jap Tjong iemand had willen (helpen) liquideren.

Dat zit zo.

Op 12 januari 2017 werd in Utrecht de crimineel Hakim Changachi geliquideerd. Twee dagen later zagen agenten een Skoda Fabia staan bij de flat waar Changachi was doodgeschoten staan. Toen de twee inzittenden van die wagen de agenten zagen naderen, gingen ze er vandoor.

Achter het stuur zat Jerrel Z. (24) en de tweede inzittende was Marciano D. (26), beiden uit Amsterdam en beiden crimineel. Z. had toen al een strafblad van achttien kantjes, D. eentje van twaalf.

In Diemen raakte Z. de macht over het stuur kwijt en zowel hij als D. kon worden ingerekend. Agenten hadden gezien dat ze onderweg twee 'aanvalswapens' uit de auto hadden gegooid. Beide kalasjnikovs werden teruggevonden.

Vermoedelijk wilden Z. en D. een volgende crimineel liquideren: K.H. Hij zou tot dezelfde bende behoren als de twee dagen eerder geliquideerde Hakim Changachi en in hetzelfde flatgebouw wonen.

Onlangs was in deze zaak een pro-formazitting. Jerrel Z. verklaarde toen dat Justin Jamery Jap Tjong ook in die Skoda had gezeten, toen ze het beoogde slachtoffer H.K. aflegden.

Het Parool was bij die zitting en meldde dat (uiteraard). Indien juist, dan moet Jap Tjong uit de auto zijn gesprongen voordat Jerrel Z. het gaspedaal indrukte om aan de agenten te ontkomen of nadat Z. de macht over het stuur had verloren. In ieder geval wist hij te ontsnappen, althans: werd niet aangehouden. Ruim twee weken later werd hij geliquideerd.

De recherche zegt niet aan het verhaal van Z. te twijfelen, althans niet op dit punt. In ieder geval is het een interessante lijn van onderzoek in de zaak Jan Tjong. Al ligt het gevaar van desinformatie op de loer. Alleen met een derde kan Z. volhouden dat hij alleen had zullen chaufferen; er werden immers twee kalasjnikovs gevonden.

Maar waarom Het Parool Jap Tjong - geboren 6 september 1991 te Amsterdam uit een Surinaamse moeder - ineens Jap Tjouw noemt, is Moordatlas een raadsel.

De moord op Justin Jamery Jap Tjong was de eerste moord in Amsterdam in 2017. Ruim twee maanden was er in de hoofdstad geen moord gepleegd.

Professor Rommert Casimir (1877-1957) was hoogleraar pedagogiek.


 4
KNMI Schiphol – 31-01-2017

Bijgewerkt: 07-12-17 16:00

comments powered by Disqus