Justin Jamery Jap Tjong (25) geliquideerd

Datum
dinsdag 31 januari 2017
Adres
Prof. R. Casimirstraat
Plaats
Amsterdam

Justin Jamery Jap Tjong werd van dichtbij beschoten en door verschillende kogels getroffen, vooral in zijn bovenlichaam. Hij overleed ter plaatse. Reanimatie door omwonenden en later hulpverleners mocht niet baten.

De schoten vielen rond 22.30 uur op een pleintje in deze straat in Osdorp. Getuigen vertelden dat ze twee salvo's 'ongelooflijke knallen' hadden gehoord. Ze dachten aan automatische vuurwapens, maar de politie kon dat nog niet bevestigen.

Buurtbewoners verklaarden dat ze het slachtoffer niet kenden - en dat kan kloppen. Jap Tjong woonde wel in Nieuw-West, maar aanmerkelijk noordelijker.

De politie maakte bekend dat de 25-jarige Jap Tjong - geboren 6 september 1991 te Amsterdam uit een Surinaamse moeder - een bekende van haar was, maar 'vooralsnog' niet door het soort misdrijven waarvoor je wordt doodgeschoten - althans: doorgaans.

Volgens diverse media was hij net vader geworden. Volgens Het Parool kende niemand hem in het criminele milieu.

Maar begin april 2017 kwam Het Parool daar op terug. De krant schreef dat Jap Tjong iemand had willen (helpen) liquideren.

Dat zit zo.

Op 12 januari 2017 werd in Utrecht de crimineel Hakim Changachi geliquideerd. Twee dagen later zagen agenten een Skoda Fabia staan bij de flat waar Changachi was doodgeschoten staan. Toen de drie inzittenden van die wagen de agenten zagen naderen, gingen ze er vandoor.

Achter het stuur zat Jerrel Z. (24) en de tweede inzittende was Marciano D. (26), beiden uit Amsterdam en beiden crimineel. Z. had toen al een strafblad van achttien kantjes, D. eentje van twaalf.

In Diemen raakte Z. de macht over het stuur kwijt en zowel hij als D. kon worden ingerekend. Agenten hadden gezien dat ze onderweg twee 'aanvalswapens' uit de auto hadden gegooid. Beide kalasjnikovs werden teruggevonden.

Vermoedelijk wilden Z. en D. een volgende crimineel liquideren: Khalid H. Hij zou tot dezelfde bende behoren als de twee dagen eerder geliquideerde Hakim Changachi (in ieder geval waren de twee bevriend) en in hetzelfde flatgebouw wonen.

Tijdens een pro forma-zitting verklaarde Jerrel Z. vervolgens dat Justin Jamery Jap Tjong ook in die Skoda had gezeten, toen ze het beoogde slachtoffer Khalid H. aflegden. Hij zou de derde man zijn geweest. Kennelijk had hij kans gezien ergens uit te stappen.

Ruim twee weken later werd Justin Jamery Jap Tjong geliquideerd. Vermoedelijk omdat hij had aangegeven niet meer mee te willen doen. Daarop zou hem gezegd zijn dat 'ze' dan niets meer voor hem konden doen. 

Je kunt uit een auto stappen, maar niet uit een doodseskader.

De recherche zegt niet aan het verhaal van Z. te twijfelen, althans niet op dit punt. 

Eind 2019 werd een oude bekende voor de moord op Jap Tjong aangehouden: Roël T.N.T. (57), de vader van Ferrel, een van de daders van de liquidatie van Changachi. 

Politie en justitie vermoedden dat T.N.T Jap Tjong doodschoot om zijn zoon te beschermen, maar ze moesten T.N.T. weer vrijlaten wegens gebrek aan bewijs.

Jap Tjong zou niet de eerste dode zijn die T.N.T. op zijn geweten heeft. Hij was 31 toen hij in de Amsterdamse discotheek 36 op de schaal van Richter een man doodschoot.

 4
KNMI Schiphol – 31-01-2017

Labels

Bijgewerkt: 20-02-2020 21:04

Reacties (0)

Log in om te reageren