Caloh Wagoh nummer 1

Datum
dinsdag 31 januari 2017
Adres
Prof. R. Casimirstraat
Plaats
Amsterdam

Justin Jamery Jap Tjong verliet café 't Calandje aan de Pieter Calandlaan om iets voor 22.30 uur. Enkele minuten later was hij dood, van dichtbij beschoten en door tientallen kogels getroffen. 

Vooral in zijn bovenlichaam. 

Reanimatie door omwonenden en later hulpverleners mocht niet baten. Jap Tjong werd 25 jaar.

Buurtbewoners verklaarden dat ze het slachtoffer niet kenden - en dat kon kloppen. Jap Tjong woonde wel in Nieuw-West, maar aanmerkelijk noordelijker.

De politie maakte bekend dat de 25-jarige Jap Tjong - geboren 6 september 1991 te Amsterdam uit een Surinaamse moeder - een bekende van haar was, maar 'vooralsnog' niet door het soort misdrijven waarvoor je wordt doodgeschoten.

Ook volgens Het Parool kende niemand hem in het criminele milieu.

Pas later werd duidelijk dat Jap Tjong betrokken was geweest bij een liquidatie.

Dat zat zo.

Op 12 januari 2017 werd in Utrecht Hakim Changachi geliquideerd. Het slachtoffer was crimineel, maar het vermoeden rees al snel dat hij desondanks niet het beoogde doelwit was die avond.

Maar Khalid H.

Deze H. was bevriend met Hakim Changachi, zou tot dezelfde criminele organisatie behoren en woonde in dezelfde flat. Ze waren bovendien die avond samen op stap geweest.

Vandaar de vergissing. In het donker leken ze op elkaar.

Twee dagen later zag deze Khalid H. buiten een Skoda Fabia staan, met enkele mannen erin. Hij vertrouwde het niet en belde de politie.

Toen de inzittenden van die Skoda de gewaarschuwde agenten zagen naderen, gingen ze er vandoor. In Diemen raakte bestuurder de macht over het stuur kwijt en konden de inzittenden worden ingerekend.

Achter het stuur zat Jerrel Z. (24), de tweede inzittende was Marciano D. (26). Beiden afkomstig uit Amsterdam, beiden crimineel. 

Z. had toen al een strafblad van achttien kantjes, D. eentje van twaalf.

De agenten hadden gezien dat ze onderweg twee 'aanvalswapens' uit de auto hadden gegooid. De kalasjnikovs werden teruggevonden.

Kortom: vermoedelijk wilden Z. en D. die avond het eigenlijke doelwit van twee dagen eerder liquideren: Khalid H. 

En twee weken later werd Jap Tjong dus geliquideerd. Maar waarom?

Het Openbaar Ministerie ging er inderdaad vanuit dat Jap Tjong had deelgenomen aan de liquidatie van Hakim Changachi, als chauffeur. 

De schutters in die zaak waren Ferrel T.N.T. en Guyno O. (overigens een neef van Jap Tjong).

Toen duidelijk was dat dat ze de verkeerde hadden doodgeschoten werd alsnog een poging ondernomen Khalid H. te liquideren.

Jap Tjong zou hebben geweigerd aan die tweede poging deel te nemen.

En hier kwam Ridouan Taghi om de hoek kijken. Hij was een bekende van de familie Changachi en zou zijn vrienden van motorclub Caloh Wagoh opdracht hebben gegeven wraak te nemen op de uitvoerders van de moord op Changachi.

Maar alle drie doodschieten was misschien te veel van het slechte. De keuze viel op Justin Jap Tjong. Die had ten slotte aangegeven ermee te willen stoppen. Lui die stoppen willen ook nog wel eens met de politie praten.

Jap Tjong werd dus opgeofferd. 

T.N.T. en O. moesten in ruil wel meewerken aan de dood van hun vriend resp. neef Jap Tjong. Door een afspraak met hem te lokken.

Dat scenario ontvouwde zich eind 2019, toen een oude bekende van de politie voor de moord op Jap Tjong aangehouden: Roël T.N.T. (57), de vader van Ferrel boven.

Hij werd niet verdacht van de liquidatie zelf, maar van betrokkenheid. 

Want toen nog niet duidelijk was wie van de drie zou worden geliquideerd als wraak voor de moord op Changachi, zou hij er bij Caloh Wagoh voor hebben gepleit zijn zoon Ferrel te sparen en Jap Tjong te liquideren.

Vaderliefde.

(Het was overigens niet de eerste moord waarbij T.N.T. betrokken was. Hij was 31 toen hij in de Amsterdamse discotheek 36 op de schaal van Richter een man doodschoot.)

En zo geschiedde, althans volgens het OM. Ferrel T.N.T. en Guyno O. maakten voor die fatale avond een afspraak met Jap Tjong, om 22.30 uur.

Getuigen verklaarden dat vanuit het niets iemand tevoorschijn kwam en met een 'lang, bruin wapen' op Jap Tjong schoot. 

T.N.T. en O. maakten daarop dat ze wegkwamen.

In april 2022 werd de zaak inhoudelijk behandeld. T.N.T. junior gaf nog een alternatieve verklaring voor de liquidatie van Jap Tjong. De laatste zou een partij cocaïne hebben gestolen en daarom in de problemen hebben gezeten.

Hijzelf had in ieder geval niets van doen met de liquidatie van Jap Tjong.

Overigens waren T.N.T. en O. op dat moment al tot 26 jaar veroordeeld voor de liquidatie van Hakim Changachi.

Andere verdachten in de zaak Jap Tjong waren Ferman D. en Orphan P. De eerste zou chauffeur van de vluchtauto zijn geweest, de tweede zou de vluchtauto in brand hebben gestoken.

Beiden ontkenden. 

En verder Jermaine B. en Moriën J.

Jermaine B. zou Jap Tjong naar de plaats delict hebben gelokt, voor een afspraak met T.N.T. en O.; op drie hulzen die op de plaats delict waren achterbleven zat dna van Moriën J. 

J. verklaarde dat als volgt: 'Ik had best wel vaak wapens en munitie in handen en handelde er ook in. Ik denk dat het daardoor komt.'

Dat vond de rechtbank maar vreemd. 'Pakte u de kogels dan uit de verpakking?'

'Ik verkocht die kogels ook wel los.'

Het wapen was vermoedelijk een AK47, mogelijk een Tsjechische variant. Toch niet het wapen waarbij je losse kogels koopt. Moet je vaak terug naar de winkel...

Het OM eiste tegen Ferrel T.N.T. en Guyno O. levenslang. Niet alleen voor hun rol in de liquidatie van Jap Tjong, maar omdat je 'serieel schuldig maken aan moorden geen tijdelijke gevangenisstraf meer rechtvaardigt'.

Volgens de advocaten van T.N.T. en O. was er in de zaak Jap Tjong zo weinig bewijs tegen beiden dat ze niet eens vervolgd hadden mogen worden.

Opvallend detail: eerder die dag (21 april 2022) was T.N.T. in hoger beroep tot 21,5 jaar veroordeeld voor de moord op Hakim Changachi. 

O. was in die zaak niet eens in hoger beroep gegaan.

De uitspraak in de zaak Jap Tjong was op 22 juli 2022. Eerste vaststelling van de rechtbank: de opdrachtgever tot de moord op Jap Tjong was vermoedelijk Ridouan Taghi.

Taghi delegeerde aan ene Feno D., die op zijn beurt in Delano R. een onderaannemer vond. Delano R. zette de moord uiteindelijk uit binnen zijn eigen clubje: Caloh Wagoh.

R. kreeg daarvoor (en voor een vergelijkbare rol in andere moordzaken) levenslang.

Net als Feno D.

De rechtbank oordeelde verder dat Jermaine B. inderdaad Jap Tjong naar de plaats delict had gelokt. 

En dat Moriën J. ook bij de liquidatie betrokken was. Niet alleen omdat zijn dna op de hulzen zat (en dus als schutter werd gezien), ook omdat hij geholpen had de vluchtauto in brand te steken.

Hij kreeg 30 jaar.

Ferman D. was de chauffeur van die vluchtauto, zoals het OM al had gesteld.

Hij kreeg 20 jaar.

Orphan P. had bekend geholpen te hebben bij die brandstichting, maar had verklaard niet geweten te hebben waar die auto voor was gebruikt - en de rechtbank geloofde hem.

Maar in een andere zaak kreeg hij 14 jaar.

Een paar dagen later (op 7 juli 2022) hoorden ook Ferrel T.N.T. en Guyno O. hun straffen. Die konden niet verder uiteen liggen: T.N.T. kreeg levenslang, O. werd vrijgesproken.

De liquidatie van Justin Jap Tjong was de eerste van vijf moorden in 2017 waarvoor leden van Caloh Wagoh werden vervolgd. 

Nummer 2 was de moord op Farid Souhali. Nummer 3 de moord op Jair Wessels. Nummer 4 die op Zeki Yumusak. Nummer 5 op Stefaan Bogaerts.

In maart 2024 hoorden zes mannen in hoger beroep (opnieuw) levenslang tegen zich eisen.

In volgorde van rang:

Feno D. als onderaannemer van Ridouan Taghi

Delano R. als onderaannemer van Feno D.

Ferrel T.N.T., Guyno O. en Jermaine B. als uitvoerders.

En Greg R. als oude rot. Zie elders.

De uitspraak zal nog even op zich laten wachten.

 4
KNMI Schiphol – 31-01-2017

Labels

Bijgewerkt: 05-03-2024 08:58

Reacties (0)

Log in om te reageren