Justin wilde niet meer liquideren

Datum
dinsdag 31 januari 2017
Adres
Prof. R. Casimirstraat
Plaats
Amsterdam

Justin Jamery Jap Tjong verliet café 't Calandje aan de Pieter Calandlaan om iets voor 22.30 uur. Enkele minuten later was hij dood, van dichtbij beschoten en door tientallen kogels getroffen. 

Vooral in zijn bovenlichaam. 

Reanimatie door omwonenden en later hulpverleners mocht niet baten. Jap Tjong werd 25 jaar.

Buurtbewoners verklaarden dat ze het slachtoffer niet kenden - en dat kon kloppen. Jap Tjong woonde wel in Nieuw-West, maar aanmerkelijk noordelijker.

De politie maakte bekend dat de 25-jarige Jap Tjong - geboren 6 september 1991 te Amsterdam uit een Surinaamse moeder - een bekende van haar was, maar 'vooralsnog' niet door het soort misdrijven waarvoor je wordt doodgeschoten.

Ook volgens Het Parool kende niemand hem in het criminele milieu.

Pas later werd duidelijk dat Jap Tjong betrokken was geweest bij een liquidatie.

Dat zat zo.

Op 12 januari 2017 werd in Utrecht Hakim Changachi geliquideerd. Het slachtoffer was crimineel, maar het vermoeden rees al snel dat hij desondanks niet het beoogde doelwit was die avond.

Maar Khalid H.

Deze H. was bevriend met Hakim Changachi, zou tot dezelfde criminele organisatie behoren en woonde in dezelfde flat. Ze waren bovendien die avond samen op stap geweest.

Vandaar de vergissing. In het donker leken ze op elkaar.

Twee dagen later zag deze Khalid H. buiten een Skoda Fabia staan, met erin enkele mannen. Hij vertrouwde en belde de politie.

Toen de inzittenden van die Skoda de gewaarschuwde agenten zagen naderen, gingen ze er vandoor. In Diemen raakte bestuurder de macht over het stuur kwijt en konden de inzittenden ingerekend.

Achter het stuur zat Jerrel Z. (24), de tweede inzittende was Marciano D. (26). Beiden afkomstig uit Amsterdam, beiden crimineel. 

Z. had toen al een strafblad van achttien kantjes, D. eentje van twaalf.

De agenten hadden gezien dat ze onderweg twee 'aanvalswapens' uit de auto hadden gegooid. De kalasjnikovs werden teruggevonden.

Kortom: vermoedelijk wilden Z. en D. die avond het eigenlijke doelwit van twee dagen eerder liquideren: Khalid H. 

En twee weken later werd Jap Tjong dus geliquideerd. Maar waarom?

Het Openbaar Ministerie ging er inderdaad vanuit dat Jap Tjong had deelgenomen aan de liquidatie van Hakim Chanachi, als chauffeur. 

De schutters in die zaak waren Ferrel T.N.T. en Guyno O. (overigens een neef van Jap Tjong).

Toen alsnog een poging werd ondernomen Khalid H. te liquideren, zou Jap Tjong hebben geweigerd.

En hier kwam Ridouan Taghi om de hoek kijken. Hij was een bekende van de familie Changachi en zou zijn vrienden van motorclub Caloh Wagoh opdracht hebben gegeven een van de daders van de moord op Changachi te doden.

Maar alle drie was te veel van het goede. De keuze viel op Justin Jap Tjong. Hij had ten slotte aangegeven ermee te willen stoppen. Lui die stoppen willen ook nog wel eens met de politie praten.

Jap Tjong werd dus opgeofferd. 

T.N.T. en O. werden gespaard, maar moesten in ruil wel meewerken aan de dood van hun vriend en neef Jap Tjong. Door hem naar de plek te lokken waar een schutter klaarstond.

Dat scenario ontvouwde zich eind 2019, toen een oude bekende voor de moord op Jap Tjong aangehouden: Roël T.N.T. (57), de vader van Ferrel.

Hij werd niet verdacht van de liquidatie zelf, maar van betrokkenheid. Hij zou bij Caloh Wagoh ervoor gepleit hebben zijn zoon Ferrel te sparen en Jap Tjong te liquideren.

(Het was overigens niet de eerste moord waarbij T.N.T. betrokken was. Hij was 31 toen hij in de Amsterdamse discotheek 36 op de schaal van Richter een man doodschoot.)

En zo geschiedde, althans volgens het OM. Ferrel T.N.T. en Guyno O. maakten voor die fatale avond een afspraak met Jap Tjong, om 22.30 uur.

Getuigen verklaarden dat vanuit het niets iemand tevoorschijn kwam en met een 'lang, bruin wapen' op Jap Tjong schoot. 

T.N.T. en O. maakten daarop dat ze wegkwamen.

In april 2022 werd de zaak inhoudelijk behandeld. T.N.T. gaf nog een alternatieve verklaring voor de liquidatie van Jap Tjong. De laatste zou een partij cocaïne hebben gestolen en daarom in de problemen hebben gezeten.

Hijzelf had in ieder geval niets van doen met de liquidatie van Jap Tjong.

Overigens waren beiden op dat moment al tot 26 jaar veroordeeld voor de liquidatie van Hakim Changachi.

Andere verdachten in de zaak Jap Tjong waren Ferman D. en Orphan P. De eerste zou chauffeur van de vluchtauto zijn geweest, de tweede zou de vluchtauto in brand hebben gestoken.

Beiden ontkenden. 

En verder Jermaine B. en Moriën J.

Op drie hulzen die op de plaats delict achterbleven zat dna van Moriën J. 

J. verklaarde: 'Ik had best wel vaak wapens en munitie in handen en handelde er ook in. Ik denk dat het daardoor komt.'

Dat vond de rechtbank vreemd. 'Pakte u de kogels dan uit de verpakking?'

'Ik verkocht die kogels ook wel los.'

Het wapen was vermoedelijk een AK47, mogelijk een Tsjechische variant. Toch niet het wapen waarbij je losse kogels koopt. Moet je vaak terug naar de winkel...

Het OM eiste tegen Ferrel T.N.T. en Guyno O. levenslang, omdat zich 'serieel schuldig maken aan moorden geen tijdelijke gevangenisstraf meer rechtvaardigt'.

Volgens de advocaten van T.N.T. en O. is er zelfs zo weinig bewijs tegen beiden dat ze niet eens vervolgd hadden mogen worden.

Opvallend detail: eerder die dag (21 april 2022) was T.N.T. in hoger beroep tot 21,5 jaar veroordeeld voor de moord op Hakim Changachi. O. was in die zaak niet in hoger beroep gegaan.

De uitspraak in de zaak Jap Tjong is op 30 augustus 2022.

Wie de schutter in de zaak Jap Tjong was, is nog steeds onbekend. Maar misschien wordt ook dat nog eens duidelijk.

 4
KNMI Schiphol – 31-01-2017

Labels

Bijgewerkt: 26-04-2022 16:38

Reacties (0)

Log in om te reageren