Verkeerde crimineel doodgeschoten

Datum
donderdag 12 januari 2017
Adres
Faustdreef
Plaats
Utrecht

De schoten klonken tegen 1.45 uur in de wijk Overvecht. Het slachtoffer was Hakim Changachi (31). 

Korte tijd later werd op de Vulcanusdreef - een kilometer verderop, maar nog steeds in Overvecht - een brandende auto aangetroffen.

Changachi lid van een beruchte drugsfamilie. Een broer van hem was kort daarvoor in Duitsland om het leven gekomen na het plegen van een plofkraak.

Dat was Sadik Changachi. Op 9 maart 2016 vloog hij met zijn kompanen bij het Duitse Meppen op de vlucht voor de politie in hun gestolen Audi uit de bocht. 

Ze knalden tegen een vrachtwagen resp. boom.

De vader van beide broers - Mimoun Changachi - zou in Marokko spoorloos zijn verdwenen nadat een partij hasj was zoekgeraakt. 

Gestolen. 

De broer van Mimoun zou daarop een van de mannen die hij voor de diefstal verantwoordelijk hield, met een riotgun door zijn hoofd hebben geschoten. Daarop verdween Mimoun...

Volgens het Algemeen Dagblad werden in 2016 bovendien vier neven van Hakim Changachi veroordeeld voor drugshandel.

En toch was Hamik Changachi die avond niet het doelwit. 

Op 16 januari 2017 meldde rtvutrecht.nl dat het een fatale persoonsverwisseling was. Het werkelijke doelwit was Khalid H., een vriend van Changachi die in hetzelfde flatgebouw woonde.

H. was die avond met Changachi uit geweest. Hij zat nog in de auto toen Changachi al de hal was binnengelopen. De schutters zagen Chanachi voor H. aan.

Twee dagen later werd geprobeerd Khalid H. alsnog te liquideren, maar dat mislukte. 

H. zag vlak bij zijn woning een Skoda met gedoofde lichten en daarin twee personen. Hij belde de politie en die hield reed de wagen na een achtervolging klem. 

Erin zaten Jerrel Z. en Marciano D. 

Jerrel Z. reed, Marciano D. zat achterin. Agenten hadden gezien dat de laatste vanaf de achterbank zware vuurwapens naar buiten had gegooid. Althans dat vanaf de achterbank wapens naar buiten waren gegooid.

In maart 2017 werden voor de liquidatie van Changachi twee mannen aangehouden: Ferrel T.N.T. (30) uit Amsterdam en Guyno O. (24) uit Zaandam.

De laatste was een aangetrouwde neef van Justin Jamery Jap Tjong, die op 31 januari 2017 in Amsterdam werd geliquideerd - een liquidatie die direct te maken zou hebben met de (verijdelde) poging Kahlid H. alsnog te liquideren.

In februari 2019 stonden T.N.T. en O. voor het hekje. Beiden ontkenden bij de liquidatie van Changachi betrokken te zijn geweest. 

Justitie zag ze als de schutters en eiste 26 jaar tegen ze.

De rechtbank ook: beiden kregen 26 jaar. In die straffen verdisconteerd: hun rol bij de mislukte aanslag op Khalid H.

Jerrel Z. en Marciano D. kregen 7 resp. 10 jaar voor de mislukte aanslag op Khalid H. 

De lagere straf voor Z. was mede het gevolg van het feit dat hij 'enigszins verminderd toerekeningsvatbaar' werd geoordeeld.

T.N.T. en O. gingen beiden in hoger beroep, maar O. trok dat weer in.

T.N.T. hoorde in april 2022 25,5 jaar tegen zich eisen. Hij ontkende nog steeds.

De rechtbank veroordeelde hem tot 21,5 jaar.

Een van de mensen die zeker ook betrokken waren bij de liquidatie van Changachi, was Nabil B. 

Hij bekende Kahlid H. te hebben afgelegd, zijn gangen te zijn nagegaan. Daarna had B. de schutters ingelicht wanneer en waar ze H. het beste konden liquideren.

Toen niet H. maar Changachi werd doodgeschoten, stapte B. naar justitie. Changachi was namelijk een vriend van hem. 

Kennelijk vond hij het doden van mensen die geen vrienden van hem waren geen probleem. 

Maar vrienden, dat ging hem te ver.

Hoe dan ook, hij werd kroongetuige. Het Openbaar Ministerie hoopt via hem de vermeende opdrachtgever tot de liquidatie van Changachi en de tweede poging tot liquidatie van Khalid H. achter de tralies te krijgen: Ridouan Taghi en zijn maatje Saïd Razzouki.

Taghi en Razzouki worden gezien als de leiders van een groep die verschillende liquidaties en pogingen tot liquidaties heeft uitgevoerd of laten uitvoeren. 

In juni 2022 eiste het Openbaar Ministerie levenslang tegen hem, Saïd Razzouki en diens broer Mohamed Razzouki alsmede drie anderen.

Taghi werd niet alleen vervolgd voor de moord op Changachi, maar onder meer ook voor de liquidatie van Ronald Bakker op 9 september 2015 in Huizen, Samir Erraghib op 17 april 2016 in IJsselstein, Ranko Scekic op 22 juni 2016 te Utrecht en Martin 'Vlinderscrime' Kok later in 2016 te Laren.

De uitspraak was op 27 februari 2024: levenslang.

Ook Saïd Razzouki kreeg levenslang, zijn broer Mohamed 27 jaar.

 5,2
KNMI De Bilt – 12-01-2017

Labels

Bijgewerkt: 27-02-2024 10:49

Reacties (0)

Log in om te reageren