Verkeerde crimineel doodgeschoten

Datum
donderdag 12 januari 2017
Adres
Faustdreef
Plaats
Utrecht

De schoten klonken tegen 1.45 uur in de wijk Overvecht. Het slachtoffer was Hakim Changachi (31). Korte tijd later werd op de Vulcanusdreef - een kilometer verderop, maar nog steeds in Overvecht - een brandende auto aangetroffen.

Changachi lid van een beruchte drugsfamilie. Een broer van hem kwam onlangs om in Duitsland na het plegen van een kraak, meldde de krant.

Dat was Sadik Changachi, die op 9 maart 2016 met zijn kompanen bij het Duitse Meppen op de vlucht voor de politie in hun Audi uit de bocht vloog en tegen een vrachtwagen resp. boom knalde.

De vader van beide broers - Mimoun Changachi - zou in Marokko spoorloos zijn verdwenen nadat een partij hasj was zoekgeraakt. Gestolen. De broer van Mimoun zou daarop een van de mannen die hij voor de diefstal verantwoordelijk hield, met een riotgun door zijn hoofd hebben geschoten. Daarop werd Mimoun...

Volgens het Algemeen Dagblad werden in 2016 nog vier neven van Hakim Changachi veroordeeld voor drugshandel.

En toch was Hamik Changachi die avond niet het doelwit. Op 16 januari 2017 meldde rtvutrecht.nl dat het een persoonsverwisseling was. Het werkelijke doelwit was Khalid H., een vriend van Changachi die in hetzelfde flatgebouw woonde.

H. was die avond met Changachi uit geweest. Hij zat nog in de auto toen Changachi al de hal was binnengelopen. De schutters zagen Chanachi voor H. aan.

Twee dagen later werd geprobeerd Khalid H. alsnog te liquideren, maar dat mislukte. 

H. zag vlak bij zijn woning een Skoda met gedoofde lichten en daarin twee personen. Hij belde de politie en die hield reed de wagen na een achtervolging klem. 

Erin zaten Jerrel Z. en Marciano D. 

Jerrel Z. reed, Marciano D. zat achterin. Agenten hadden gezien dat de laatste vanaf de achterbank zware vuurwapens naar buiten had gegooid. Althans dat vanaf de achterbank wapens naar buiten waren gegooid.

In maart 2017 werden voor de liquidatie van Changachi twee mannen aangehouden: Ferrel T.N.T. (30) uit Amsterdam en Guyno O. (24) uit Zaandam.

De laatste was een aangetrouwde neef van Justin Jamery Jap Tjong, die op 31 januari 2017 in Amsterdam werd geliquideerd - een liquidatie die direct te maken zou hebben met de (verijdelde) tweede poging Kahlid H. te liquideren.

Sterker: Jap Tjong zou ook in de Skoda hebben gezeten die de politie klem reed. In dat geval zou hij ergens onderweg kans gezien hebben uit te stappen.

In februari 2019 stonden T.N.T. en O. voor het hekje. Beiden ontkenden bij de liquidatie van Changachi betrokken te zijn geweest. Het OM eiste 26 jaar tegen beiden. Justitie zag ze als de schutters.

En de rechtbank ook: beiden kregen 26 jaar. In die straffen verdisconteerd: hun rol bij de mislukte aanslag op Khalid H.

Jerrel Z. en Marciano D. kregen 7 resp. 10 jaar voor de mislukte aanslag op Khalid H. De lagere straf voor Z. was mede het gevolg van het feit dat hij 'enigszins verminderd toerekeningsvatbaar' werd geoordeeld.

Een van de mensen die zeker ook betrokken waren bij de liquidatie van Changachi, was Nabil B. Hij bekende Kahlid H. te hebben afgelegd, zijn gangen te hebben nagegaan. Daarna had B. de schutters ingelicht wanneer en waar ze H. het beste konden liquideren.

Toen niet H. maar Changachi werd doodgeschoten, stapte B. naar justitie. Changachi was namelijk een vriend van hem. 

Kennelijk vond hij het doden van mensen die geen vrienden van hem waren geen probleem. 

Maar vrienden, dat ging hem te ver.

Hoe dan ook, hij werd kroongetuige. Het Openbaar Ministerie hoopt via hem de vermeende opdrachtgever tot de liquidatie van Changachi en de tweede poging tot liquidatie van Khalid H. achter de tralies te krijgen: Ridouan Taghi en zijn maatje Saïd Razzouki.

Taghi en Razzouki worden gezien als de leiders van een groep die verschillende liquidaties en pogingen tot liquidaties heeft uitgevoerd of laten uitvoeren. Drie liquidaties worden nu in een en hetzelfde proces berecht: die op Samir Erraghib (2016), Ranko Scekic en Hakim Changachi.

Dat proces heeft de naam Marengo gekregen.

Taghi en Razzouki worden ook gezien als de opdrachtgevers van de liquidatie van Martin 'Vlinderscrime' Kok in december 2016, maar die zaak wordt in een apart proces bij een andere rechtbank behandeld. 

Overvecht is trouwens een beruchte wijk wat moord en doodslag betreft. In 2016 vonden er twee moorden plaats, een liquidatie in het criminele milieu en een relatieruzie. Maar ook eerder werden er relatief veel geslaagde levensdelicten gepleegd.

 5,2
KNMI De Bilt – 12-01-2017

Labels

Bijgewerkt: 07-01-2021 21:37

Reacties (0)

Log in om te reageren