Caloh Wagoh nummer 3

Datum
vrijdag 7 juli 2017
Adres
Kanaaldijk West
Plaats
Breukelen

De 30-jarige Jair Jean Wessels werd rond 15.00 uur doodgeschoten op parkeerplaats P2 van het station van Breukelen. Hij werd tussen auto's aangetroffen, gereanimeerd en naar het ziekenhuis gebracht. 

Daar overleed hij.

Na verloop van tijd werden drie verdachten opgepakt, in Spanje en Nederland: Howard K., Johannes de G. en ene Greg R. 

De laatste is de vader van de man die in het grote liquidatieproces tot levenslang werd veroordeeld. 

Greg R. ontkende enige betrokkenheid. 

De K. en De G. bleken banden te hebben met motorclub Caloh Wagoh, opgericht door Delano R. 

Ook Greg R. was volgens justitie betrokken bij de motorclub, van wie de meeste leden overigens geen motorrijbewijs hebben en ook geen motor.

Johannes de G. - kortweg Tony genaamd - legde vervolgens verklaringen af en werd kroongetuige.

Daarop werd Patrick S. opgepakt, een vriend van Wessels - maar ook degene die hem naar de parkeerplaats had gelokt, althans volgens het Openbaar Ministerie.

Het OM ging ervan uit dat Wessels en S. elkaar kenden van ripdeals en dat S. mogelijk een keuze had gekregen: de gestolen drugs terugbetalen of je vriend Wessels aan ons uitleveren. 

Hij zou Wessels toen hebben voorgesteld samen naar een waterscooter te kijken. 

Wessels wilde graag zo'n ding. 

Maar S. leverde hem uiteindelijk af op de parkeerplaats, waar het moordcommando in een zwarte Seat klaar zat.

De schutter stapte na gedane arbeid weer in de Seat, waarvan de bestuurder met hoge snelheid richting A2 en vervolgens naar Loenersloot reed of de ventweg rechtstreeks naar Loenersloot nam.

De wagen was op 21 juni 2017 in Utrecht gestolen en werd na de moord in Loenersloot achtergelaten, in de Slotlaan - maar niet in brand gestoken.

In Loenersloot stapten de daders over in de grijze Peugeot 308. 

Althans, tien dagen na de liquidatie werd in Vinkeveen een grijze Peugeot 308 met valse kentekenplaten aangetroffen. Die wagen was gestolen in Capelle aan de IJssel.

Opsporing Verzocht toonde de politie een compositietekening van de schutter:


De man is blank, kaal en tussen de 30 en 35 jaar oud. 

En volgens Howard K. is het Johannes de G. 

Althans, K. heeft De G. aangewezen als schutter. Zelf was hij naar eigen zeggen niet bij de liquidatie betrokken. Behalve dan dat hij - ook naar eigen zeggen - wapens en auto's had geleverd.

Volgens Het Parool had Wessels (4 september 1986 te Amsterdam) kort voor zijn dood samen met anderen in Amsterdam een partij van ongeveer 400 kilo cocaïne hebben geript. 

Mogelijk was de benadeelde partij de opdrachtgever van deze liquidatie.

In een later artikel meldde Het Parool dat de politie en de Fiod na de moord op Wessels drie woningen van Wessels of diens nabestaanden waren binnengevallen in een onderzoek naar het slachtoffer dat al voor diens dood was gestart. 

In een van de woningen werd 285.000 euro cash gevonden en ook overigens bleek Wessels een rijk leven te hebben geleid: huizen op Ibiza, een Mercedes AG ter waarde van 120.000 (wel wit van kleur) en dure horloges die in de champagne werden gedoopt.

Volgens Panorama voetbalde Wessels ooit bij AFC in Amsterdam-Zuid; hij zou toen in Uithoorn hebben gewoond.

Daar woonde hij inderdaad. Met zijn moeder; zijn vader was afwezig. Aan de rand van Uithoorn, in de Coudenhoveflat. 

Daarna verhuisde hij weer naar Amsterdam, naar de Bijlmer. Hoewel hij de laatste tijd veel in Spanje en Marokko verbleef, woonde hij tot zijn dood in de K-buurt van Bijlmer-Oost. Daar ging het ook fout.

Wessels was 25 en noemde zich nog Jean toen hij in de nacht van 9 op 10 november 2011 samen met York M. de president van motorclub Satudarah wilde liquideren, Etou’s Belserang.

De twee hadden zich daartoe een Audi A3 genomen en de wagen voor de deur van Belserang in Amstelveen geparkeerd, bivakmutsen en zwarte helmen alsmede een vuurwapen met 27 kogels onder handbereik.

Maar de vriendin van Beslerang was de wagen opgevallen en waarschuwde haar vriend, die op dat moment niet thuis was maar al wel in aantocht. 

Belserang zag de wagen ook en op het moment dat Wessels en York zich ontdekt wisten sloegen ze op de vlucht. 

Belserang zette de achtervolging in en bij Zwanenburg ter hoogte van het Rottepolderplein langs de A9 crashte de Audi met Wessels en York. Belserang had ze van de weg gereden. 

Wessels raakte zwaargewond.

De rechtbank achtte in 2013 bewezen dat Wessels en M. in de Audi hadden gezeten, maar sprak hen toch vrij omdat niet bewezen kon worden dat ze Belserang wilden liquideren - en ook niet wat ze dan wel wilden. 

Ook in hoger beroep werden ze vrijgesproken.

Volgens het Openbaar Ministerie waren de opdrachtgevers van de liquidatie Danny K., diens rechterhand Dick Vrij en Lucas Boom. Maar justitie kon hun rol niet bewijzen. 

Lucas Boom zou in deze moord de makelaar zijn gewezen. Hij werd in 2015 te Zaandam geliquideerd.

In 2009 werd de broer van Etou's geliquideerd, Boneka. 

Een mogelijk motief om Etou's Belserang de laten liquideren (althans volgens het OM), was dat Etou's vermoedde dat Hells Angel Danny K. de opdrachtgever was van de liquidatie van deze Boneka Belserang, bij een pannenkoekenhuis langs de A4. 

De advocaat van Wessels opperde tijdens het hoger beroep echter een andere opdrachtgever van de moord op Boneka Belserang.

Hiermee is uiteraard niet gezegd dat Etou's Belserang iets met de liquidatie van Jair Wessels te maken heeft. Maar hij had zich makkelijk een alibi kunnen verschaffen. Op de dag dat Wessels werd doodgeschoten hoorde Etou's Belserang 2,5 jaar tegen zich eisen. Hoewel niet letterlijk: hij was voortvluchtig.

Inmiddels is Etou's Belserang overleden. Hij stierf een natuurlijke dood.

Zijn broer Boneka was overigens degene die in 2005 in Amsterdam Cornelis Ricardo Flores López doodschoot.

Terug naar de zaak Wessels. In juli 2022 sprak de rechtbank de straffen uit.

Tony de G. en Howard K. werden beiden schuldig bevonden aan de moord op Wessels. Tony de G. kreeg 10 jaar (de uitkomst van de deal die hij met justitie had gesloten), Howard K. 19 jaar en 6 maanden.

Greg R. werd vrijgesproken van het medeplegen, maar veroordeeld voor het regelen van een loods waarin wagens werden gestald en vuurwapens werden opgeborgen die voor liquidaties bedoeld waren en daar ook voor gebruikt werden.

Hij wist niet voor welke moorden ze bedoeld waren, maar wel dát er moorden mee zouden worden gepleegd. Hij kreeg 6 jaar en 9 maanden.

Een meevaller voor de toen 74-jarige R., want tegen hem was levenslang geëist.

Patrick S. - de man die Wessels naar de plaats delict zou hebben gelokt - kreeg 12 jaar en 6 maanden.

Hij ging in hoger beroep. En in april 2023 meldde Het Parool dat er nieuwe informatie was.

R. zou met Wessels in één auto - een Renault Kangoo - naar de pd zijn gereden en volgens het OM was er geen sprake van een tweede auto. Met daarin bijvoorbeeld mensen die R. en Wessels waren gevolgd.

Maar er was mogelijk wel een tweede auto, een huurauto van de firma Sixt.

De inzittenden van die tweede wagen kunnen Wessels dus in het vizier hebben gehouden tot ze een geschikte locatie zagen als pd.

En dan hoeft R. niet per se Wessels verraden te hebben.

Overigens waren de twee mannen die de huurauto bestuurden, ook mensen uit de omgeving van Wessels. Wat doet vermoeden dat hij wel degelijk verraden werd.

Alleen misschien niet door R.

Wordt vervolgd.

De liquidatie van Wessels was de derde van vijf moorden in 2017 waarvoor leden van Caloh Wagoh werden vervolgd.

Nummer 1 was de moord op Justin Jap Tjong. Nummer 2 de moord op Farid Souhali. Nummer 4 die op Zeki Yumusak. Nummer 5 op Stefaan Bogaerts.

In maart 2024 hoorden zes mannen in hoger beroep (opnieuw) levenslang tegen zich eisen.

In volgorde van rang:

Feno D. als onderaannemer van Ridouan Taghi

Delano R. als onderaannemer van Feno D.

Ferrel T.N.T., Guyno O. en Jermaine B. als uitvoerders.

En Greg R. als oude rot.

De uitspraak zal nog even op zich laten wachten.

 20,6
KNMI De Bilt – 07-07-2017

Labels

Bijgewerkt: 05-03-2024 08:53

Reacties (0)

Log in om te reageren