Crimineel Jair Wessels doodgeschoten

Datum
vrijdag 7 juli 2017
Adres
Kanaaldijk West
Plaats
Breukelen

Jair Jean Wessels (1986) werd rond 15.00 uur doodgeschoten op parkeerplaats P2 van het station van Breukelen. Hij werd tussen auto's aangetroffen en werd nog gereanimeerd en naar het ziekenhuis gebracht.

Inmiddels zijn drie verdachten opgepakt, in Spanje en Nederland: Howard K., Johannes de G. en ene Greg R. De laatste is de vader van de man die in het grote liquidatieproces tot levenslang is veroordeeld. Hij ontkent betrokkenheid en is inmiddels ook weer vrijgelaten. 

De eerste twee zitten nog vast en hebben gezelschap gekregen van Patrick S., een vriend van Wessels - maar ook degene die hem naar de parkeerplaats heeft gelokt. 

Wessels en S. kenden elkaar van ripdeals en het is niet uit te sluiten dat S. een keuze heeft gekregen: terugbetalen of je vriend Wessels aan ons uitleveren. Indien juist, dan koos hij voor het laatste. 

Hij stelde Wessels voor samen naar een waterscooter te kijken. Wessels wilde graag zo'n ding. Maar S. leverde hem uiteindelijk af op de parkeerplaats, waar het moordcommando in een zwarte Seat klaar zat.

De schutter stapte na gedane arbeid weer in de zwarte Seat, waarvan de bestuurder met hoge snelheid richting A2 en vervolgens naar Loenersloot reed of de ventweg rechtstreeks naar Loenersloot nam.

De Seat was op 21 juni 2017 in Utrecht gestolen. Dat wagen stond aan de Nicolaas Beetslaan en werd na de moord in Loenersloot achtergelaten, in de Slotlaan - maar niet in brand gestoken.

In Loenersloot stapten de daders over in de grijze Peugeot 308. Althans, tien dag na de liquidatie werd in Vinkeveen een grijze Peugeot 308 met valse kentekenplaten aangetroffen. De wagen was gestolen in Capelle aan de IJssel.

Opsporing Verzocht deelde de politie mede dat een vrouw de liquidatie heeft gezien, maar zich nog niet had gemeld. Inmiddels wel. Maar nu vraagt ze nog drie andere getuigen zich te melden. In een latere uitzending toonde de politie een compositietekening van de schutter:

De man is blank, kaal en tussen de 30 en 35 jaar oud.

Volgens Het Parool had Wessels (4 september 1986 te Amsterdam) onlangs samen met anderen in Amsterdam een partij van ongeveer 400 kilo cocaïne hebben geript.

In een later artikel meldde Het Parool dat de politie en de Fiod na de moord op Wessels drie woningen van Wessels of diens nabestaanden waren binnengevallen in een onderzoek naar het slachtoffer dat al voor diens dood was gestart. In een van de woningen werd 285.000 euro cash gevonden en ook overigens bleek Wessels een rijk leven te hebben geleid: huizen op Ibiza, een Mercedes AG ter waarde van 120.000 (wel wit van kleur) en dure horloges die in de champagne werden gedoopt.

Volgens Panorama voetbalde Wessels ooit bij AFC in Amsterdam-Zuid; hij zou toen in Uithoorn hebben gewoond.

Daar woonde hij inderdaad. Met zijn moeder; zijn vader was afwezig. Aan de rand van Uithoorn, in de Coudenhoveflat. Daarna verhuisde hij weer naar Amsterdam, naar de Bijlmer. Hoewel hij de laatste tijd veel in Spanje en Marokko verbleef, woonde hij tot zijn dood in de K-buurt van Bijlmer-Oost. Daar ging het ook fout.

Wessels was 25 en noemde zich nog Jean toen hij in de nacht van 9 op 10 november 2011 samen met York M. de president van motorclub Satudarah wilde liquideren, Etou’s Belserang.

De twee hadden zich daartoe een Audi A3 genomen en de wagen voor de deur van Belserang in Amstelveen geparkeerd, bivakmutsen en zwarte helmen alsmede een vuurwapen met 27 kogels onder handbereik.

Maar de vriendin van Beslerang was de wagen opgevallen en waarschuwde haar vriend, die op dat moment niet thuis was maar al wel in aantocht. Belserang zag de wagen ook en op het moment dat Wessels en York zich ontdekt wisten sloegen ze op de vlucht. Belserang zette de achtervolging in en bij Zwanenburg ter hoogte van het Rottepolderplein langs de A9 crashte de Audi met Wessels en York. Belserang had ze van de weg gereden. Wessels raakte zwaargewond.

De rechtbank achtte in 2013 bewezen dat Wessels en M. in de Audi hadden gezeten, maar sprak hen toch vrij omdat niet bewezen kon worden dat ze Belserang wilden liquideren - en ook niet wat ze dan wel wilden. Ook in hoger beroep werden ze vrijgesproken.

Volgens het Openbaar Ministerie waren de opdrachtgevers van de liquidatie Danny K., diens rechterhand Dick Vrij en Lucas Boom. Maar justitie kon hun rol niet bewijzen. Lucas Boom zou in deze moord de makelaar zijn gewezen. Hij werd in 2015 te Zaandam geliquideerd.

In 2009 werd de broer van Etou's geliquideerd, Boneka. Een mogelijk motief om Etou's de laten liquideren (althans volgens het OM), was dat Etou's vermoedde dat Hells Angel Danny K. de opdrachtgever was van de liquidatie van broer Boneka, bij een pannenkoekenhuis langs de A4. De advocaat van Wessels opperde tijdens het hoger beroep echter een andere opdrachtgever van de moord op Boneka.

Hiermee is uiteraard niet gezegd dat Etou's Belserang iets met de liquidatie van Jair Wessels te maken heeft. Maar hij had zich makkelijk een alibi kunnen verschaffen. Op de dag dat Wessels werd doodgeschoten hoorde Etou's Belserang 2,5 jaar tegen zich eisen. Hoewel niet letterlijk: hij is voortvluchtig.

Boneka Belserang was overigens degene die in 2005 in Amsterdam Cornelis Ricardo Flores López doodschoot.


 20,6
KNMI De Bilt – 07-07-2017

Bijgewerkt: 04-04-18 11:18

comments powered by Disqus