Bakker annex drugshandelaar vermoord

Datum
woensdag 13 januari 2016
Adres
Perikweg
Plaats
Enschede

De 50-jarige Alexander Jaspers Focks - ambachtsschool, bakker sinds 1992 - werd dood in zijn woning annex bakkerij gevonden. Zijn winkel 'Alexander's Brood & Banket' zat in de Lipperkerkstraat. 

Maar die bakkerij en winkel waren niet zijn enige bron van inkomsten. Aan de Perikweg had hij ook een hennepkwekerij. 

Jaspers Focks was verder goed bevriend met de eigenaar van Club Eva ('Theater & Escort') aan de Oldezaalsestraat 237 in Hengelo en reed soms prostituees naar hun klanten.

Nog in de moordmaand hield de politie van Almelo Roichel H. aan, een 45-jarige Antilliaan zonder vaste woon- of verblijfplaats. Ook werden drie woningen doorzocht, een in Hengelo en twee in Enschede.

H. bekende Jaspers Focks te hebben doodgeschoten. Hij verklaarde het vuurwapen met de bakker te hebben aangeschaft om de hennepkwekerij te kunnen bewaken.

Maar het was zelfverdediging, hield hij vol.

Roichel H. was die fatale dag slechts een minuut in de bakkerij van Alexander Jaspers Focks. Hij wilde met de bakker praten over de bijna 60.000 euro die Jaspers Focks hem schuldig zou zijn, een deel van de winst op de hennepplantage in de bakkerij.

Maar Jaspers Focks zou niet hebben willen praten. Hij pakte de kleinere Roichel bij de keel en tilde hem zo op. Daarna zette hij hem weer op de grond.

Rocihel liep toen weg, verzekerde hij de rechtbank. Maar Jaspers Focks was toch weer achter hem aangelopen. Daarop schoot Roichel vijf maal. Eerst op de benen, en pas toen Jaspers Focks op hem af bleef komen op zijn lichaam.

Maar de computer had berekend dat Roichel H. niet stond waar hij zei gestaan te hebben toen hij de schoten loste, gezien de banen van de schoten.

Het Openbaar Ministerie eiste 11 jaar cel. Volgens het OM was het geen moord, maar ook geen noodweer, zoals de verdachte stelde. 

De rechtbank was het daarmee eens en oordeelde conform.

Slachtoffers

NaamAlex Jaspers Focks
Geboren1966
Overleden9 jan. 2016

Daders/verdachten

NaamRoichel H.
Geboren
Overleden
 4,3
KNMI Twenthe – 13-01-2016

Labels

Bijgewerkt: 07-01-2021 16:50

Reacties (0)

Log in om te reageren