Martin 'Vlinderscrime' Kok geliquideerd

Datum
donderdag 8 december 2016
Adres
Hector Treublaan
Plaats
Laren

Martin Kok had die middag met collega-journalisten gegeten en later gemeld dat hij nog even naar seksclub Boccaccio in Laren zou gaan, zijn favoriete bordeel. De schoten vielen tegen 23.30 uur op de parkeerplaats van het glijhuis; Kok zat in de wagen van zijn 80-jarige vader.

Een beruchte zaak overigens, dat Boccaccio.

Het was niet de eerste aanslag op Kok. In november 2015 werd zijn huis en auto beschoten, en in juli 2016 werd onder zijn auto een bom aangetroffen - het werd maat net op tijd ontdekt.

Ook op de avond dat Kok werd doodgeschoten, was al een aanslag op hem gepleegd.

Kok was met iemand naar een hotel aan de Prinses Irenestraat in Amsterdam-Zuid gegaan en had daar in de lobby gepraat. Toen de twee weer naar buiten kwamen, rende - zo is op beelden uitgezonden door Opsporing Verzocht te zien - een man vanachter op hem af en richtte een vuurwapen op zijn hoofd. 

Maar er volgde geen schot. Of het vuurwapen weigerde of de dader bedacht zich. Kok intussen, had niets door. De man naast hem ook niet.

Op zijn website noemde Kok criminelen bij naam en toenaam en publiceerde hij verhalen die hij binnenkreeg zonder ze te controleren. Dat wekte de woede van die criminelen. Onder hen Ridouan Taghi uit Vianen bij Utrecht, die inmiddels op de nationale opsporingslijst staat. 

Kok citeerde op zijn website bijvoorbeeld iemand die Taghi goed zou kennen, iemand die hij Ali Bombali noemde: 

'Zo verteld [Ali Bombali] dat deze Redouan Taghi Vastgoed,clubs,coffeeshops horica en noem maar op bezit. Ook heeft hij voor Redouan Taghi cocaïne transporten gereden  en heeft hij Redoan Taghi voor het laats gezien in toen ze smaken wat hadden gegeten en over zaken praten in Marrakesh en daar was ook Youssef bij die als een soort lijfwacht voor Taghi fungeert.'

Kok noemde Ridouan Taghi verder onder meer opdrachtgever van liquidaties, zoals deze.

Taghi spande via zijn advocaat Inez Weski een proces tegen Kok aan, maar verloor. Sindsdien vreesde Kok door Taghi te worden geliquideerd.

Inmiddels zijn in de zaak Kok twee verdachten aangehouden. De eerste komt uit Utrecht en zat al gevangen voor een ander delict, de tweede komt ook uit Utrecht en werd in Den Bosch in de boeien geslagen.

Volgens De Telegraaf is de eerste die werd opgepakt Zakaria A., die ook verdachte was in de moord op Ranko Scekic - ook een liquidatie door door Kok op het conto van Ridouan Taghi was geschreven. De naam van de tweede verdachte is nog niet bekend. 

Beide verdachten waren 24 resp. 25 toen ze werden opgepakt.

Zakaria K. is overigens bevriend met Anouar B., de man die verdacht werd van betrokkenheid bij het plaatsen van die bom onder de auto van Kok. B. werd toen vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs.

(Intussen zit Anouar B. weer vast en wel voor de moord op de zoon van een rechter in Marrakech, Marokko.)

Martin Kok was trouwens zelf tweevoudig moordenaar. In 1989 sloeg hij Peter Giesbergen dood. Dat gebeurde op 12 februari van dat jaar bij café De Blokhut in Purmerend.

De 21-jarige Giesbergen was een vechtersbaas. Hij, zijn broer Johan en anderen lokten vaak ruzie uit. Gewapend met messen en traangas gingen ze naar de disco. Een man die in een lokaal blaadje had gesuggereerd een buurtwacht tegen ze in het leven te roepen, werd zwaar mishandeld.

Nadat de broer van Martin Kok in elkaar was geslagen, werd besloten wraak te nemen. Kok liep de horeca van Purmerend af en signaleerde Peter Giesbergen in café De Blokhut. Op een barkruk. Volgens De Telegraaf sloegen Dino Soerel en een derde verdachte Peter Giebergen in elkaar en voetbalden zij nog even met diens hoofd, voordat Kok die barkruk met grote kracht op zijn hoofd liet neerdalen Ze lieten Giesbergen voor dood liggen. 

Het gerucht ging dat Kok zijn beide medeverdachten 1000 gulden had betaald, althans beloofd om Giesbergen te mishandelen. In ieder geval kregen beiden 5 jaar gevangenisstraf. Kok ging niet in hoger beroep, Soerel wel: 4 jaar.

Het was niet de laatste moord die Kok pleegde. Op 24 juli 2001 stoorde hij zich aan de nieuwe vriend van zijn ex: Michael Priem van der Star, doorgaans afgekort tot Mike Priem; een taxichauffeur. Toen die hem in de woning van de vriendin aan de Fruitlaan in Zwaag met een schroevendraaier aanviel, schoot Kok hem dood: 14 jaar.

Een jaar geleden zette Kok een foto van het slachtoffer op zijn misdaadsite vlinderscrime.nl. En niet alleen die foto: ook het geluidsfragment waarin zijn ex vriendin de politie belt.

Martin Kok was de site begonnen in 2015. Ze werd snel populair, ook al omdat Kok doorgaans de volledige achternamen van verdachten 'afdrukte' en hun portretten niet balkte. Ook plaatste hij 'geheime' processtukken online.

Daarop ontving Kok op diverse manieren bedreigingen: een beschieting van zijn woning, een bom onder zijn auto... Maar hij liet zich niet altijd beveiligen, liet hij collega-journalisten wegen.

Op de dag van zijn dood had hij nog geluncht met collega-journalisten. Onder hen twee verslaggevers van Het Parool: 'Donderdagmiddag lunchte Kok in restaurant Harbour Club Kitchen aan de Apollolaan in Amsterdam-Zuid met een gezelschap misdaadjournalisten, onder wie de misdaadverslaggevers van Het Parool.'

'Ik heb geen beveiliging meer, want daar hou ik niet van. Soms zijn ze nog bij me als ik naar een rechtszaak ga, maar niet elke dag meer. Ik word er gek van. Bovendien, ik ben zelf twintig jaar boef geweest en ik heb die spanning nodig.'

Was hij bang?

'Nee, ik ben eigenlijk nooit bang. Ik wil niet dood en ik ga het ze ook niet makkelijk maken, maar bang ben ik niet.'

Slachtoffers

NaamMartin Kok
Geboren
Overleden8 dec. 2016
 8,2
KNMI De Bilt – 08-12-2016

Bijgewerkt: 17-04-18 09:14

comments powered by Disqus