Martin 'Vlinderscrime' Kok geliquideerd

Datum
donderdag 8 december 2016
Adres
Hector Treublaan
Plaats
Laren

Martin Kok had die middag met collega-journalisten gegeten en later gemeld dat hij nog even naar seksclub Boccaccio in Laren zou gaan. De schoten vielen tegen 23.30 uur op de parkeerplaats van de club; Kok zat in de wagen van zijn 80-jarige vader.


De 27-jarige Brit die zich in zijn gezelschap bevond heeft zich inmiddels - een dag later - bij de politie gemeld. Op camerabeelden was te zien dat hij rustig de poort uitliep nadat een in zwarte kleding gestoken man op Kok had geschoten. Hij is ook alweer vrijgelaten.

Een beruchte zaak overigens, dat Boccaccio.

In april 2017 maakte de politie bekend dat eerder die avond ook al was geprobeerd Kok te vermoorden.

Kok was met iemand naar een hotel aan de Prinses Irenestraat in Amsterdam-Zuid gegaan en had daar in de lobby gepraat. Toen de twee weer naar buiten kwamen, rende - zo is op beelden uitgezonden door Opsporing Verzocht te zien - een man vanachter op hem af en richtte een vuurwapen op zijn hoofd. Maar er volgde geen schot. Of het vuurwapen weigerde of de dader bedacht zich. Kok intussen, had niets door. De man naast hem ook niet. Er kwamen zestien tips binnen.

Martin Kok was een tweevoudig moordenaar. In 1989 sloeg hij Peter Giesbergen dood. Dat gebeurde op 12 februari van dat jaar bij café De Blokhut in Purmerend.

De 21-jarige Giesbergen was een vechtersbaas. Hij, zijn broer Johan en anderen lokten vaak ruzie uit. Gewapend met messen en traangas gingen ze naar de disco. Een man die in een lokaal blaadje had gesuggereerd een buurtwacht tegen ze in het leven te roepen, werd zwaar mishandeld.

Nadat de broer van Martin Kok in elkaar was geslagen, werd besloten wraak te nemen. Kok liep de horeca van Purmerend af en signaleerde Peter Giesbergen in café De Blokhut. Op een barkruk. Volgens De Telegraaf sloegen Dino Soerel en een derde verdachte Peter Giebergen in elkaar en voetbalden zij nog even met diens hoofd, voordat Kok die barkruk met grote kracht op zijn hoofd liet neerdalen Ze lieten Giesbergen voor dood liggen.

Het gerucht ging dat Kok zijn beide medeverdachten 1000 gulden had betaald, althans beloofd om Giesbergen te mishandelen. In ieder geval kregen beiden 5 jaar gevangenisstraf. Kok ging niet in hoger beroep, Soerel wel: 4 jaar.

Het was niet de laatste moord die Kok pleegde. Op 24 juli 2001 stoorde hij zich aan de nieuwe vriend van zijn ex: Michael Priem van der Star, doorgaans afgekort tot Mike Priem; een taxichauffeur. Toen die hem in de woning van de vriendin aan de Fruitlaan in Zwaag met een schroevendraaier aanviel, schoot Kok hem dood: 14 jaar.

Een jaar geleden zette Kok een foto van het slachtoffer op zijn misdaadsite vlinderscrime.nl. En niet alleen die foto: ook het geluidsfragment waarin zijn ex vriendin de politie belt.

Martin Kok was de site begonnen in 2015. Ze werd snel populair, ook al omdat Kok doorgaans de volledige achternamen van verdachten 'afdrukte' en hun portretten niet balkte. Ook plaatste hij 'geheime' processtukken online.

Daarop ontving Kok op diverse manieren bedreigingen: een beschieting van zijn woning, een bom onder zijn auto... Maar hij liet zich niet altijd beveiligen, liet hij collega-journalisten wegen.

Op de dag van zijn dood had hij nog geluncht met collega-journalisten. Onder hen twee verslaggevers van Het Parool: 'Donderdagmiddag lunchte Kok in restaurant Harbour Club Kitchen aan de Apollolaan in Amsterdam-Zuid met een gezelschap misdaadjournalisten, onder wie de misdaadverslaggevers van Het Parool.'

'Ik heb geen beveiliging meer, want daar hou ik niet van. Soms zijn ze nog bij me als ik naar een rechtszaak ga, maar niet elke dag meer. Ik word er gek van. Bovendien, ik ben zelf twintig jaar boef geweest en ik heb die spanning nodig.'

Was hij bang?

'Nee, ik ben eigenlijk nooit bang. Ik wil niet dood en ik ga het ze ook niet makkelijk maken, maar bang ben ik niet.'

Slachtoffers

NaamMartin Kok
Geboren
Overleden8 dec. 2016
 8,2
KNMI De Bilt – 08-12-2016

Labels

Bijgewerkt: 12-04-17 09:46

comments powered by Disqus