Over de Moordatlas

De Moordatlas bevat alle moorden die sinds 1 januari 2005 in Amsterdam zijn gepleegd, althans de moorden die ter kennis van de politie kwamen. Ook moorden in de rest van het land zijn opgenomen, maar dan vanaf 2010.

Er staat al een enkele moord uit de periode voor 2005 of 2010 op, omdat er kennelijk aanleiding was die te plaatsen. Een reden zo’n oude zaak te vermelden kan bijvoorbeeld zijn gelegen in een overeenkomst met een nieuwe zaak: dezelfde dader, straat, wijze etc. In de minder nabije toekomst worden ook oudere jaargangen dan 2005 resp. 2010 toegevoegd.

Behalve moord (met voorbedachten rade) en doodslag (zonder) zijn ook geweldsdelicten met dodelijke slachtoffers opgenomen als de rechtbank heeft bepaald dat er sprake was van noodweer of noodweerexces. Geen vermissingen dus, ook niet van gekende criminelen. Uitzonderingen zijn mogelijk: als er namelijk bewijs is dat een misdrijf werd gepleegd.

De Moordatlas is geen openbaar schavot, dus geen volledige achternamen van de dader. Uiteraard zijn ook hier uitzonderingen mogelijk.

Bezoekers van de Moordatlas kunnen reageren, maar reacties worden niet automatisch geplaatst. E-mailadressen worden nooit en te nimmer aan derden doorgegeven. Dat weet de politie nu dus ook.

Voor het plaatsen van reacties gelden een paar regels.

De Moordatlas is sinds 2014 in de lucht en wordt onderhouden door Eric Slot.

De Moordatlas maakt spaarzaam gebruik van ‘functionele’ cookies om gemakkelijker te kunnen surfen.


Website: Sjaak Priester, Amsterdam.