Crimineel Lucas Boom geliquideerd

Datum
dinsdag 9 juni 2015
Adres
J. Kruijverstraat
Plaats
Zaandam

Lucas Boom (43) werd met veel kogels neergeschoten in de nabijheid van twee scholen. 

Tal van kinderen waren getuige.

Boom (2 augustus 1971 te Amsterdam) - geen familie van 'Schele Henk' Boom, die in 2003 in Amsterdam-Noord werd geliquideerd - was geen onbekende in de Amsterdamse onderwereld. 

Hij was wapenhandelaar en een vertrouweling van Willem Holleeder. Die zou hem zelfs zijn geweldsman hebben genoemd, aldus De Telegraaf.

Het aantal (pogingen tot) liquidaties in de omgeving van Boom was groot.

Zelf werd hij in november 2013 samen met Danny K. en Dick Vrij aangehouden in verband met de poging Satudarah-kopstuk Etous Belserang te liquideren. 

Belserang was de broer van moordenaar en moordslachtoffer Boneka Belserang, die in 2009 met de Marokkaan Yessin Chakor in Leiderdorp werd geliquideerd. Etous overleed in 2021 een natuurlijke dood.

In deze zaak werd ook Jair Wessels aangehouden. 

Vaststaat dat Wessels en York M. in de nacht van 9 op 10 november 2011 in een gestolen Audi A3 Belserang bij zijn huis in Amstelveen-Zuid opwachtten, onder meer gewapend met een pistool van het merk Glock. 

Maar Belserang was op zijn hoede en achtervolgde in zijn BMW Wessels en M. in plaats van andersom. Op de A9 werden snelheden van meer dan 200 km/u gehaald. De Audi van Wessels en M. verongelukte bij Zwanenburg. 

Maar zowel de rechtbank als het hof sprak beiden vrij (maar Wessels werd in 2017 doodgeschoten). 

Danny K. en Dick Vrij waren volgens het OM opdrachtgever, Lucas Boom zou als 'makelaar' tussen die twee enerzijds en W. en M. anderzijds hebben gefungeerd.

In november 2014 werd Boom tot 4,5 jaar cel veroordeeld wegens drugshandel, net als vier anderen. 

De zesde in deze zaak (128 kilo coke via de haven van Antwerpen) was Patrick Brisban, die in december 2012 voor zijn huis in Diemen werd geliquideerd.

Boom was nog op vrije voeten in afwachting van het hoger beroep. Hij heeft altijd ontkend iets met de smokkel van die 128 kilo te maken te hebben en voelde zich ook niet bedreigd.

Met andere woorden: richtingen genoeg van waaruit de kogels konden zijn gekomen.

Ook was Boom een bekende van een Marokkaan en een Surinamer die tot de groep-Martha werden gerekend. 

Martha werd in 2014 in Amstelveen geliquideerd; ze werden samen gezien in datzelfde café Zuid. 

De Surinamer was in 2014 in Spanje toen daar Samir Bouyakhrichan alias Scarface werd geliquideerd. En in datzelfde jaar in Pananama toen daar Khalid Jaafar werd doodgeschoten.

Werd Boom geliquideerd als leverancier van wapens? Door (criminele) nabestaanden van een van de slachtoffers? Of als lastige getuige door degenen aan wie hij had geleverd?

De bestelbus waarmee de vier tot vijf daders (!) waren gekomen, werd later brandend in Amsterdam-Noord aan het Achtersteven aangetroffen. 

De politie zocht in verband daarmee 'een man 180 lang blank/lichtgetinte huid fadsig postuur pet' en inderdaad werd aan het eind van de middag een vadsige, lichtgetinte man van 1.80 m. met pet aangehouden. 

Maar die werd al snel weer vrijgelaten.

Later werden nog diverse verdachten aangehouden, een vriendenclubje uit de E- en F-buurt in de Bijlmer.

Een van hen was een oude bekende van de politie en de Moordatlas: Atif M. In 2000 schoot hij in een snackbar een lastige klant dood.

Lucas Boom - bijgenaamd Puk - was verder de laatste die collega-wapenhandelaar Robert Knufman belde, twintig minuten voordat Knufman op 12 augustus 2007 in het beruchte café Zuid aan de Ruysdaelkade 149 te Amsterdam werd geliquideerd.

Overigens is café Zuid van naam en - vooral - van karakter veranderd. Ten positieve.

In mei 2023 stond een van de verdachten in de zaak-Boom terecht: Randall D.

Niet alleen voor de liquidatie van Boom, maar ook voor die van Siegmar Flaneur (2015) en de onschuldige stagiair Mohammed Bouchikhi.

G. hoorde levenslang tegen zich eisen.

Maar hij werd vrijgesproken. Net als van de moord op Flaneur.

Maar hij kreeg 29 jaar en 6 maanden voor de moord op stagiair Mohamed Bouchikhi.

Slachtoffers

NaamLucas Boom
Geboren1971
Overleden2015
 10,9
KNMI Wijk aan Zee – 09-06-2015

Labels

Bijgewerkt: 04-08-2023 15:48

Reacties (0)

Log in om te reageren