Dode en gewonden bij schietpartij

Datum
vrijdag 26 januari 2018
Adres
Grote Wittenburgerstraat
Plaats
Amsterdam

De schietpartij vond rond 19.15 uur plaats in het gebouw behorende bij speeltuin Wittenburg op een van de Oostelijke Eilanden. 

Twee mannen met bivakmutsen op drongen het buurthuis binnen - waar op dat moment kinderen kookles krijgen en kickboksers training - en begonnen te schieten. Getuigen hoorden een stuk of acht schoten uit een automatisch geweer (mogelijk een kalasjnikov) en een stuk of drie uit een handvuurwapen. 

Volgens deze getuigen zochten de twee naar een bepaald persoon, overigens niet een van de kickboksers.

De kinderen kropen onder tafel.

Het dodelijke slachtoffer is volgens Het Parool Mohammed Bouchikhi. 

Hij werd 17.

Een van de gewonden is Gianni L. (19). En die naam herkenden ze bij Het Parool

Gianni L. raakte al eerder gewond bij een schietpartij op 23 november 2017 op de nabijgelegen Olifantswerf, waarbij een dode viel: Ayman Mouyah.

Voor die moord werd Tim S. opgepakt. Hij zou door een groepje waartoe ook Gianni L. behoorde zijn mishandeld. Maar S. trok zijn vuurwapen en schoot op de jongens. Ayman Mouyah stierf, Gianni L. raakte gewond.

Wraak?

Dat valt nog te bezien. Een andere mogelijkheid is dat de ruzie tussen twee lokale drugsbendes bestaande uit tieners die al langer gaande is, uit de hand is gelopen.

Sterker: dat is veel waarschijnlijker.

Het is overigens nog onduidelijk of Mohammed Bouchikhi wel het eigenlijke doelwit van de dader(s) was. Hij werkte als stagiair bij het buurthuis. Hij was geen bekende van de politie.

Het doelwit kon dus ook Gianni L. zijn geweest. Althans: de schutters zochten naar 'die Surinamer'. Hij werd in ieder geval door diverse kogels getroffen. De politie heeft daarom vragen aangaande beiden.

De daders vluchtten pas toen de politie al was gearriveerd.

Om 22.05 uur kreeg de brandweer een melding over een witte Volkswagen Golf die in de Burgemeester Fockstraat in brand stond. Maar dat bleek niet de vluchtauto. 

Om 22.30 uur werd in de Dantestraat in Zuidoost de werkelijke auto in brand gestoken, een zwarte BMW uit de 1-serie. 

Volgens crimesite.nl had de politie toen al een man aangehouden; hij zat een kilometer verwijderd van de plaats delict in een Volkswagen Polo. De wagen is weggesleept. 

Tegenover de NOS ontkende de politie later aanhoudingen.

De Grote Wittenburgerstraat was vaker negatief in het nieuws de laatste tijd. Drie weken eerder werd een wietplantage met 400 planten aangetroffen in het voormalige postkantoor in de straat.


Bijgewerkt: 06-02-18 14:41

comments powered by Disqus