Doodgeschoten tijdens kookles

Datum
vrijdag 26 januari 2018
Adres
Grote Wittenburgerstraat
Plaats
Amsterdam

De schietpartij vond rond 19.15 uur plaats in het gebouw behorende bij speeltuin Wittenburg op een van de Oostelijke Eilanden. 

Twee mannen met bivakmutsen op drongen het buurthuis binnen en begonnen meteen te schieten. Getuigen hoorden een stuk of acht schoten uit een automatisch geweer (een kalasjnikov) en een stuk of drie uit een handvuurwapen. 

De mannen roepen meteen na binnenkomst dat ze op zoek zijn naar een nigger.

In het gebouw kregen op dat moment kinderen kookles en trainden kickboksers. De Marokkaanse Amsterdammer Mohammed Bouchikhi werkte er als stagiair. Hij en de kinderen vluchtten naar het naastgelegen kantoortje. De meesten kropen onder de bureau; Bouchikhi kroop voor een ladekast ineen en bedekte zijn gezicht met zijn handen. 

Dat werd hem fataal.

Omdat hij zijn gezicht hadden bedekt, zagen de daders niet dat hij geen nigger was, niet 'de Surinamer' die ze zochten. Ze schoten hem in zijn rug. Mohammed Bouchikhi stierf ter plaatse.

Hij werd 17.

Het was de zoveelste fatale persoonsverwisseling. 

Vermoedelijk waren  de daders op zoek naar de Surinamer Gianni L., die op 23 november 2017 ook al bij de schietpartij betrokken was. Daarbij viel ook een doden: Ayman Mouyah.

Voor die moord werd Tim S. opgepakt. Hij zou door een groepje waartoe ook Gianni L. behoorde zijn mishandeld. Maar S. trok zijn vuurwapen en schoot op de jongens. Ayman Mouyah stierf, Gianni L. raakte gewond.

Wraak?

Dat valt nog te bezien. Een andere mogelijkheid is dat de ruzie tussen twee lokale drugsbendes bestaande uit tieners die al langer gaande is, uit de hand is gelopen.

Sterker: dat is veel waarschijnlijker.

De daders van de moord op Mohammed Bouchikhi vluchtten pas toen de politie al was gearriveerd.

Om 22.05 uur kreeg de brandweer een melding over een witte Volkswagen Golf die in de Burgemeester Fockstraat in brand stond. Maar dat bleek niet de vluchtauto. 

Om 22.30 uur werd in de Dantestraat in Zuidoost de werkelijke auto in brand gestoken, een zwarte BMW uit de 1-serie.

Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels een beloning van 25.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip. De daders droegen beiden donkere kleding en donkere bivakmutsen, maar desondanks was te zien dat hun huid ook donker was.

De man met de kalasjnikov was 1.85 m lang en slank, de andere man 1.70 m. Hij had een normaal postuur en zijn huid was iets donkerder dan die van de man met de kalasjnikov.

In januari 2020 maakte de politie de arrestatie van twee verdachten bekend: Emylio G. (toen 26) en een 26-jarige vrouw uit Zwanenburg. 

G. - bij genaamd Millie - was in deze zaak al eerder aangehouden, maar toen weer vrijgelaten.

Toen G. voor de tweede keer werd aangehouden, zat hij al vast voor een poging tot liquidatie van iemand op het Maarsenhof op 18 januari 2018 met een pistoolmitrailleur. 

Ook had hij - met hetzelfde wapen en weer op het Maarsenhof - de nieuwe vriend van zijn ex beschoten. 

Voor beide feiten (en een mishandeling op het Leidseplein) eiste het OM 18 jaar tegen hem. Hij kreeg er 16.

Daar komt dus nu mogelijk de moord op Mohammed Bouchikhi bij. Hij wordt gezien als een van de twee schutters.

De tweede is volgens politie en justitie Randall D. Op 11 juni 2021 wist Het Parool te melden dat hij op zijn geboorte-eiland CuraƧao was aangehouden.

De man werd eerder verdacht van de moord op Lucas Boom, maar toen wegens gebrek aan bewijs vrijgelaten.

Randall Humbert D. werd in 1981 geboren en kwam op 9-jarige leeftijd naar Amsterdam. Zijn moeder kwam een jaar later. Zijn vader nooit.

Hier was hij een goede bekende van Noffel.

 5
KNMI Schiphol – 26-01-2018

Labels

Bijgewerkt: 11-06-2021 12:25

Reacties (0)

Log in om te reageren