Turkse beveiliger geliquideerd

Datum
woensdag 26 juli 2017
Adres
Langenhorst
Plaats
Rotterdam

De 41-jarige Turk Zeki Yumuşak uit Barendrecht werd zwaargewond in zijn zwarte Seat stationwagen aangetroffen, hij overleed in het ziekenhuis.

Het slachtoffer noemde zich op Facebook Zeki Ymsk. Hij was beveiliger van beroep en lid van de Unie van Europese Turkse Democraten (UETD), een organisatie die weer gelieerd is aan de AK-Partij van de Turkse president Erdogan. Yumuşak trad als beveiliger onder meer op voor de UETD.

Daarnaast runde hij een autoverhuurbedrijf.

Maar het slachtoffer was ook actief in het criminele milieu. Eerder dat jaar was bij hem thuis nog een wietplantage aangetroffen en hij kende Mustafa Ates, de Turk die vier dagen eerder dood in een park werd aangetroffen.

Het slachtoffer was verder in 2016 te Amsterdam betrokken bij een vechtpartij, waarbij hij iemand zwaar had mishandeld.

Vaststaat dat hij op de fatale avond een huurauto zou afleveren.

Anderhalf uur na de moord op Yumuşak werd een donkergrijze BMW brandend aangetroffen in de Tweebosstraat in de wijk Feyenoord. De auto was gestolen.

Maar het bleek niet te gaan om de vluchtauto. Dat was zwarte Toyota Auris sports Hybrid met trekhaak voorzien van het valse kenteken GP-189-Z. Toch wordt nog niet uitgesloten dat de BMW ook bij de liquidatie is gebruikt.

De feiten dat Yumuşak niet onmiddellijk dood was en dat de auto slechts gedeeltelijk uitbrandde, doen haastwerk vermoeden. Of er een verband is met de dood van Ates, moet nog blijken.

Inmiddels is duidelijk dat het slachtoffer het die avond niet vertrouwde. Daarom maakte hij met zijn telefoon opnames van de omgeving en plaatste die ter plekke op Instagram. Maar helaas staat op die beelden niets van belang.

Op 14 februari 2019 meldde Het Parool dat de recherche vermoedt dat de 70-jarige Greg R. en de 48-jarige Delano R. in deze zaak zijn opgetreden als moordmakelaars. Yumuşak zou een conflict met een Turkse criminele bende hebben gehad, R. en R. zouden diens liquidatie hebben laten uitvoeren.

Een paar dagen later bevestigde het Openbaar Ministerie dat bericht.

Greg R. kennen we als de vader van Jesse R., in het grote liquidatieproces veroordeeld tot levenslang voor zijn betrokkenheid bij diverse liquidaties in de onderwereld.

Delano R. kennen we onder zijn bijnaam Keylow als de oprichter van de Crips, afdeling Den Haag. Maar hij werd in deze zaak aangehouden in zijn hoedanigheid als leider van motorbende Caloh Wagoh.

Volgens een lid van Caloh Wagoh dat met justitie praatte: Tony de G., nam R. moordopdrachten aan van Ridouan Taghi en van Turkse criminelen. De opdrachten werden vervolgens uitgezet door Greg. R.

Twee van de uitvoerders waren Tony de G. zelf en zijn vader Evert de G., in het dagelijkse leven autohandelaar. Evert zou Zeki Yumuşak naar de plek hebben gelokt waar hij werd afgeschoten. Beiden kenden elkaar, vertrouwden elkaar.

Althans: Yumuşak vertrouwde Evert.

Opdrachtgever tot de moord op Zeki Yumuşak was volgens justitie de Turk Ferhan Y. uit Loenen aan de Vecht.

Maar wie schoot Yumuşak af? Was dat ook Evert of was dat weer iemand anders? 

En wie Ates?

Negen van de tien van Caloh Wagoh hebben overigens een strafblad, bleek uit onderzoek van de politie. Toen (2017) waren ze samen goed voor 1.627 'antecedenten' en gemiddeld dertien veroordelingen per persoon. 

En dan hebben we het niet over winkeldiefstal. 

Greg R. heeft al 27 jaar in de gevangenis gezeten. Zijn naam viel ook in het onderzoek naar de liquidatie van Jaïr Wessels

En de naam Caloh Wagoh viel ook al bij de moord op de directeur van een Antwerps containerbedrijf. 

Greg R. en Delano r. worden overigens ook verdacht van betrokkenheid bij de moorden op Jair Wessels in 2017 en Farid Souhali, ook in 2017.

 18,8
KNMI Rotterdam – 26-07-2017

Labels

Bijgewerkt: 08-01-2021 12:51

Reacties (0)

Log in om te reageren