Turkse beveiliger in zijn auto doodgeschoten

Datum
woensdag 26 juli 2017
Adres
Langenhorst
Plaats
Rotterdam

De 41-jarige Turk Zeki Yumuşak uit Barendrecht werd zwaargewond in zijn zwarte Seat stationwagen aangetroffen, hij overleed in het ziekenhuis. Of het een liquidatie in het criminele milieu betreft, is nog onduidelijk.

Het slachtoffer noemde zich op Facebook Zeki Ymsk. Hij was beveiliger van beroep en lid van de Unie van Europese Turkse Democraten (UETD), een organisatie die weer gelieerd is aan de AK-Partij van de Turkse president Erdogan.

Yumuşak trad als beveiliger onder meer op voor de UETD, meldt de NOS. De politie vermoedt evenwel dat zijn liquidatie - als het een liquidatie is - niets te maken heeft met zijn (politieke) werk.

Maar volgens bronnen van de NOS was het slachtoffer ook actief in het criminele milieu en volgens De Telegraaf was eerder dit jaar bij hem thuis nog een wietplantage aangetroffen en kende hij Mustafa Ates, de Turk die vier dagen eerder dood in een park werd aangetroffen.

Daarnaast runde hij een autoverhuurbedrijf.

Anderhalf uur na de moord op Yumuşak werd een donkergrijze BMW brandend aangetroffen in de Tweebosstraat in de wijk Feyenoord. De auto was gestolen.

Het gaat om een grijze BMW type 3Er Reihe 325i Sedan.

Maar het bleek niet te gaan om de vluchtauto. Dat was zwarte Toyota Auris sports Hybrid met trekhaak voorzien van het valse kenteken GP-189-Z. Toch wordt nog niet uitgesloten dat de BMW ook bij de liquidatie is gebruikt.

De feiten dat Yumuşak niet onmiddellijk dood was en dat de auto slechts gedeeltelijk uitbrandde, doen haastwerk vermoeden. Of er een verband is met de dood van Ates, moet nog blijken.

Inmiddels is duidelijk dat het slachtoffer die avond met een telefoontje naar de plaats delict is gelokt en ook dat hij het niet vertrouwde. Daarom maakte hij met zijn telefoon opnames van de omgeving en plaatste die ter plekke op Instagram. Maar helaas staat daar niets op, behalve de omgeving.

Ook is bekend gemaakt dat het slachtoffer eerder in 2016 in Amsterdam betrokken was bij een vechtpartij, waarbij hij iemand zwaar had mishandeld. Ook daar kan het motief liggen.

Mocht dit een liquidatie in de onderwereld zijn, dan is de kans statistisch niet heel groot dat de zaak wordt opgelost. Van de vijftien liquidaties in het Turkse criminele milieu in Nederland sinds 2010 werd er slechts een opgelost. En die werd nou net door een niet-Turk gepleegd...


 18,8
KNMI Rotterdam – 26-07-2017

Bijgewerkt: 20-09-17 09:48

comments powered by Disqus