Draaideurcrimineel schiet draaideurcrimineel dood

Datum
vrijdag 13 januari 2017
Adres
Talingstraat
Plaats
Foxhol

De schoten vielen 's avonds, Het 28-jarige slachtoffer werd nog gereanimeerd, maar overleed in de ziekenhuis.

Dennis Bruns - hij zou later die maand 29 zijn geworden - werd een draaideurcrimineel nadat hij uit het leger was ontslagen. Een drankzuchtige inbreker met een drugsprobleem, omschreef het Dagblad van het Noorden hem. Dief, kluisjeskraker, ripper - in steeds wisselende hoedanigheden stond hij voor de rechter.

Tien verdachten werden na een achtervolging aangehouden in Zuidlaren, waarnaartoe ze in verschillende auto's waren gevlucht. Ze waren tussen de 23 en 42 jaar oud en kwamen uit Groningen en Drenthe. Later werd nog een elfde verdachte aangehouden.

Volgens het Openbaar Ministerie ontstond er ruzie tussen twee partijen en heeft de 33-jarige Janderk B. de dodelijke schoten gelost. Hij werd geboren in Slochteren en woonde in Hoogezand.

'Moi', zei hij tegen zijn rechters tijdens een pro forma.

Derk leek sterk op Dennis: een draaideurcrimineel, met als specialiteit drugs. In zijn vluchtauto vond de politie drugs en verschillende telefoons, en hij had een grote hoeveelheid bankbiljetten op zak. 

Een dealer, dus.

Janderk B. moet nog voorkomen, maar vaststaat inmiddels dat Dennis Bruns en de zijnen een halve kilo coca├»ne en 10.000 euro aan vals geld van B. en de zijnen wilden kopen. Beide partijen waren een bedrag van 20.000 (echte) euro's overeengekomen.

Maar Bruns c.s. waren helemaal niet van plan voor de drugs en het valse geld te betalen, ze wilden Janderk B. c.s. rippen - en dus ontstond er ruzie. Daarbij zou Janderk B. het slachtoffer hebben neergeschoten.

Noodweer, stelt de advocaat van B. Want B. werd gewelddadig bestolen.

Geen noodweer, stelt het OM. Bruns werd namelijk in zijn rug geschoten. Drie, vier keer. Te veel voor noodweer. Het heeft al laten weten te denken aan een eis van 15 jaar.

De rechtszaak is naar verwachting in april 2018.

Twee medestanders van Bruns - Derk N. en Brayen de W. - zijn inmiddels veroordeeld tot 3 resp. 4 jaar conform.


 2,7
KNMI Eelde – 13-01-2017

Labels

Bijgewerkt: 10-02-18 20:49

comments powered by Disqus