Breda: 60-jarige kamper van zijn fiets geschoten

Datum
vrijdag 6 januari 2017
Adres
Lunetstraat
Plaats
Breda

Peter van der Linde werd kort voor 23.30 uur beschoten toen hij ter hoogte van het Dijkplein en vlak bij café 't Hoekske met zijn fiets over het fietspad reed. 

Van der Linde woonde op het woonwagenkamp aan de Edisonstraat en was een bekende van de politie. Hij was - heel klassiek - handelaar in tweedehandsauto's en klokkies.

De Brabander had die avond café 't Hoekske net verlaten, waar op dat moment een feest werd gehouden. Getuigen hoorden daarop zeven, acht schoten en zagen een man met een donkere muts op naar een kleine, zwarte auto lopen, die vervolgens hard wegreed.

Om 1.45 uur die nacht werd een uitgebrande auto aangetroffen op de Gilzeweg in Bavel, een gloednieuwe Audi RS5 waarvan de kentekenplaten waren verwijderd. 

Later werd op de Wezellaan in het Belgische Essen een tweede uitgebrande auto aangetroffen, dit keer een BMW. Omwonenden hadden kort tevoren luide knallen gehoord.

Een en ander doet vermoeden dat het om een liquidatie in het criminele milieu gaat, de politie houdt daar in ieder geval sterk rekening mee. 

In maart 2017 meldde ze de aanhouding van de 43-jarige Corné R. uit Sprundel. Hij wordt verdacht van betrokkenheid, wat van alles kan betekenen. Maar vermoedelijk ziet de politie hem als de schutter.

Later werd ook Piet S. uit Etten-Leur opgepakt. Hij was degene die Van der Linde nadrukkelijk had uitgenodigd voor het feest in café 't Hoekske. De 41-jarige S. is geen onbekende van de politie.

Zowel 'Peer' van der Linde als Piet S. was/is een bekende van Klaas Otto, oprichter van motorclub No Surrender. De drie families hadden in 2016 nog gezamenlijk Kerstmis gevierd.

Toen S. werd aangehouden, zat hij al gevangen in een onderzoek naar vals geld. En ook in de strafzaak tegen Klaas Otto (witwassen) speelt hij een belangrijke rol.

De advocaat van Otto bevestigde dat, maar ziet geen verband tussen de liquidatie van Van der Linde en dat witwassen - wat natuurlijk iets anders is dan dat er geen verband is. 

Hij benadrukte dat Van der Linde 'niks' had verklaard dat belastend is voor Otto. 'Integendeel. Hij heeft de politie alleen uitgelegd hoe het gaat als je een auto koopt of verkoopt.'

Dat wist de politie kennelijk nog niet.

Aan de vriendschap tussen S. en Otto kwam abrupt een eind toen S. beeldopnamen van een ontmoeting tussen Otto en diens medeverdachte Janus van V. aan de politie overhandigde, terwijl de rechter Otto en Van V. had verboden elkaar te ontmoeten. 

Beiden moesten daarop de cel in.

Daar komt bij: de volgende nacht probeerden Piet S. en Corné R. een inbraak te plegen in de woonwagen van een tante van Otto. Daarbij werden ze betrapt. Beiden - S. en R. - zijn druggebruikers.

De advocaat van Piet S. ontkent overigens dat zijn cliënt iets met de dood van Peter van der Linde te maken heeft. S. is alleen maar 'verdrietig' over diens dood.

De voorlopige hechtenis van S. werd (inderdaad) weer opgeheven. De rechter-commissaris zag te weinig bewijs voor zijn betrokkenheid bij de liquidatie van Van der Linde. Hij blijft wel vastzitten op verdenking van witwassen.

Maar in april 2018 werd hij weer aangehouden.

Hij is sowieso nog niet uit de gevarenzone. Zijn naam wordt ten slotte ook genoemd in de zaak 26Koper: liquidaties in en rond Utrecht.


Slachtoffers

NaamPeter van der Linde
Geboren
Overleden6 jan. 2017
 -3,5 −
KNMI Gilze-Rijen – 06-01-2017

Bijgewerkt: 11-04-18 13:29

comments powered by Disqus