Dodelijke steekpartij metro 53

Datum
donderdag 27 juli 2017
Adres
Dalsteindreef
Plaats
Amsterdam

De 38-jarige Joost Wolters werd neergestoken rond 18.00 uur in een rijdende metro van lijn 53 tussen Duivendrecht en Venserpolder ter hoogte van de Dalsteindreef. Hij werd nog gereanimeerd, maar overleed in het ziekenhuis. Volgens getuigen was er geen redden aan. De Amsterdammer was verschillende keren gestoken.

Anderen vertelden dat de 27-jarige dader - Philip O., ook uit Amsterdam, maar zijn jeugd bracht hij door in Ghana - achterin de metro zat, plotseling opstond en met een mes begon te zwaaien. Zonder aanleiding, zonder voorafgaande ruzie. 

Cybersecuritydeskundige Joost dook ineen, maar werd nog tien keer gestoken.

De andere inzittenden renden naar voren en naar buiten toen de metro was gestopt op station Venserpolder. Daar kon de dader worden aangehouden, die inmiddels ook was uitgestapt. Hij was nog op het station. Getuigen zagen hem heen en weer lopen voordat hij door twee agenten in boeien werd geslagen.

Tijdens een pro forma-zitting werd duidelijk dat O. op de psychiatrische afdeling van het AMC werd verpleegd. Daar mishandelde hij in juni 2017 een verpleegkundige. Toch mocht hij een paar weken later op proefverlof, zelfstandig. Dat was op de dag van de moord.

Zie AT5 voor een reconstructie.

O. verklaarde zich niets te kunnen herinneren van een moord in de metro. Dat hield hij tijdens de rechtszaak vol. Zijn grootste probleem was zo te horen dat hij in de gevangenis werd afgeluisterd, dat er in zijn eten werd gespuugd en dat hij als een aap werd behandeld.

Het Openbaar Ministerie eist 6 jaar cel en tbs. Volgens deskundigen is O. schizofreen, heeft hij last van wanen en is hij vrijwel permanent parano├»de psychotisch. 

Zo denkt hij dat de overheid zijn ogen heeft gemanipuleerd en aldus kan zien wat hij ziet.

Wat - al met al - het proefverlof dat het AMC hem gaf opmerkelijk maakt. De familie van Joost mag echter een rapport dat antwoord moet geven op de vraag of het AMC met dat proefverlof een fout heeft gemaakt, niet inzien - wegens de privacy van O...

Pas op zijn twaalfde ging O. praten. Niet lang daarna stak hij zijn eerste slachtoffer neer. Hij kreeg jeugd-tbs en vluchtte naar Engeland, waar hij niet werd behandeld. Terug in Nederland ging het steken door.

De rechtbank veroordeelde O. tot 5 jaar en tbs. De tbs begint pas als O. zijn gevangenisstraf geheel heeft uitgezeten.

Lees hier hoeveel de instanties hebben geleerd van de moord op Els Borst.

Niet veel.

 18,2
KNMI Schiphol – 27-07-2017

Labels

Bijgewerkt: 08-01-2021 15:44

Reacties (0)

Log in om te reageren