Crimineel Alex Gillis geliquideerd

Datum
donderdag 20 februari 2014
Adres
Pieter Jelles Troelstralaan
Plaats
Zaandam

De 30-jarige Gillis groeide op in Amsterdam-West en werd doodgeschoten voor het huis van zijn vriendin in Zaandam. Hij stond bij de politie bekend om zijn gewelddadige bedrijfsinbraken en ramkraken, aldus Het Parool in 2014.

Maar Gillis werd ook gezien als een van de daders van de liquidatie van Redouan Boutaka in de Pijp in Amsterdam in 2012. 

Hij zou behoord hebben tot de criminele organisatie die in 2012 of kort daarvoor in twee elkaar bestrijdende kampen uiteenviel na ruzie over een partij cocaïne: Gwenette Martha enerzijds en twee Marokkanen anderzijds. 

'Aleki' Gillis zou tot het kamp van Martha hebben behoord (als hij inderdaad een van de daders van de moord op Boutaka was).

De daders van de moord op Gillis parkeerden hun vluchtauto in de Reizigersweg in Amsterdam-Noord en staken de wagen in brand. Maar bleven spoorloos.

Mogelijk werd Alexander Junior Gillis (28 oktober 1983 te Paramaribo) doodgeschoten vanwege zijn betrokkenheid bij de moord op Boutaka, maar een motief werd tot nu toe niet vastgesteld.

Een van zijn moordenaars zou Massod Amin Hosseini zijn geweest, een Irakees die in de Amsterdamse onderwereld verzeild was geraakt - maar zeker is ook dat niet. De man werd een halfjaar later zelf geliquideerd.

Het onderzoek werd na verloop van tijd stilgelegd wegens gebrek aan sporen, maar later weer heropend - vermoedelijk naar aanleiding van gegevens die de politie van een server in Canada had gehaald. Gegevens van telefoons (Black Berries) waarvan criminelen lange tijd dachten dat ze niet te kraken waren.

Op 11 april 2018 meldde Het Parool dat in verband met de moord op Gillis twee mannen werden aangehouden, een 30-jarige uit Amsterdam en een eveneens 30-jarige man uit Purmerend. 

Volgens de krant zijn er nu twee mogelijke motieven voor de moord op 'Macho' Gillis: zijn betrokkenheid bij de liquidatie van Boutaka en het feit dat zijn oom onvindbaar was.

Die oom - W.E. uit 1969 - zou criminelen hebben afgeperst, maar zich schuilhouden. Daarom zou in zijn plaats neef Alex zijn doodgeschoten.

Volgens De Telegraaf is een van de mannen die nu zijn opgepakt de Turk Gökhan C. Hij werd in 2015 door de rechtbank veroordeeld wegens het voorbereiden van een liquidatie, maar twee jaar later door het hof daarvan vrijgesproken.

Bijgewerkt: 11-04-18 14:08

comments powered by Disqus