Aanvankelijk leek het geen liquidatie, maar een uit de hand gelopen ruzie tussen criminelen.
Slachtoffer was de 26-jarige Souhail Laachir (Amsterdam, 1987). Hij werd in het Scheepvaarthuis doodgeschoten tijdens het dancefeest Waterfront na een ruzie met Dennis Mongen, een neef van Gwenette Martha.
Maar door wie? Niet door Mongen in ieder geval. Twee verdachten kwamen in beeld.
Nog diezelfde avond hield de politie Eanneas Lomp aan. Dat was kort na de schietpartij. Hij reed in een Audi, droeg een kogelwerend vest en was bewapend.
Maar Lomp had geen schiethanden (geen kruitsporen op zijn lichaam of kleding) en met zijn vuurwapen was niet geschoten – althans niet die avond.
In 2015 werd Ignacio I. (Curaçao, 2 maart 1982) aangehouden. En vanaf dat moment sprak het Openbaar Ministerie plots van een liquidatie.
Twee jaar later (31 augustus 2017) vond de rechtszaak plaats en de aanklacht luidde dan ook: met opzet en voorbedachte raad.
Maar was Surailie I. wel de schutter? De enige verklaring die hij tot dan toe had willen afleggen, herhaalde hij ter zitting: ‘Ik heb er niets mee te maken.’
Hij wilde wel toegeven dat hij die avond in het Scheepvaarthuis aanwezig was. Nu kon hij dat ook moeilijk ontkennen, want camera’s bij de ingang van het gebouw hadden zijn entree die avond vastgelegd.
Die legden een paar uur later ook het vertrek van de schutter vast, maar die zien we dan alleen op zijn rug.
Was dat Surailie I. of iemand anders?
Veel concrete aanwijzingen had het Openbaar Ministerie niet: het moordwapen is nooit gevonden en op de zeven hulzen die achterbleven stonden geen vingerafdrukken en er zat ook geen dna op.
Surailie I. was die avond met zijn vrienden Dennis Mongen, een van de broers Yakhlaf en Eanneas Lomp het Scheepvaarthuis binnengekomen; het gezelschap zat aan een VIP-tafel, waaraan ook ex-Feyenoorder Denny Landzaat zat.
Op camerabeelden van het Scheepvaarthuis is te zien dat Dennis Mongen diverse keren ruzie kreeg met Souhail Laachir. De eerste keer werd die nog gesust door medewerkers van beveiligingsbureau Night & Day. Ze haalden de twee uit elkaar.
Dat beveiligingsbureau speelde overigens een opvallende rol. Het was door de organisatoren van het feest (en dus niet door het Scheepvaarthuis) ingehuurd om de kaartjes te controleren en de gasten te fouilleren, maar na 22.40 uur werd er nauwelijks nog gefouilleerd. De beveiligers kenden veel bezoekers van dancefeest Waterfront uit het Amsterdamse uitgaansleven.
Kennelijk iets te goed.
En Surailie I. kwam met zijn gezelschap ruim na 22.40 uur binnen. Op de camerabeelden is te zien dat I. slechts oppervlakkig werd gefouilleerd en alleen op het bovenlichaam. Hij had van alles bij zich kunnen hebben.
Het was al na middernacht en dus 26 mei toen de vlam in de pan sloeg. Tussen Dennis Mongen en het latere slachtoffer brak opnieuw ruzie uit. En weer werden de twee uit elkaar gehaald. Beveiligers van Night & Day zonderen Souhali Laachir af en wilden hem tegen de grond werken.
Op dat moment stapte een negroïde man met een donkere huid van ergens in de 1.70 m, in het zwart gekleed en met kort geschoren haar naar voren en vuurde een aantal schoten op Suhail Laachir af.
Dat zou qua postuur en andere uiterlijkheden Surailie I. geweest kunnen zijn.
De beveiligers die Laachir tegen de grond wilden werken, stoven uiteen. Daarop liep de schutter naar het slachtoffer toe, dat al op de grond lag. Vrijwel rechtstandig boven hem vuurde hij nog twee maal.
De reden dat het OM denkt aan een liquidatie, zijn bewegingen die Dennis Mongen kort daarvoor had gemaakt. En zijn verhouding tot Souhail Laachir.
Dennis Mongen en Laachir behoorden tot criminele bendes die sinds enige tijd onenigheid met elkaar hadden: M. tot de groep rond Gwenette Martha en Laachir tot de groep rond Benaouf A. en Houssine A.S. De ruzie ging over 200 kilo coke.
Laachir was – althans volgens het Openbaar Ministerie – de financiële man van Benaouf A. en Houssine A.S.
Dennis Mongen nu, zou de moord op Laachir hebben gepland. De ruzies met hem op dancefeest Waterfront zouden zijn uitgelokt en hij zou de schutter Laachir hebben aangewezen. Hij had met zijn hoofd geknikt, bij wijze van opdracht.
Een liquidatie, dus.
Ook al omdat vlak voor de schoten vielen Eaneas Lomp het Scheepvaarthuis had verlaten en in een auto stapte. Volgens het OM moest hij de schutter oppikken nadat die zijn werk had gedaan, maar toen die zijn werk had gedaan werd hij vrijwel meteen door een gewaarschuwde motoragent staande gehouden.
Vandaar dat kogelwerend vest en dat vuurwapen?
Het OM eiste 25 jaar gevangenisstraf tegen Surailie I. Als hij geen strafblad had gehad, zou 18 jaar voldoende zijn geweest, maar Surailie I. was al eens tot 7 jaar veroordeeld voor poging tot doodslag.
En dat was niet zijn enige veroordeling. Een conflict over hennep had hij willen oplossen door zijn twee opponenten te boeien en een vuurwapen op hun hoofd te zetten.
De vraag die de rechtbank moet beantwoorden, was: wie was de man die om 1.49.34 uur het Scheepvaarthuis had verlaten, veertien seconden nadat Laachir was doodgeschoten. Was dat Sourailie I. Of toch iemand anders?
Opvallend is in ieder geval dat Surailie kort voor de moord telefonisch contact had met een van de beveiligers van Night & Day en dat hij die telefoon meteen na de moord kwijt was. Zoekgeraakt.
De rechter deelde de visie van het OM deels. I. kreeg voor doodslag 15 jaar. De rechtbank achtte niet bewezen dat Laachir met voorbedachte raad werd gedood, geen moord dus en derhalve geen liquidatie.
Eaneas Lomp is inmiddels geliquideerd, net als een van de broers Yakhlaf. En Gwenette Martha.
Dennis Mongen overleed in februari 2020 in een Spaanse cel aan een hartstilstand. Hij werd ervan verdacht opdracht tot (nog) drie liquidaties te hebben gegeven, zoals die - om te beginnen - op Alex Gillis.