Robert ter Haak doodgeschoten

Datum
vrijdag 24 januari 2003
Adres
Dorpsstraat
Plaats
Amstelveen

Robert ter Haak had al het idee dat hij de laatste tijd gevolgd werd. Toen hij de rode motor zag aan komen rijden, wist hij het zeker. 

Op de motor zaten twee mannen die in het zwart gekleed waren en motorhelmen droegen. De man die achterop zat, had een vuurwapen in zijn hand.

Ter Haak had een vriendin verteld van zijn vermoedens. Zo had hij op een dag de vuilniszak buiten gezet en zag toen een man op een motor die naar hem keek. Hij dacht dat het een observatieteam van de politie was.

Dat had best gekund, want Ter Haak en zijn vader waren geen onbekenden voor de politie. Iets met peperdure Sunseekers. 

Maar de man op de motor werkte niet bij de politie.

En die vriendin - in het dagelijkse leven de partner van drugshandelaar Charles Zwolsman, toen gedetineerd - had er verder geen aandacht meer aan besteed. 'Robert had wel vaker grote verhalen.'

Die dag had Ter Haak met een vriend gegeten bij de Chinees in de Dorpsstraat. Rond 13.00 uur sloten ze de deur van het restaurant achter zich - en toen was het te laat.

Een salvo klonk. Misschien werd nog een tweede salvo afgevuurd, maar die hoorde Ter Haak dan niet meer.

Zo ook niet de sirene van de ambulance die hem naar het ziekenhuis bracht. Daar overleed hij twee weken later, 36 jaar oud.

Die vuilniszak schoot de vriendin weer te binnen toen ze van de moord op Ter Haak hoorde. En nog meer. 

Later sprak ze met vlinderscrime.nl van Martin Kok en crimesite.nl.

‘Op de dag van de liquidatie zou Robert eigenlijk naar Charles [Zwolsman] gaan in gevangenis Norgerhaven. Maar de afspraak ging op het laatste moment niet door. Toen besloot Robert aan te schuiven bij de lunch in Amstelveen...'

Ze wist ook wie de bestuurder van de motor was. Althans: Fred Ros zou enige tijd na de moord op Robert ter Haak tegen Charles Zwolsman hebben gezegd: ik heb de motor alleen maar bestuurd.

Als een soort verontschuldiging. Alsof je dan minder schuldig bent.

In juni 2022 werd Willem Holleeder in hoger beroep veroordeeld voor de moord op Robert ter Haak. Dat wil zeggen: het hof achtte doodslag bewezen.

En voor moord op de vriend van Ter Haak met wie hij die middag had geluncht: Cor van Hout, het eigenlijke doelwit van de aanslag die middag.

Holleeder kreeg levenslang. Niet alleen voor de liquidatie van Ter Haak en Van Hout, maar ook voor (betrokkenheid bij) de liquidaties van Willem Endstra in 2004, Kees Houtman in 2005 en Thomas van der Bijl in 2006.

En voor de liquidatie van John Mieremet in Thailand. Maar die past niet op de kaart.

Het vonnis was meer dan 500 pagina's dik.

Bijgewerkt: 24-06-2022 10:37

Reacties (0)

Log in om te reageren