Kleinzoon oorlogswinstmaker gedood. Op verzoek van Holleeder

Datum
maandag 17 mei 2004
Adres
Apollolaan
Plaats
Amsterdam

Willem Endstra (51) verliet die dag om 12.15 uur zijn kantoor aan de Apollolaan 109 in begeleiding van collega David Denneboom en wilde in zijn BMW stappen toen hij werd beschoten.

Denneboom raakte gewond aan zijn been, Endstra stierf ter plaatse.

Zijn doodvonnis werd getekend door John Mieremet, toen deze Endstra in De Telegraaf de ‘bankier van de onderwereld’ noemde - maar een onbetrouwbare. Veel criminelen hadden hun drugs- en ander fout geld via Endstra geïnvesteerd in vastgoed, maar toen die criminelen hun geld terug wilden gaf Endstra niet thuis. 

Dat kon ook, omdat er (uiteraard) niets op papier stond.

Soms liet hij wel iets van zich horen, maar anders dan verwacht. Althans volgens Ronald van Essen.

Deze handelaar in xtc investeerde naar eigen zeggen zo'n 50 miljoen in vastgoed, panden die Endstra voor hem kocht. Dan reden ze door de stad en wees Van Essen aan wat hij wilde hebben, vervolgens aten ze een kroketje bij de Febo op het Stadionplein en terug op kantoor kocht Endstra ze.

In 1999 wilde Van Essen - hij had net een gevangenisstraf uitgezeten - zijn geld terug, maar Endstra weigerde. Dat wil zeggen: Endstra gaf Van Essen wat contant geld om van te leven en een Mercedes 180E om in rond te rijden, maar dat was ruim onvoldoende

Maar na lang aandringen beloofde Endstra uiteindelijk toch terug te betalen. Op 7 januari 2000 zou Van Essen worden uitbetaald. 

Maar kennelijk was het de bedoeling - van wie dan ook - dat Van Essen die datum niet zou halen. Met Kerst 1999 stapte Van Essen voor zijn woning in die Mercedes 180E en wist zich later te herinneren dat iemand het achterportier opende. Daarna werd alles zwart. Zijn zoon trof Van Essen met een gapende kogelwond in het hoofd aan.

Van Essen is ervan overtuigd dat Endstra die aanslag heeft laten uitvoeren en wil ook anno nu zijn geld terug.

Een ander die zegt nog geld van (de nabestaanden van) Endstra te krijgen is Harry Pen.

Van Essen wist ook te melden dat Endstra zich steeds vaker liet vergezellen door iemand met wie je als gerespecteerd zakenman niet graag op een bankje aan de Apollolaan wil worden gefotografeerd: Willem Holleeder. 

Maar die foto werd toch gemaakt.

Inmiddels is deze Holleeder veroordeeld voor het afpersen van Willem Endstra. 

Endstra werd vermoedelijk doodgeschoten door de Rus Namik Abbasov, die in de gevangenis overleed voordat hij voor de rechter kon worden gebracht.

Maar Willem Holleeder leeft nog - en hem werd het medeplegen van de moord op Endstra ten laste gelegd. 

Hij stond in 2019 terecht. Niet alleen inzake Endstra, maar ook voor het medeplegen van de moorden op Cor van Hout (en de doodslag op Robert ter Haak, die naast Van Hout liep) in 2003, het medeplegen van de moorden op Kees Houtman en John Mieremet (2005, Thailand) alsmede het medeplegen van de moord op Thomas van der Bijl.

Hij werd in al die zaken schuldig bevonden: levenslang voor het plegen van vijf moorden en een doodslag.

Maar die Endstra had het bepaald niet van een vreemde.

Genen? Opvoeding? Opa Minne Endstra werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog met grote inzet voor de bezetter en belazerde en passant zijn broer, die overigens ook niet wilde deugen. 

Zo schilderde Minne onder meer vliegvelden grasgroen opdat geallieerde vliegers die vliegvelden niet zo makkelijk vanuit de lucht als zodanig konden herkennen. Hij verdiende goudgeld en net als de meeste bunkerbouwers investeerde hij zijn geld in stenen, vastgoed. 

In 1943 kocht hij Apollolaan 109, dat vervolgens door de Sicherheitsdienst in gebruik werd genomen. Voor dat pand werd zijn kleinzoon Willem dus 61 jaar later geliquideerd. 

En geloof het of niet: dit is het bankje. Maar dan in 1943.

 15,3
KNMI Schiphol – 17-05-2004

Bijgewerkt: 04-07-2019 11:03

Reacties (0)

Log in om te reageren