Hof: Holleeder liet Houtman liquideren

Datum
woensdag 2 november 2005
Adres
Johan Braakensieksingel
Plaats
Amsterdam

Cornelis Houtman (45) had zijn huis – het stond te koop voor 975.0000 euro – beveiligd, maar ze pakten hem op het kwetsbare moment: de gang van auto naar voordeur. 

Houtman was in de jaren tachtig een van de Denkers, met Sam Klepper en John Mieremet. De groep pleegde tal van overvallen en maakte miljoenen buit. 

Later ging Houtman in hasj, met onder anderen Cor van Hout en Thomas van der Bijl. Na de liquidatie van Sam Klepper in 2000 stapte hij over op vastgoed, maar maakte de fout twee panden van John Mieremet te kopen waarover Mieremet een conflict met Holleeder had. Willem Holleeder vond dat die panden hem toekwamen. 

In april 2007 berichtte De Telegraaf dat justitie een deal had gesloten met een kroongetuige: Peter la Serpe. Het grote liquidatieproces Passage was begonnen. 

La Serpe bekende met Jesse Remmers Houtman te hebben geliquideerd. Fred Ros verklaarde dat Willem Holleeder de opdrachtgever was.

Holleeder stond in 2019 terecht. Zijn grootste probleem: in hoger beroep werd zijn kompaan Dino Soerel tot levenslang veroordeeld en in het arrest staat dat Soerel én Holleeder opdrachtgevers waren van de moorden op Houtman en Thomas van der Bijl

Bovendien was Holleeder al veroordeeld voor afpersing van Houtman. Nadat Houtman 1 miljoen euro aan Holleeder had betaald, werd hij (alsnog) doodgeschoten.

Verder stond Holleeder terecht voor het medeplegen van de moord op Cor van Hout (en de doodslag op Robert te Haak, die naast Van Hout liep), het medeplegen van de moorden op Willem Endstra en John Mieremet (2005, Thailand) en het medeplegen van de moord op Thomas van der Bijl.


Het Openbaar Ministerie eiste levenslang. De rechtbank veroordeelde conform. In alle zaken.

Ook in hoger beroep.

Slachtoffers

NaamCornelis Houtman
Geboren1960
Overleden2 nov. 2005

Daders/verdachten

NaamPeter la Serpe
Geboren2005
Overleden
 12,7
KNMI Schiphol – 02-11-2005

Labels

Bijgewerkt: 24-06-2022 11:28

Reacties (0)

Log in om te reageren