Hof: Holleeder liet Van der Bijl vermoorden

Datum
donderdag 20 april 2006
Adres
Willem de Zwijgerlaan
Plaats
Amsterdam

De 50-jarige kroegbaas en hasjhandelaar Antonie (Thomas) van der Bijl stond te stofzuigen in zijn café toen de 25-jarige Surinamer Dwight S. binnenstapte en een aantal kogels op Van der Bijl afvuurde. 

De zevende en laatste kogel schoot S. opzettelijk door het hoofd van het slachtoffer.

Café De Hallen (‘Gewoon eens lekker binnen komen vallen’) werd - aldus een buurtbewoner - door meer ‘duistere types’ bezocht dan een gemiddeld café. 

Een van die duistere types was Willem Holleeder. 

Van der Bijl kende Holleeder sinds medio 1983, tenminste als Van der Bijl de waarheid heeft gesproken tegen de rechercheurs die de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken en diens chauffeur Ab Doderer onderzochten. 

Op de dag dat Holleeder en de andere ontvoerders werden opgepakt (30 november 1983) werd ook Van der Bijl in de boeien geslagen, vooral omdat hij toen als klusjesman voor het bedrijf van aannemer Rob Grifhorst op industrieterrein De Heining werkte - en wel in de loods waar Heineken en Doderer waren vastgehouden.

Daar kwamen ook Frans Meijer en Cor van Hout wel eens, vertelde hij rechercheurs in 1983. Van der Bijl moest 'meneer' tegen Meijer en Van Hout zeggen.

En Van der Bijl groef later op verzoek in een bos bij Parijs een deel van het losgeld op dat voor de vrijlating van Heineken en Doderer was betaald.

Toen het halverwege de jaren negentig tot een breuk tussen Cor van Hout en Holleeder kwam, koos Van der Bijl de kant van Van Hout. Dat werd zijn dood.

(Voor de goede orde: Van der Bijl had zich ook van beiden kunnen distantiëren.)

In 2003 had Holleeder al het idee dat Van der Bijl praatte. Nog niet met de politie, maar hij zou hebben rondverteld dat Holleeder achter de liquidatie van zijn vriend Van Hout (2003) zat. Daarop sloeg Holleeder Van der Bijl in elkaar. 

In zijn eigen café 'De Hallen lekker knallen'.

Na de liquidatie van Kees Houtman (2005) - ook een vriend - besloot Van der Bijl ook met de politie te praten. 

'Ik denk dat hij zeven of acht moorden heeft gepleegd. Hij doet zelf nooit iets. Daar heeft hij mensen voor, want hij heeft genoeg geld. Hij heeft misschien wel 100 miljoen euro… En hij heeft heel veel mensen afgeperst… Willem is machtig, gluiperig, sterk, zuigt je uit als een vampier. Hij is heel gemeen.' 

Aldus Thomas van der Bijl. 

Zijn moordenaars werden gepakt en veroordeeld: Dwight S. en Remy H. De laatste zou aanvankelijk schieten, maar durfde uiteindelijk niet, Zijn inbreng beperkte zich tot het pre mortem afleggen van Van der Bijl.

Directe opdrachtgevers waren de moordmakelaars Fred Ros en Jesse Remmers. En hun opdrachtgevers waren weer Dino Soerel en Willem Holleeder. 

Dino Soerel is inmiddels tot levenslang veroordeeld, en in het arrest van het gerechtshof staat dat hij én Holleeder opdrachtgevers waren voor de moorden Houtman en Van der Bijl.

In 2019 stond Willem Holleeder terecht voor het medeplegen van diverse (pogingen tot) liquidaties, waaronder die van Van der Bijl. 

Verder stond hij onder meer terecht voor het medeplegen van de moord op Cor van Hout (en de doodslag op Robert ter Haak, die naast Van Hout liep) in 2003, het medeplegen van de moorden op van Willem Endstra en John Mieremet (2005, Thailand) alsmede het medeplegen van de moord op Kees Houtman.

Het Openbaar Ministerie eiste levenslang tegen Holleeder. De rechtbank veroordeelde conform. In alle zaken.

Ook in hoger beroep.

Slachtoffers

NaamAntonie van der Bijl
Geboren1956
Overleden20 apr. 2006

Daders/verdachten

NaamDwight S.
Geboren1981
Overleden
 11,6
KNMI Schiphol – 20-04-2006

Labels

Bijgewerkt: 24-06-2022 11:25

Reacties (0)

Log in om te reageren