Man doodgestoken in de Bims

Datum
zaterdag 18 april 2020
Adres
Agatha Christiesingel
Plaats
Amsterdam

'Mannen gaan dede hier in de Bims.' Ofwel: hier in de Bijlmer gaan mannen dood. Het waren de woorden van iemand die met zijn telefoon een filmpje maakte. 

Daarop zijn twee mannen te zien; ze rollen al vechtend over straat. Het slachtoffer is in het donker gekleed, de dader draagt een wit trainingsjack en een zwarte broek.

Iemand probeert de dader van het slachtoffer weg te trekken, maar kan niet voorkomen dat de man een aantal keren op het slachtoffer insteekt.

De dader loopt vervolgens naar zijn zwarte Renault, doet de achterklep van de wagen dicht en rijdt weg. 

Rijdt rustig weg. 

We zien ook dat het slachtoffer opstaat; een grote plas bloed op de grond wordt zichtbaar. Hij loopt nog enkele passen en zijgt ineen.

Het bleek te gaan om de 53-jarige Maximo Martis uit Ouderkerk a/d Amstel, die Benchie genoemd werd. Hij werd nog gereanimeerd, maar overleed in het ziekenhuis. 

Hij kwam uit Willemstad en werkte als 'executive' in Zuidoost, zoals hij het zelf op Facebook formuleerde: in de uitvoerende dienst, dus. Bij de Stadsreiniging. 

Omwonenden kenden hem als een rustige man, geen amokmaker. Zijn collega's herdachten hem de maandag na het fatale weekeinde massaal. Een naaste collega reed in 'zijn' wagen.

Een 48-jarige man uit Hilversum werd aangehouden.

Volgens Het Parool zou de aanleiding een ruzie tussen de verdachte en een medewerker van een afhaalrestaurant zijn geweest, met als inzet een maaltijd. 

Maar dat bleek bij nader inzien niet te kloppen. 

De verdachte had ooit geklust voor ene Chino, de uitbater van een toko. Hij was toen betaald in flessen drank. Later wilde Chino ineens geld voor die drank. 

Die avond waren ze elkaar weer tegengekomen. En weer wilde Chino geld. De verdachte was met hem meegelopen naar zijn zaak. Daar was de verdachte door Chino en twee andere mannen aangevallen.

Een van die andere mannen was Benchi.

Getuigen verklaarden dat Benchi de 'agressor' was; dronken en woest. Hij keelde de verdachte, die toen uit de gereedschapskist die hij altijd in de achterbak van zijn auto had staan een schroevendraaier. 

En dus stelde de advocaat van de verdachte in een pro forma-zitting: noodweer.

Maar dan zal hij toch moeten uitleggen waarom zijn cliƫnt wel naar zijn auto kon lopen, uit een gereedschapskist in de achterbak een schroevendraaier kon pakken, maar niet kon weglopen.

De zaak gaat verder in oktober 2020.

Begin deze eeuw had de Venserpolder in het algemeen en de Agatha Christiesingel in het bijzonder een slechte naam. In die tijd werden kort achter elkaar in dit deel van de stad diverse moorden gepleegd, waarvan twee op de Agatha Christiesingel. Deze (2002) en deze (2005).

 11,4
KNMI Schiphol – 18-04-2020

Bijgewerkt: 16-09-2020 09:26

Reacties (0)

Log in om te reageren