Afgeknald door zijn bijna-ex

Datum
zondag 12 april 2020
Adres
Ridderspoor
Plaats
Zwaag

De 52-jarige Martin Griep werd om 20.45 uur in zijn woning aangetroffen, twee dagen later maakte de politie bekend dat hij door een misdrijf om het leven was gekomen.

Intussen heeft de politie een 62-jarige inwoonster van Hoorn aangehouden - en weer vrijgelaten. En weer aangehouden: Mijntje B.

In juni 2020 maakte de politie bekend dat ze ook een 58-jarig man uit Grootebroek heeft aangehouden: Markus P.

De vrouw is de ex-echtgenote van Martin Griep (hoewel ze officieel niet gescheiden waren), P. haar nieuwe vriend.

12 april was Eerste Paasdag.

Ene Jessica vertelde het Noord-Hollands Dagblad dat ze 'niets naars' over Griep kon vertellen. Maar voegde ze daar aan toe: 'Maar hij heeft natuurlijk ook niet al zijn geheimen met mij gedeeld.'

In ieder geval had hij verteld dat hij vroeger in de drukkerij van De Telegraaf werkte en de laatste tijd bij Tata Steel. In ploegendienst.

Hij was gescheiden, had een zoon (en mogelijk diens woning in Zwaag overgenomen) en serveerde zelfgestookte whisky en jenever. 

De politie ontdekte pas dat hij vermoord was nadat ze zijn lichaam naar een andere locatie had gebracht. Dat vertoonde kogelwonden.

Tijdens een pro forma-zitting bleek dat Mark P. de politie had verteld waar het vuurwapen na de moord was gedumpt. Maar - zo hield hij vol - hij had niet geschoten. 

Wel bekende hij het vuurwapen voor Mijntje B. te hebben aangeschaft. Zij had een vuurwapen nodig om zich te beschermen, had ze hem verteld.

Tegen leden van een motorbende.

Mijntje B. stelde dat een derde moest hebben geschoten, iemand uit het criminele milieu. 

Of toch Mark P., want die was het slachtoffer een fors geldbedrag schuldig.

Maar P. stelde op zijn beurt dat Mijntje B. een paar keer had gezegd dat het slachtoffer dood moest. 

En dat ze op de dag van de moord met zwart geverfde haren en handschoenen aan naar de woning van Martin Griep was gefietst.

De politie ontdekte vervolgens dat ze voor de moord op internet de zoekterm 'nabestaandenpensioen' had ingevuld. En de termen dempen en kussen.

Het Openbaar Ministerie zag P. als medepleger. Niet alleen omdat hij het vuurwapen had aangeschaft en gedumpt, maar ook omdat hij met de telefoon van Mijntje B. een WhatsApp naar het slachtoffer zou hebben op het moment dat B. bij haar ex was... 

Waardoor zij dus een alibi had.

In december 2021 eiste het OM 18 jaar tegen Mijntje B. voor moord. Daarmee is ze de twaalfde vrouw tegen wie deze eeuw 18 jaar of meer werd geĆ«ist. 

Mark P. moet voor het medeplegen van moord 12 jaar zitten, als het aan het OM ligt.

De rechtbank veroordeelde Mijntje B. conform en Mark P. tot 10 jaar.

Nu nog inzicht in de motieven van haar handelen, merkte de rechtbank op over Mijntje B. 

Misschien in hoger beroep.

Dat handelen was volgens de rechtbank overigens met voorbedachte raad. Moord dus.

 12,6
KNMI Berkhout – 12-04-2020

Labels

Bijgewerkt: 24-12-2021 13:30

Reacties (0)

Log in om te reageren