Fietser gedood, zomaar

Datum
zondag 19 april 2020
Adres
Julianalaan
Plaats
Oss

De 18-jarige Rik van de Rakt uit Heesch werd om 7.45 uur zwaargewond aangetroffen in de berm, naast zijn fiets. Hulpverleners konden niets meer voor hem doen.

Aanvankelijk dacht de politie aan een ongeluk, waarbij mogelijk een tweede persoon betrokken was - die dus was doorgereden en zich niet om het slachtoffer had bekommerd. 

Maar het slachtoffer - hij was op weg naar zijn werk in een verzorgingshuis - lag niet bij een oversteekplaats of een ander gevaarlijk punt, en na het bekijken van camerabeelden, het horen van getuigen en het wegen van de aangetroffen sporen dacht ze nu aan een geweldsdelict. 

Sectie wees uit dat Van de Rakt was doodgestoken.

Later die dag werd een verdachte aangehouden: Abdallah A., een 25-jarige man die al bij de politie bekendstond als verward. Ook hij was uit Heesch afkomstig.

Dat wil zeggen: volgens De Telegraaf kwam hij oorspronkelijk uit Soedan. 

Hij is statushouder.

De man werd aangehouden na de melding later die ochtend dat bij het station van Oss een man met een mes zou lopen. Agenten zagen toen dat zijn fiets onder het bloed zat en sloegen hem in de boeien.

Omdat nog onduidelijk is wat aan de steekpartij vooraf is gegaan, komt de politie graag in contact met mensen die tussen 07.15 en 08.00 uur iets hebben gezien, die op zondagochtend (19 april). 

Ze zoekt in het bijzonder de chauffeur van een vrachtwagen die op de Julianasingel richting Schaijk reed en een fietser die op de Hescheweg richting Heesch reed.

0900-8844.

Maar vermoedelijk niets.

De verdachte is eerder opgepakt, wist het Algemeen Dagblad te melden. Een keer voor het veroorzaken van overlast en een keer wegens mishandeling, beide keren toen hij in Heerlen in een AZC zat.

En met Pasen 2020 wilde hij twee keer boodschappen doen in de Jumbo in Heesch zonder boodschappenkarretje - iets wat in verband met corona verplicht was. 

De tweede keer werd hij door personeel tegen de grond gewerkt, ook al omdat hij niet de indruk wekte iets te willen kopen. Hij maakte toen ook een verwarde indruk.

In 2016 hadden de inwoners van Heesch nog geprotesteerd tegen de komst van een asielzoekerscentrum naar het dorp. En met succes. Maar ter compensatie kwamen er wel (meer) woningen voor statushouders zoals Abdallah A. 

Eind april 2020 werd burgemeester Marieke Moorman verantwoordelijk gesteld voor de moord op Van de Rakt. Letterlijk: op een muur werd gekalkt: 'Moorman moordenaar.'

Een 'verwijtende tekst' noemde de politie deze woorden. 

 12,6
KNMI Volkel – 19-04-2020

Bijgewerkt: 08-05-2020 10:44

Reacties (0)

Log in om te reageren