Fietser gedood, zomaar

Datum
zondag 19 april 2020
Adres
Julianalaan
Plaats
Oss

De 18-jarige Rik van de Rakt uit Heesch werd om 7.45 uur zwaargewond aangetroffen in de berm, naast zijn fiets. Hulpverleners konden niets meer voor hem doen.

Aanvankelijk dacht de politie aan een ongeluk, waarbij mogelijk een tweede persoon betrokken was - die dus was doorgereden en zich niet om het slachtoffer had bekommerd. 

Maar het slachtoffer - hij was op weg naar zijn werk in een verzorgingshuis - lag niet bij een oversteekplaats of een ander gevaarlijk punt, en na het bekijken van camerabeelden, het horen van getuigen en het wegen van de aangetroffen sporen dacht ze nu aan een geweldsdelict. 

Sectie wees uit dat Van de Rakt was doodgestoken.

Later die dag werd een verdachte aangehouden: Ayoub A., een 25-jarige man die al bij de politie bekendstond als verward. Ook hij was uit Heesch afkomstig, maar oorspronkelijk uit Soedan.

A. was statushouder.

Hij werd aangehouden bij het station van Oss. Agenten zagen dat zijn fiets onder het bloed zat.

De verdachte was al eerder opgepakt. Meermalen. Een keer voor het veroorzaken van overlast en een keer wegens mishandeling, beide keren toen hij in Heerlen in een AZC zat.

En met Pasen 2020 wilde hij twee keer boodschappen doen in de Jumbo in Heesch zonder boodschappenkarretje - iets wat in verband met corona niet mocht. 

De tweede keer werd hij door personeel tegen de grond gewerkt, ook al omdat hij niet de indruk wekte iets te willen kopen. Hij maakte toen ook een verwarde indruk.

In 2016 hadden de inwoners van Heesch nog geprotesteerd tegen de komst van een asielzoekerscentrum naar het dorp. En met succes. Maar ter compensatie kwamen er wel (meer) woningen voor statushouders zoals Ayoub A. 

Eind april 2020 werd burgemeester Marieke Moorman verantwoordelijk gesteld voor de moord op Van de Rakt. Letterlijk: op een muur werd gekalkt: 'Moorman moordenaar.'

Een 'verwijtende tekst' noemde de politie deze woorden. 

Tijdens de zitting werd duidelijk dat A. zich niet alles kon of wilde herinneren. Hij was die ochtend vanuit Heesch naar Oss gefietst en was angstig: insecten, voorwerpen dan wel mensen aan zijn hoofd zaten aan zijn hoofd.

Maar van de moord wist hij niets meer.

En op vragen van deskundigen die zijn geestestoestand wilden bepalen, gaf hij bij voorkeur geen antwoord. 

Toch achtten de deskundigen hem volledig ontoerekeningsvatbaar en de kans op herhaling groot. Vandaar dat het Openbaar Ministerie geen celstraf, maar tbs met dwangverpleging eiste - tbs met dwang en voor onbepaalde tijd.

De rechtbank veroordeelde A. conform.

 12,6
KNMI Volkel – 19-04-2020

Labels

Bijgewerkt: 22-01-2021 15:17

Reacties (0)

Log in om te reageren