Het begon 's ochtends, met een tip. Iemand had bloed, een telefoon en gebroken glas op de dijk zien liggen.
De politie zag vervolgens aanleiding in het water te zoeken naar een auto en aan het einde van de middag werd inderdaad een Mercedes gevonden.
En weer iets later werd duidelijk dat er nog iemand in zat.
Het slachtoffer was de 33-jarige Bas Vijzelaar uit Zandvoort, hij werd met schoten gedood. Hij was al als vermist opgegeven.
Wat snel is voor een man van 33 die de dag ervoor nog gezien was.
Inmiddels is een verdachte aangehouden: Nick B. (30) uit Ouderkerk aan de Amstel. Portier van professie, maar enige tijde voor de moord ontslagen.
Maar de politie vermoedt dat er nog een tweede man bij de zaak betrokken was. Op 8 mei 2020 liet ze op haar site weten: 'Zo beschikt de politie over diverse camerabeelden waarop de auto van het slachtoffer te zien is, dit in combinatie met andere voertuigen en personen.'
En een paar dagen later wist De Telegraaf te melden dat inderdaad een tweede verdachte was opgepakt. En dat het slachtoffer 35.000 euro op zak gehad zou hebben.
Bas Vijzelaar was ooit glazenwasser, maar op het moment van zijn dood beveiliger voor een bedrijf dat handelde in dure horloges - en zelf handelde hij ook. Rolexen en zo.
Klokkies.
En die handel lijkt hem fataal te zijn geworden. De Telegraaf: 'Uit Whatsapp-verkeer van Vijzelaar dat deze krant is toegespeeld blijkt dat hij recent nog bezig was met de verkoop van diverse nieuwe en gebruikte Rolex-klokkies.'
'Het bedrijf is bekend vanwege het leveren aan tal van bekende tv-presentatoren, acteurs en ook criminelen. De eigenaar van het bedrijf laat weten vooralsnog nergens op te willen reageren. „Ik wil er nu helemaal niets over kwijt”, zegt hij.'
Aldus De Telegraaf.
Het Algemeen Dagblad wist daaraan toe te voegen dat Vijzelaar op donderdag 12 maart al een afspraak had met iemand die klokkies wilde kopen. Hij kreeg de instructie naar een bepaalde plek te rijden, zijn auto te verlaten en achterop een motor te stappen.
Of hij die instructie ook had opgevolgd, meldde het AD niet.
De volgende dag kreeg hij te horen dat de deal die avond zou worden gesloten in een woning in Vinkeveen, met vrienden van Nick B. - en die vertrouwde hij. Maar uiteindelijk werden het dus de straten van Breukelen.
Maar dan wel afgelegen straten.
Verdachte Nick B. was ooit deurwipper bij 't Lammetje in de Lange Leidsedwarsstraat, een feesttent waarvan rapper Kleine Lil' mede-eigenaar was.
Maar de rapper zelf heeft hier niets mee van doen, degenen die de deal met Bas Vijzelaar zouden hebben opgezet waren anderen.
De Telegraaf noemde ze niet bij naam. De krant hield het op: telgen van 'bekende horeca-uitbaters uit Amsterdam'. Het AD noemde ze wel bij naam Darwin en Leon P.
Maar dan met hun volledige achternaam.
En toevallig (of niet) baat deze horecafamilie mede 't Lammetje in de Lange Leidsedwarsstraat uit.
Het AD belde Darwin, maar die weigerde commentaar.
Samengevat: Nick B. hoeft niet de schutter te zijn.
Of dat ooit bewezen verklaard wordt, is nog maar de vraag: B. pleegde zelfmoord in zijn cel op de dag dat de zaak in een eerste pro forma-zitting voor de rechter zou komen (24 juni 2020).
Zelfmoord is overigens niet altijd een schuldbekentenis.
De locatie is niet ver verwijderd van de plaats waar in 2019 Festim Lato werd gevonden. En ligt tegenover de plek waar in 2017 Jair Wessels werd geliquideerd. Maar zo te oordelen is dat toeval.
Foto Telegraaf.