Festim Lato vermoord, een soort politicus

Datum
maandag 15 juli 2019
Adres
Amsterdam-Rijnkanaal
Plaats
Nigtevecht

Het lichaam van de 43-jarige Festim Lato werd in delen in vuilniszakken even onder Abcoude uit het water gehaald, waarin hij een paar dagen heeft gelegen. Waar hij in het kanaal werd gedumpt, is (nog) onbekend.

De man was een soort politicus.

Zijn familie had hem in de week voor zijn vondst als vermist opgegeven. Hij zou een rij aan schuldeisers achter zich aan hebben gehad.

Lato woonde de afgelopen jaren in een afgelegen huis in Afferden aan de Kerkdam.

'Buiten op het terrein wapperen de vlag van Nederland, de Verenigde Staten en Chameria, een regio op de grens van Albanië en Griekenland die streeft naar onafhankelijkheid. Lato had zichzelf uitgeroepen tot president van deze regio.

Hij had zelfs een privélegertje op de been gebracht. Foto's laten zien dat een goede fysieke conditie geen vereiste was.

Maar die schulden (ruim 200.000 euro) had hij bij bedrijven en particulieren. Het is dus de vraag zijn politieke ambities wel oprecht waren. 

Geld ophalen voor de strijd is één, het aan die strijd besteden twee.

De Telegraaf stelde nog in de maand dat Lato stierf dat bedrag bij tot 7 miljoen euro. Tenminste.

Een ordinaire oplichter, dus.

Toch stelde Ali Aliu - hij is premier van Chameria - dat het om een politieke moord ging.

'Wij vermoeden dat hij is vermoord door of in opdracht van Agimi i Artë (extreemrechtse Griekse partij). Die liet op televisie en sociale media herhaaldelijk weten dat ze Festim niet tolereerde en dreigde hem te zullen doden.'

Hier meer informatie over Chameria.

In oktober 2019 bracht de politie naar buiten dat Lato voor het laatst in Abcoude werd gezien, waar hij een zakelijke afspraak had. Dat was op 15 juli.

Lato was niet alleen naar de afspraak gekomen. Hij arriveerde in een witte Opel Vivaro, met daarin nog twee mannen en een vrouw.

Lato ging restaurant De Eendracht binnen, maakte daar een selfie, ging even naar buiten en weer naar binnen. Daarna stapte hij met iemand in een opvallende auto. Deze:

Een donkerblauwe MG TF135 mest stoffen dak. De bestuurder verklaarde dat hij Lato even buiten Abcoude heeft afgezet en niet weet wat er daarna met hem is gebeurd.

Vier dagen later werd Lato naakt en verdeeld over enkele vuilniszakken aangetroffen.

Opsporing Verzocht toonde foto's van eigendommen Lato die nog niet teruggevonden zijn. Misschien herkent u ze.

 15,2
KNMI Schiphol – 15-07-2019

Labels

Bijgewerkt: 09-01-2021 17:46

Reacties (0)

Log in om te reageren