Festim Lato vermoord, een soort politicus

Datum
zondag 21 juli 2019
Adres
Amsterdam-Rijnkanaal
Plaats
Nigtevecht

Het lichaam van de 43-jarige Festim Lato werd even onder Abcoude uit het water gehaald, waarin hij een paar dagen heeft gelegen. Waar hij in het kanaal werd gedumpt, is (nog) onbekend.

De man was een soort politicus.

Zijn familie had hem in de week voor zijn vondst als vermist opgegeven. Hij zou een rij aan schuldeisers achter zich aan hebben gehad.

Lato woonde de afgelopen jaren in een afgelegen huis in Afferden aan de Kerkdam.

'Buiten op het terrein wapperen de vlag van Nederland, de Verenigde Staten en Chameria, een regio op de grens van Albanië en Griekenland die streeft naar onafhankelijkheid. Lato had zichzelf uitgeroepen tot president van deze regio.

Hij had zelfs een privélegertje op de been gebracht. Foto's laten zien dat een goede fysieke conditie geen vereiste was.

Maar die schulden (ruim 200.000 euro) had hij bij bedrijven en particulieren. Het is dus de vraag zijn politieke ambities wel oprecht waren. 

Geld ophalen voor de strijd is één, het aan die strijd besteden twee.

De Telegraaf stelde nog in de maand dat Lato stierf dat bedrag bij tot 7 miljoen euro. Tenminste.

Een ordinaire oplichter, dus.

Toch stelde Ali Aliu - hij is premier van Chameria - dat het om een politieke moord ging.

'Wij vermoeden dat hij is vermoord door of in opdracht van Agimi i Artë (extreemrechtse Griekse partij). Die liet op televisie en sociale media herhaaldelijk weten dat ze Festim niet tolereerde en dreigde hem te zullen doden.'

Hier meer informatie over Chameria.


 18,8
KNMI Schiphol – 21-07-2019

Bijgewerkt: 07-08-19 11:10

comments powered by Disqus