Zoon probleemgezin vs zoon rechercheur

Datum
zaterdag 7 juli 2018
Adres
Amsterdamsestraatweg
Plaats
Utrecht

Lucas de Ruwe (25) uit Maarsbergen had net iets besteld in een Turkse grillroom toen hij omstreeks 2.30 uur binnen in de rug werd aangevallen door Dirk K. Het slachtoffer kreeg harde klappen en overleed een paar dagen later in het ziekenhuis.

De aanleiding bleef onduidelijk. 

Duidelijk werd wel dat De Ruwe die avond met vrienden was wezen stappen en dat K. buiten de grillroom al ruzie met de vrienden had gezocht.

Duidelijk is ook dat Dirk K. geen modelburger is. Hij kwam op zijn dertiende voor het eerst met de politie in aanraking, na een winkeldiefstal. 

Daarna ging het snel en inmiddels beslaat zijn strafblad enkele pagina's, met veroordelingen wegens nog meer diefstallen, vernielingen en geweldsdelicten. 

Hij werd in het NCRV-programma De Rechtbank de jongste veelpleger van Utrecht genoemd. 

K. was in dat programma 'te gast' omdat hij zich voor de rechter moest verantwoorden voor mishandeling van zijn vriendin. Zie hier de beelden. Let wel: hij zit er voor drie aanklachten. Behalve de mishandeling van zijn vriendin ook de heling van een motorscooter...

Een crossmotor, onderbrak K. de rechter.

... en nog een mishandeling. Daarbij zette hij iemand een broodmes op de keel. 

Dirk K. wordt omschreven als een tikkende tijdbom uit een gekend probleemgezin. Hij kwam vaker in de grillroom - en steeds vaker dronken. Dan was hij vervelend en lastig. 

(Maar ze verkochten hem wel altijd bier.)

Tijdens een pro forma-zitting verklaarde Dirk K. dat hij de klappen als gevolg van een 'schrikreactie' had uitgedeeld. 

Met andere woorden: geen voorbedachte raad.

Waarvan hij geschrokken was, werd ook niet helemaal duidelijk. Lucas de Ruwe stond op zijn telefoon te scrollen toen K. hem vanachter sloeg. 

Tijdens de rechtszaak verklaarde K. vervolgens dat hij eerst door iemand uit de groep was geslagen. Door wie wist hij niet. 

Maar geen getuige die dat had gezien.

Het Openbaar Ministerie vond dat K. wel degelijk met voorbedachte raad had gehandeld en eiste 7 jaar. De rechtbank sloot echter niet uit dat K. toch 'verblind door drift' had geslagen, dus niet met voorbedachte raad, en veroordeelde hem tot 6 jaar. 

Daar was K. nog boos over ook. Nog in de rechtszaal zei hij in hoger beroep te zullen gaan. Maar een paar maanden bedenktijd later trok hij dat hoger beroep in.

In 2021 werd de broer van K. doodgeschoten.

Daders/verdachten

NaamDirk K.
Geboren
Overleden
 18,3
KNMI De Bilt – 07-07-2018

Labels

Bijgewerkt: 10-10-2021 17:45

Reacties (0)

Log in om te reageren