Derde keer verdachte in moordzaak

Datum
dinsdag 10 juli 2018
Adres
Binnenweg
Plaats
Hoogerheide

De steekpartij vond plaats in een woning tegenover het heemhuis, kort voor 7.45 uur. Lenny Roovers overleed ter plaatse, een traumahelikopter keerde onverrichter zake terug. De patholoog-anatoom telde later liefst 99 messteken.

De politie hield de 51-jarige vriend van de vrouw aan, Jacky H. Hun hond en katten zijn opgevangen.

Jacky H. is geen onbekende voor politie en justitie. En het is ook niet voor het eerste dat hij van moord wordt verdacht.

Hij werd in hoger beroep nog vrijgesproken van de moord op Jack Laros uit Bergen op Zoom in 1990, nadat de rechtbank hem tot 7 jaar had veroordeeld.

Maar later werd hij onherroepelijk veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij de moord op Wim Ender in maart 1995, een ripdeal. 

De Rotterdamse drugshandelaar Ender zou bij een benzinestation langs de A16 bij Hendrik Ido Ambacht ruim 100 kilo hasj leveren, maar werd beroofd. 

Jacky H. kreeg voor zijn aandeel 3,5 jaar en was vervolgens kroongetuige in deze zaak tegen de overige verdachten, die allen werden veroordeeld.

Die ripdeal was kennelijk een bijzondere vorm van rouw, want vond plaats een maand nadat zijn halfbroer Gerrit Hopmans was vermoord (hun achternamen komen niet overeen).

Hopmans werd op zaterdag 11 februari 1995 in alle vroegte in café De Peperbus aan het Sint Catharinaplein in Bergen op Zoom doodgeschoten door de Turk Fevzi Y. De schutter werd conform tot 8 jaar veroordeeld.

Het motief in deze zaak is nooit helemaal duidelijk geworden, maar het gerucht ging dat ruzie was ontstaan over de vraag wie in Bergen op Zoom welke cafés tot zijn beschermingsgebied mocht rekenen: Hopmans c.s. of de Turkse clan rond de broers Fevzi en Nazim Y.

Afpersing dus - en anders drugs.

Wat ook meespeelde, was dat Fevzi in 1993 door Hopmans in elkaar was geslagen.

Twee jaar later - in 1997 - zat Jacky H. nog in de gevangenis voor zijn betrokkenheid bij de moord op Wim Ender, maar in juni van dat jaar mocht hij met weekendverlof, omdat hij zich 'voorbeeldig' had gedragen.

H. (hij woonde toen nog in Bergen op Zoom) ging dat weekend op stap - en dat deed hij gewapend. 

In een zeker etablissement ontdekte hij Nazim Y., de broer van de moordenaar van zijn halfbroer Gerrit Hopmans. Jacky H. trok zijn vuurwapen en schoot. Hij zag Nazim als erfvijand. Niet nadenken, schieten.

Jacky H. kreeg voor die ene kogel 6 maanden.

De niet-natuurlijke dood was toch al een bekende in de familie H. Een andere halfbroer van Jacky overleed bij een ongelukkige val op het politiebureau...

Via zijn advocaat heeft Jacky H. inmiddels laten weten dat hij zijn vriendin ('zijn maatje') mist. 'Ondanks wat hij gedaan heeft mist hij haar.' 

Maar geen woord van spijt, over niet een van die 99 steken.

Zijn advocaat meldde tijdens een pro forma-zitting verder dat de uitbarsting van geweld mogelijk het gevolg was van een ernstige psychotische depressie, die mogelijk weer het gevolg was van hersenschade, die mogelijk weer het gevolg was van ongevallen of de klappen die zijn cliënt als bokser had gekregen.

Tijdens de rechtszaak werd duidelijk dat het slachtoffer wilde verhinderen dat H. zelfmoord zou plegen. Ze pakte hem het mes af waarmee ze later zou worden doodgestoken.

H. was gestopt met het gebruik van anabole steroïden, omdat die zijn bloed stroperig maakten en hartklachten veroorzaakten. Maar omdat hij cold turkey was gestopt, kreeg hij last van een zogenaamd onttrekkingssyndroom. En dat zorgde er weer voor dat hij depressief werd.

Vandaar dat hij dat mes had gepakt. Om zelfmoord te plegen.

Toen het slachtoffer hem tegenhield, werd hij woedend. Hij stak de vrouw 254 keer. Overigens nog geen record aantal steken. Dat ligt boven de 300.

H. belde zelf 112.

Het Openbaar Ministerie eiste 8 jaar cel voor doodslag, de rechtbank veroordeelde H. conform.

De laatste moord in Hoogerheide was die op de 8 jarige Jesse Dingemans in een klaslokaal van basisschool Klim-Op in de Matthias Wolffstraat op 1 december 2006 door de 22-jarige Juliën C. De man kreeg 12 jaar en tbs. Zijn tbs werd in 2017 nog met twee jaar verlengd.

Van voor die tijd zijn geen moorden bekend. Wel werd in oktober 1968 de 21-jarige fabrieksarbeider J.F. aangehouden voor de moord op de 74-jarige 'vrijgezelle industrieel en miljonair Christiaan Rogier' in Bergen op Zoom, waarbij vrijgezel in dit geval moet worden gelezen als homoseksueel.

 15,6
KNMI Woensdrecht – 10-07-2018

Labels

Bijgewerkt: 09-01-2021 12:31

Reacties (0)

Log in om te reageren