Wie schoot Peter Netten dood?

Datum
maandag 4 juni 2018
Adres
Hoogheuvelstraat
Plaats
Oss

De schoten vielen kort voor 2.30 uur in de nacht van zondag op maandag tegenover de parkeerplaats van het tennispark dat naast het woonwagenkamp ligt. 

Het slachtoffer - de 30-jarige Peter Netten - werd nog gereanimeerd, maar zonder het beoogde resultaat. 

De schutter meldde zich na enige tijd vrijwillig bij de politie, Kaan D. 

Maar is hij de schutter?

Netten en D. waren beiden op hetzelfde familiefeestje in zalencentrum De Merx in Berghem. D. drinkt volgens zijn advocaat niet en zou de Bob zijn die avond. Hij zou Netten thuisbrengen, maar wilde eerst een ander bij diens of dier woning afzetten. 

Daarop ontstond - nog bij het zalencentrum - een vechtpartij tussen beiden, want Netten had geen zin in die omweg. Daarop stapte hij in zijn Audi en reed weg - met een te hoog promillage. 

Uiteindelijk kwam hij op de Hoogheuvelstraat, met welke bedoeling is onduidelijk. D. was daar ook en weer kregen beiden ruzie. 

Daarop trok een van hen een vuurwapen, en de ander vervolgens ook.

Volgens de advocaat van D. trok Peter Netten als eerste zijn vuurwapen en moest zijn cliënt hem - Netten - wel doodschieten.

Het waren vrienden, Netten en D.

Volgens de advocaat van D. zijn er getuigen die stellen dat Netten als eerste zijn vuurwapen trok. Het Openbaar Ministerie wil niet op die stelling reageren.

Feit is dat D. zich pas na enige tijd bij de politie meldde. Nog geen feit is dat de getuigen hun verklaringen op elkaar hebben afgestemd.

D. was de politie bekend, maar Netten bekender.

In 2016 was Netten opgepakt in verband met hennep. Hij had toen zeven zakken met het spul (en wat munitie) in het schuurtje van zijn oma verstopt. Hij werd in het schuurtje op heterdaad betrapt. 

Zijn oma kreeg een taakstraf.

En in maart 2018 werd hij veroordeeld tot 5 maanden cel wegens de handel in - opnieuw - hennep.

Peter Netten is overigens een neef van de eerder dit jaar doodgeschoten Henk Baum. Zijn vader Henk had een autosloperij op de Diezestraat 10, tussen de twee straatnummer waar Baum zijn autosloperijen had: op 8 en 12.

Maar beide zaken staan los van elkaar.

Inmiddels denkt het Openbaar Ministerie dat Kaan D. misschien toch niet de schutter was, maar dat hij een valse bekentenis heeft afgelegd om een ander uit de gevangenis te houden, tegen een vergoeding van 1,5 miljoen euro. 

Het Openbaar Ministerie zegt te weten wie dat bedrag wilde betalen. 

Volgens de advocaat van D. heeft de politie al rondgebazuind dat het gaat om Martien Reuvers, ooit verdacht van een liquidatie op de A73. Hij zou met die 1,5 miljoen zijn zoon Anton uit de wind willen houden.

Maar in één adem noemde de advocaat dat onzin.

Kaan werd in ieder geval vrijgelaten.

Opvallend is dat het woonwagenkamp volhangt met beveiligingscamera's, maar dat alle beelden al waren gewist toen de politie ze opvroeg. 

Volgens de bewoners waren de beelden door blikseminslag verloren gegaan...

Op 7 november 2018 hield de politie een doorzoeking op het kamp. De bewoners van twee woonwagens werden tijdelijk uit hun woning geplaatst en de wagens werden onderzocht op sporen. Het hele kamp werd de hele dag afgesloten.

Drie van de mannen die werden opgepakt waren Martien Reuvers, zijn zoon Anton en... Kaan D. Nu op verdenking lid te zijn van een criminele organisatie.

Het is de zesde moord in Oss sinds 2010. De eerste vijf waren relatieruzies.

Peter Netten is de zevende bewoner van een woonwagenkamp die in anderhalf jaar tijd wordt vermoord. 

Achtereenvolgens, in 2017: Peer van der Linde (Breda), Lauwie van Lies (Deventer), René en Reneetje van Doorn (Zoetermeer), een vrouw in de Sleutelbloemstraat (Den Bosch); en in 2018: Henk Baum (Schaijk) en Peter Netten. 

Deventer en Den Bosch waren echtelijke ruzies (waarbij opgemerkt dat de man en vrouw in de Sleutelbloemstraat mogelijk beiden zelfmoord hebben gepleegd), de rest zat in de criminaliteit.

UPDATE

In juli 2020 stak Arie den Dekker, een getuige van de moord, zichzelf in brand voor het gemeentehuis van Oss. Nadat onbekenden eerst hadden geprobeerd hem in brand te steken. Wat er met je kan gebeuren als je doet wat de overheid van je vraagt: een verklaring afleggen. Lees het hele verhaal van Den Dekker in NRC Handelsblad

Den Dekker raakte zwaargewond en overleed later die dag in het ziekenhuis.

 18,9
KNMI Volkel – 04-06-2018

Labels

Bijgewerkt: 09-01-2021 12:18

Reacties (0)

Log in om te reageren