Wie schoot Peter Netten dood?

Datum
maandag 4 juni 2018
Adres
Hoogheuvelstraat
Plaats
Oss

De schoten vielen kort voor 2.30 uur in de nacht van zondag op maandag tegenover de parkeerplaats van het tennispark dat naast het woonwagenkamp ligt. 

Het slachtoffer - de 30-jarige Peter Netten - werd nog gereanimeerd, maar zonder het beoogde resultaat. 

De schutter meldde zich na enige tijd vrijwillig bij de politie, Kaan D. 

Maar was hij de schutter?

Netten en D. waren beiden op hetzelfde familiefeestje in zalencentrum De Merx in Berghem.

D. dronk volgens zijn advocaat geen alcohol want zou de Bob zijn die avond. Hij wilde Netten thuisbrengen, maar eerst een ander bij diens of dier woning afzetten. 

Daarop ontstond - nog bij het zalencentrum - een vechtpartij tussen beiden, want Netten had geen zin in die omweg. Daarop stapte hij in zijn Audi en reed weg - met een te hoog promillage. 

Uiteindelijk bereikte hij de Hoogheuvelstraat, met welke bedoeling is onduidelijk. D. was daar ook en weer kregen ze ruzie. 

Daarop trok een van hen een vuurwapen, en de ander vervolgens ook.

Volgens de advocaat van D. trok Peter Netten als eerste zijn vuurwapen en moest zijn cliƫnt hem - Netten - wel doodschieten.

Het waren vrienden, Netten en D.

Volgens de advocaat van D. waren er getuigen die bevestigden dat Netten als eerste zijn vuurwapen trok.

Het Openbaar Ministerie wilde toen niet op die stelling reageren.

Feit is dat D. zich pas na enige tijd bij de politie meldde.

Slachtoffer Peter Netten was een bekende van de politie.

In 2016 was hij opgepakt in verband met hennep. Hij had toen zeven zakken met dat spul (en wat munitie) in het schuurtje van zijn oma verstopt.

Hij werd in het schuurtje op heterdaad betrapt. 

Zijn oma kreeg een taakstraf.

En in maart 2018 werd hij veroordeeld tot 5 maanden cel wegens de handel in - opnieuw - hennep.

Peter Netten is overigens een neef van de eerder in 2018 doodgeschoten Henk Baum. Zijn vader Henk had een autosloperij op de Diezestraat 10, tussen de twee straatnummer waar Baum zijn autosloperijen had: op 8 en 12.

Maar beide zaken staan los van elkaar.

Na verloop van tijd bekroop het Openbaar Ministerie het gevoel dat Kaan D. misschien toch niet de schutter was, maar dat hij een valse bekentenis heeft afgelegd om een ander uit de gevangenis te houden, tegen een vergoeding van 1,5 miljoen euro. 

Het OM zei te weten wie dat bedrag had willen betalen en zelfs al 'rondgebazuind' dat Martien R. degene was die dat bedrag wilde betalen.

R. werd ooit verdacht van een liquidatie op de A73. Hij zou met die 1,5 miljoen zijn zoon Anton uit de wind willen houden. Want die zou volgens het OM Peter Netten hebben doodgeschoten.

En niet Kaan D.

De laatste werd in ieder geval vrijgelaten.

Opvallend overigens dat het woonwagenkamp volhing met beveiligingscamera's, maar dat alle beelden al waren gewist toen de politie ze opvroeg. 

Volgens de bewoners waren de beelden door blikseminslag verloren gegaan...

Op 7 november 2018 hield de politie een doorzoeking op het kamp. De bewoners van twee woonwagens werden tijdelijk uit hun woning geplaatst en de wagens werden onderzocht op sporen. Het hele kamp werd de hele dag afgesloten.

Drie van de mannen die werden opgepakt waren Martien Reuvers, zijn zoon Anton en... Kaan D. Nu op verdenking lid te zijn van een criminele organisatie.

In juli 2020 stak een getuige van de moord op Peter Netten, Arie den Dekker, zichzelf in brand voor het gemeentehuis van Oss

Nadat onbekenden eerst hadden geprobeerd hem in brand te steken. Wat er met je kan gebeuren als je doet wat de overheid van je vraagt: een verklaring afleggen.

Lees het hele verhaal van Den Dekker in NRC Handelsblad. Den Dekker raakte zwaargewond en overleed later die dag in het ziekenhuis.

In september 2022 kon de moord op Peter Netten eindelijk inhoudelijk worden behandeld. Het OM eiste 10 jaar tegen... Martin R.

In een afgeluisterd gesprek zou vader Martien over Kaan D. hebben gezegd: en als hij het niet doet, krijgt hij een kogel door zijn kop.

Tegen zijn vrouw zijn Martien: ik heb liever dat D. 15 jaar krijgt dan onze jongen. Uitspraak 13 oktober 2022.

Overigens kreeg Anton R. in 2021 al acht jaar cel vanwege zijn aandeel in de criminele activiteiten die de R.'s in familieverband ontplooiden: de handel in wapens en drugs. 

In die zaak kreeg Kaan D. 2 jaar cel.

 18,9
KNMI Volkel – 04-06-2018

Labels

Bijgewerkt: 14-09-2022 14:33

Reacties (0)

Log in om te reageren