Henk Baum (51) doodgeschoten

Datum
donderdag 22 maart 2018
Adres
Munstraat
Plaats
Schaijk

De 51-jarige Henk Baum werd rond 15.00 uur beschoten toen hij in zijn auto - een Porsche Panamera - onder ecoduct Maashorst stond. Twee passerende tieners waarschuwden de politie. Het slachtoffer overleed ter plaatse.

De politie hield de 20-jarige Dennie van der Z. aan. De man zat al vast op verdenking het veroorzaken van een explosie bij café 't Berghje aan de Berghemseweg in Oss en diverse brandstichtingen in Oss en Nijmegen alsmede autodiefstallen in de drie zuidelijke provincies en het deponeren van een handgranaat in een woning in Eindhoven.

In een woning aan de Keldermansstraat, om precies te zijn. Dat gebeurde om 6.00 uur; de bewoners bleven ongedeerd.

Twee van de brandstichtingen in Oss waren in een en dezelfde woning in de Asterstraat: die van de ouders en zus van Bianca van der H., de weduwe Hans van Geenen, die in 2008 werd geliquideerd.

Baum woonde op woonwagenkamp Loosven in Nistelrode. Hij was een bekende van de politie.

In februari 2014 zat hij enige tijd vast voor het bedreigen van wethouder Rien Wijdeveen van de gemeente Bernheze. Baum zou de wethouder hebben bedreigd omdat zijn dochter geen standplaats kreeg.

De ex-vrouw van Baum verklaarde in BN de Stem dat Baum de wethouder helemaal niet bedreigd had. 'Hij is absoluut niet agressief. Hij heeft vijf kleinkinderen en zou zoiets nooit doen.'

Kort daarop onderzocht de politie zijn autosloperij aan de Diezeweg in Oss - en vond een vuurwapen en munitie. Voor de bedreiging kreeg Baum twee weken cel en 80 uur taakstraf.

Op camerabeelden is te zien dat Baum op die fatale dag enige tijd werd achtervolgd door de chauffeur van een blauwe Ford Fiësta, die later verlaten In het verlengde van de Weversweg in het dorp Zeeland leeg en met de kofferbak open werd aangetroffen. Deze: 

Dennie van der Z. zweeg tijdens een pro forma-zitting op 13 februari 2019. En ook tijdens een tweede pro forma-zitting, in augustus 2019.

Tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak bekende hij wel dat hij Baum die dag had gevolgd, in die blauwe Ford Fiësta. Maar hij ontkende Baum te hebben doodgeschoten. 'Anderen' hadden hem uit de Ford getrokken en de achtervolging van Baum voorgezet.

Een 'gatenkaasverhaal' noemde de officier dat en eiste 20 jaar tegen Van der Z. En 10 jaar voor de diverse aanslagen. 

Het OM vermoedde overigens dat Van der Z. de moord en de aanslagen in opdracht had uitgevoerd. Maar in opdracht van wie, bleef onduidelijk.

De rechtbank veroordeelde Dennie van der Z. conform: 20 jaar voor de liquidatie en 10 jaar voor de rest.

En hij ging niet in hoger beroep.

Dat hoeft overigens geen verlate bekentenis te zijn. Nu is het nog zo dat een gedetineerde die zich gedraagt na twee derde van zijn straf te hebben uitgezeten, vrij kan komen. 

In dit geval na twintig jaar.

Een wetswijziging die volgende ingaat bepaalt dat de kwijtschelding maximaal twee jaar is. Als Dennie nu in hoger beroep gaat en weer 30 jaar krijgt, zit hij minimaal 28 jaar.

 5,7
KNMI Volkel – 22-03-2018

Labels

Bijgewerkt: 09-01-2021 11:58

Reacties (0)

Log in om te reageren