Dode bij Salsa Breeze

Datum
maandag 6 november 2017
Adres
Ekkersweijer
Plaats
Best

De schietpartij vond plaats op de parkeerplaats van Beachclub Sunrise op recreatiepark Aquabest.

De 33-jarige Yassine Majiti uit Den Bosch werd dodelijk getroffen, een 34-jarige man uit dezelfde plaats (een vriend van Majiti) raakte lichtgewond.

Majiti werd in zijn hoofd getroffen. Een agent en een medewerker van Beachclub Sunrise probeerden hem nog te reanimeren, maar tevergeefs: hij overleed in het ziekenhuis.

Volgens de vriend die lichtgewond raakte, wilde Majiti een ruzie sussen.

Die avond werd het maandelijkse Salsa Breeze gehouden, een feest met latin en urban music. Volgens het Algemeen Dagblad zat het probleem niet zozeer in de sectie latin, maar bij urban. Ander publiek, opgefokte sfeer. Macho gedrag.

De politie hield al snel de 39-jarige Toon N. aan, een zwakbegaafde woonwagenbewoner.

Tijdens een pro forma-zitting vlogen familieleden en bekenden van het slachtoffer de verdachte aan, die vervolgens door parketwachten werd afgevoerd. 

Buiten de zittingzaal ging de vechtpartij nog even door, vermoedelijk met personeel van de rechtbank. Of met familieleden van de verdachte. Een verslaggever van Omroep Brabant werd bedreigd. 

Tijdens de inhoudelijke zitting bleef het rustig. Toon N. verklaarde dat hij met een revolver gewapend was omdat de automobielenzaak van zijn zoon zou worden overvallen. Dat had hij althans gehoord.

Hij had het wapen van een vriend gekregen, maar zei niet eens te weten of het nep of echt was. 

Het was dus echt.

Waarom hij die avond die revolver ook bij zich had? wilde de rechter weten.

'Dat weet ik ook niet,' antwoordde N. 'Ik woon op een woonwagenkamp. Ze denken dat daar veel te halen is. Dan ben je wel eens bang.'

Buiten kreeg hij ruzie met Majiti. Onduidelijk bleef waarover die ruzie ging. 

In ieder geval werd Majiti van een afstand tussen een halve en twee meter doodgeschoten. Van heel dichtbij dus, en volgens het Openbaar Ministerie gericht.

Het eiste 16 jaar. 

Advocaat Jan-Heijn Kuijpers van de verdachte hield het op zelfverdediging: een neef van zijn cliënt zou in elkaar geslagen zijn. En nu kwamen ze op hem afgerend. Noodweerexces. N. loste een waarschuwingsschot dat toevallig Majiti trof.

Volgens Kuijpers is zijn cliënt een volwassen baby die niet van geweld houdt.

Kan, maar volgens het Openbaar Ministerie werd Majiti op het moment dat N. schoot juist vastgehouden door een beveiliger en dus vormde het slachtoffer geen of onvoldoende gevaar.

Het leverde N. ook nog eens poging tot doodslag op die beveiliger op.

De rechtbank veroordeelde Toon N. tot 12 jaar, voor doodslag en - inderdaad - poging tot doodslag. De straf viel lager uit dan de eis omdat de rechtbank oordeelde dat het slachtoffer N. had aangevallen.

In hoger beroep eiste het OM 14 jaar. Nu hield het OM ook rekening met het feit dat het slachtoffer N. aanviel.

Maar aan de uitspraak veranderde dat niets: 12 jaar.

Het was de derde moord in Best sinds 2010 en de tweede in 2017.

Op 23 september 2012 stak de 44-jarige Frank de L. zijn 36-jarige echtgenote Linda Roijackers en haar minnaar René (32) dood in hun woning in de J.J. de Vlamstraat.

Op 31 augustus 2017 werd Dennis Struijk geliquideerd.

 4,4
KNMI Eindhoven – 06-11-2017

Labels

Bijgewerkt: 08-01-2021 15:00

Reacties (0)

Log in om te reageren