Man doodgeschoten. Politieke moord?

Datum
woensdag 8 november 2017
Adres
Jan van Riebeekstraat
Plaats
Den Haag

De schietpartij vond kort voor 17.00 uur plaats en vergde het leven van Ahmad Mola Nissi (52) uit Iran. De man woonde al tien jaar in Nederland en was de oprichter en leider van Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz.

Deze beweging streeft, de naam zegt het al, onafhankelijkheid van de regio Ahwaz in Iran na. Een van de middelen die daarbij worden aangewend zijn bomaanslagen, waarbij doden en gewonden vielen.

2017 had een jaar met 'significant strikes' tegen de 'Persian enemy' moeten worden.

De ene site noemt het slachtoffer een politicus, de andere een activist. Weer andere houden het op terrorist.

Maar een ander motief is goed denkbaar.

De politie hield op aanwijzing van de zoon van het slachtoffer een man aan die zich verdacht zou hebben gedragen bij het afzetlint, maar liet hem ook weer vrij. 

Wel is de vermoedelijke vluchtauto gevonden, een zwarte BMW uit de 3-serie. Hij stond geparkeerd lang de Schenkweg in Den Haag, langs het spoor. De wagen was niet in brand gestoken.

De Telegraaf meldt dat Ahmad Mola Nissi drie keer in zijn gezicht werd geschoten.

Omroepwest.nl meldde in november 2017 dat de familie van het slachtoffer denkt dat de 56-jarige Ali Motamed uit Iran op 15 december 2015 in Almere om dezelfde reden werd vermoord als Nissi: een politieke. 

Motamed werd doodgeschoten toen hij vanuit huis naar zijn auto in de Hendrik Marsmanstraat liep. De daders vluchtten in een BMW.

De politie onderzoekt dit scenario, maar ook andere scenario's. Op 13 maart brengt Opsporing Verzocht een reconstructie van de zaak Nissi.

Bijgewerkt: 08-03-18 09:22

comments powered by Disqus