Onthoofde dode Amsterdam-Zuidoost: Nabil Amzieb

Datum
dinsdag 8 maart 2016
Adres
Mijehof
Plaats
Amsterdam

Zijn lichaam werd om 2.15 uur gevonden nadat de brandweer een melding had gekregen over een brandende auto op de Mijehof in Amsterdam-Zuidoost, een blauwe Volkswagen Caddy zonder kentekenplaten die - zo meldde De Telegraaf begin juli 2016 - als observatiewagen in gebruik was bij de Utrechtse recherche.

Een observatiewagen gebruiken als lijkwagen, de krant ziet het als een provocatie van de politie. Als een lange neus.

De politie van Amsterdam stelt dat nog niet vast staat dat degenen die de Caddy hebben gestolen wisten dat de auto in gebruik was als observatiewagen.

Amzieb (20 oktober 1992 te Amsterdam) kon worden geïdentificeerd aan zijn vingerafdrukken. Hij was een bekende van de politie, maar als kruimeldief en niet als groot crimineel. Een oom van hem runt een coffeeshop in Amsterdam-Oost.

Het hoofd van Nabil Azieb werd de volgende ochtend gevonden voor Shisha Lounge Fayrouz aan de Amstelveenseweg. De ogen in het roodbebloede gezicht van Amzieb keken richting Fayrouz, alsof zijn moordenaars de vaste bezoekers willen waarschuwen. Tot hier en niet verder.

Intussen (10 maart) linkt de politie een tweede autobrand aan de moord op Amzieb. De wagen werd op 9 maart 2016 brandend aangetroffen, ook in Zuidoost.

Op 29 mei 2016 meldde vlinderscrime.nl dat in Marokko een verdachte is aangehouden, Omar A. (23). Hij is de broer van Adil A., een van de schutters van de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt in 2012. Adil A. werd daarvoor tot levenslang veroordeeld.

Maar de site stelt in hetzelfde bericht dat Omar (geboren in 1993) niets met de onthoofding van Amzieb te maken heeft. Tegenover het Algemeen Dagblad stelt de advocaat van Omar A. naar aanleiding van het bericht op vlinderscrime.nl zelfs dat Nederland de Marokkanen juist heeft gezegd dat Omar géén verdachte in deze zaak is. Overigens werd dna van Omar aangetroffen in de Audi RS4 die een aantal van de daders van de 'Staatsliedenbuurt' als vluchtauto gebruikten. Maar zat hij die avond ook in die wagen?

Shisha Lounge Fayrouz was de 'hangout' van Houssine A.S. (geboren in 1981) en Benaouf A. (1984), het eigenlijke doelwit van de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt in 2012. Aangenomen wordt dat de Curaçaose crimineel Gwenette Martha opdrachtgever tot die liquidatie was.

Houssine A.S. was ooit crimineel compagnon van Gwenette Martha, maar ze raakten gebrouilleerd. Hij was in Panama toen daar de Amsterdams-Marokkaanse crimineel Khalid Jaafar werd geliquideerd. Jaafar werd tot het kamp Martha gerekend. Zijn broer raakte bij die aanslag in Panama gewond. Houssine A.S. werd later opgepakt toen hij op een vals paspoort Spanje wilde binnengaan en zit nu weer in Panama.

Met andere woorden: Fayrouz was de 'hangout' van de tegenstanders van Martha.

Fayrouz kwam vaker negatief in het nieuws. In 2014 werd een bezoeker van de lounge geliquideerd toen hij het etablissement verliet, de Marokkaan Mohammed El Mayouri (30). Hij zou in een rechtszaak tegen Benaouf A. getuigen à decharge. De moordenaar werd nooit gepakt, maar de logica dwingt ons aan te nemen dat hij tot het kamp van Martha behoorde.

Martha zelf werd een paar maanden later in Amstelveen geliquideerd. Hij zat met de Marokkaan Chahid Yakhlaf in een etablissement en liep met hem naar buiten, waar zijn moordenaars op hem stonden te wachten.

Vervolgens werd op 1 november 2014 in Almere een aanslag op Yakhlaf gepleegd, die mislukte. Eind 2015 werd hij bij een camping in Gelderland alsnog geliquideerd.

Nabil Amzieb was bovendien - zo weet Het Parool te melden - bevriend met (enkele van) de mannen die in februari 2015 in de Knokkestraat werden aangehouden op verdenking van het voornemen iemand te willen liquideren. Iemand uit het kamp Martha.

Een van de vier kon worden gelinkt aan de peilbaken die bij de aanslag op Yakhlaf in Almere was gebruikt en aan de peilbaken die onder de huurauto van de broers Samir en Mohammed Z. uit West was aangetrokken. Zij zouden het doelwit van de vier uit de Knokkestraat zijn, althans een van hen.

Toeval of niet, de dag dat het hoofd van Amzieb op de stoep voor Fayrouz aan de Amstelveensweg werd gedeponeerd was een zitting gepland in de rechtszaak tegen de vier van de Knokkestraat. 'In hun proces was vandaag [9 maart 2016] een inleidende zitting,' aldus Het Parool. 'Of het toeval is dat Amzieb zo kort voor die zitting is omgebracht, weten alleen de moordenaars van gisternacht.'

De logica dwingt ons dus aan te nemen dat Amzieb door het kamp Martha is vermoord.

Ook al omdat in juni 2015 op het Hoofddorpplein een BMW werd aangehouden met erin de Nederlander Heinrich A. (40) en de Turk Gökhan C. (27). Ze hadden wapens en benzine bij zich en langdurig voor Shisha Lounge Fayrouz gepost. De rechtbank kwam tot de conclusie dat ze van plan waren geweest iemand te liquideren, al is nooit duidelijk geworden wie. A. kreeg 7, Gökhan 8 jaar. Ze zitten dus nog. De Turk Gökhan C. behoorde – inderdaad - tot de groep rond Martha.

Maar de vraag is of dat klopt.

Het namelijk ook niet onlogisch te denken dat de politie heeft gepraat met vrienden in de omgeving van de vier uit de Knokkestraat, dat Amzieb als vriend van de vier door de politie is uitgenodigd voor een gesprek. En dan willen sommige vaste bezoekers van Fayrouz heel graag weten wat hij verteld heeft. Dat zou ook verklaren waarom hij al op 4 maart spoorloos verdween en pas op 8 maart werd gevonden. Werd hij meteen vermoord op de dag van zijn verdwijning? Of leefde hij nog een paar dagen?

Overigens hoeft Amzieb niet werkelijk met de politie te hebben gesproken. Het vermoeden dat hij met haar heeft gepraat kan al voldoende zijn.

Mogelijk is dus dat Amzieb niet door kamp Martha, maar door zijn eigen mensen is vermoord. De boodschap zou dan zijn: kijk elkaar eens goed in de ogen.

Slachtoffers

NaamNabil Amzieb
Geboren1961
Overleden8 mrt. 2016
 3,8
KNMI Schiphol – 08-03-2016

Bijgewerkt: 22-10-16 14:57

comments powered by Disqus