Kruimelmoordenaar onthoofd

Datum
dinsdag 8 maart 2016
Adres
Mijehof
Plaats
Amsterdam

Het lichaam van de 23-jarige Nabil Amzieb werd om 2.15 uur gevonden in een uitgebrande Volkswagen Caddy zonder kentekenplaten.

Zijn hoofd ontbrak.

De Caddy was - zo wist De Telegraaf te melden - als observatiewagen in gebruik was bij de Utrechtse recherche.

Een observatiewagen gebruiken als lijkwagen, de krant zag het als een provocatie van de politie. Als een lange neus. 

Amzieb (20 oktober 1992 te Amsterdam) kon worden geïdentificeerd aan zijn vingerafdrukken. Hij was een bekende van de politie, maar als kruimeldief en niet als groot crimineel. Een oom van hem runt een coffeeshop in Amsterdam-Oost.

Maar dat beeld van kruimeldief bleek niet meer correct.

Het hoofd van Nabil Azieb werd de volgende ochtend gevonden voor Shisha Lounge Fayrouz aan de Amstelveenseweg. De ogen in zijn roodbebloede gezicht keken richting Fayrouz, alsof zijn moordenaars de vaste bezoekers willen waarschuwen. Tot hier en niet verder. 

Shisha Lounge Fayrouz was de 'hangout' van Houssine A.S. (geboren in 1981), ooit crimineel compagnon van de Curaçaose crimineel Gwenette Martha. 

Maar ze raakten gebrouilleerd. 

En de hangout van Benaouf A. (1984), het eigenlijke doelwit van de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt in 2012. Aangenomen wordt dat Martha opdrachtgever tot die (mislukte) liquidatie van Benaouf A. was. 

Met andere woorden: Fayrouz was de hangout van de tegenstanders van Martha.

Fayrouz kwam vaker negatief in het nieuws. 

In 2014 werd een bezoeker van de lounge geliquideerd toen hij het etablissement verliet, de Marokkaan Mohammed El Mayouri (30). Hij zou in een rechtszaak tegen Benaouf A. getuigen à decharge (en in feite dus tegen Martha). 

De moordenaar werd nooit gepakt, maar de logica dwingt ons aan te nemen dat hij tot het kamp van Martha behoorde.

Martha zelf werd een paar maanden later in Amstelveen geliquideerd. Hij zat met de Marokkaan Chahid Yakhlaf in een etablissement en liep met Yakhlaf naar buiten, waar zijn moordenaars op hem stonden te wachten.

Vervolgens werd op 1 november 2014 in Almere een aanslag op Yakhlaf gepleegd, die mislukte. Eind 2015 werd hij bij een camping in Gelderland alsnog geliquideerd.

Nabil Amzieb was bovendien - zo wist Het Parool te melden - bevriend met (enkele van) de mannen die in februari 2015 in de Knokkestraat werden aangehouden op verdenking van het voornemen iemand te willen liquideren. 

Iemand uit het kamp Martha.

Een van de vier kon worden gelinkt aan de peilbaken die bij de aanslag op Yakhlaf in Almere was gebruikt en aan de peilbaken die onder de huurauto van de broers Samir en Mohammed Z. uit West was aangetrokken. Zij zouden het doelwit van de vier uit de Knokkestraat zijn, althans een van hen.

Toeval of niet, de dag dat het hoofd van Amzieb op de stoep voor Fayrouz aan de Amstelveensweg werd gedeponeerd was een zitting gepland in de rechtszaak tegen de vier van de Knokkestraat. 

'In hun proces was vandaag [9 maart 2016] een inleidende zitting,' aldus Het Parool. 'Of het toeval is dat Amzieb zo kort voor die zitting is omgebracht, weten alleen de moordenaars van gisternacht.'

De logica dwingt ons dus aan te nemen dat Amzieb door het kamp Martha is vermoord.

En ook niet zonder reden. Nabil Amzieb bleek namelijk niet zo onschuldig als hij leek. Politie en justitie gingen ervan uit dat Amzieb een van de moordenaars van Eaneas Lomp was, in 2015.

En dus moest Amzieb dood.

Crimesite.nl wist begin juli te melden dat Dennis M. door politie en justitie (mede)verantwoordelijk wordt gehouden voor de moord op Nabil Amzieb. M. was een vertrouweling van Martha.

En een neef van Martha.

Dennis M. werd in Spanje aangehouden na de vondst van vier professionele wietplantages. Hij riskeert daar een straf van 11 jaar.

Maar volgens Crimesite heeft het Nederlandse Openbaar Ministerie in Spanje met de Spaanse justitie gesproken over de overlevering op termijn van Dennis M. aan Nederland. 

Het OM verdenkt hem niet alleen van betrokkenheid bij de moord op Amzieb, maar van (betrokkenheid bij) nog twee moorden. Eentje daarvan is deze.

De andere zou wel eens de liquidatie van Mohammed El Mayouri kunnen zijn.

Slachtoffers

NaamNabil Amzieb
Geboren1961
Overleden8 mrt. 2016
 3,8
KNMI Schiphol – 08-03-2016

Labels

Bijgewerkt: 07-01-2021 12:30

Reacties (0)

Log in om te reageren