Chahid Yakhlaf geliquideerd

Datum
donderdag 31 december 2015
Adres
Maasbandijk
Plaats
Kerkdriel

De 27-jarige Marokkaan Chahid Yakhlaf (27 april 1988 te Naarden) werd door twee mannen met automatische wapens doodgeschoten, zo meldde Opsporing Verzocht op 5 januari 2016. Het programma leverde een beperkt aantal tips op.

Zijn broer Chafik (1985 te Naarden) en een 26-jarige vriend raakten lichtgewond. 

Chahid Yakhlaf werd er in het milieu van verdacht eerst Benaouf A. en later Gwenette Martha te hebben verraden, maar de vraag is of dat klopt.

Het begon allemaal met de verdwijning van een partij cocaïne uit de haven van Antwerpen. Die kwestie leidde tot een breuk tussen Benaouf A. en Gwenette Martha. 

De laatste zou daarop opdracht hebben gegeven A. te liquideren, en volgens een tipgever van de politie zou het Yakhlaf zijn geweest die A. naar de Staatsliedenbuurt heeft gelokt. De broers Yakhlaf behoorden tot het kamp van Martha.

Dat was in december 2012. Twee mannen in het gezelschap van Benaouf A. werden doodgeschoten, maar A. overleefde door in het water te springen. Later werd A. wel veroordeeld wegens drugshandel.

Ook zou hij dus Gwenette Martha hebben verraden. In 2014 waren Martha, Yakhlaf en anderen in een etablissement in Amstelveen. Op een gegeven moment liepen Martha en Yakhlaf naar buiten, kennelijk om iets te bespreken. Maar buiten stonden drie mannen Martha op te wachten en liquideerden hem.

Lokte Yakhlaf Martha naar buiten? Of waren de schutters Martha gevolgd en was het toeval dat Yakhlaf en Martha even naar buiten liepen?

Met andere woorden - en of het nou waar is of niet: Yakhlaf bevond zich in een lastige positie. En het was dan ook niet de eerste aanslag op zijn leven.

Vroeg in de ochtend van zaterdag 1 november 2014 reed hij in een gehuurde Volkswagen Golf over de Poortdreef in Almere toen een explosief onder de wagen ontplofte. Daarop kwam een BMW aangereden, waarvan de inzittenden op de Golf schoten. Yakhlaf raakte zwaargewond, maar overleefde.

De vraag is natuurlijk waarom de schutters in Kerkdriel Chahid Yakhlaf doodden, maar de broer van Yakhlaf in leven lieten. Die zal ongetwijfeld wraak willen nemen.

Het is natuurlijk ook mogelijk dat de voetsoldaat Yakhlaf - want dat was hij - werd geliquideerd in een conflict dat helemaal niets met de oorlog in de Marokkaanse onderwereld te maken heeft. Dat de voetsoldaat voor zichzelf was begonnen, bijvoorbeeld.

Voor verraad door Yakhlaf van Benaouf A. en/of Gwenette Martha heeft de recherche overigens nooit enig bewijs gevonden, maar dat zegt natuurlijk niet alles. 

En in de onderwereld is bewijs van ondergeschikt belang. Je wilt domweg de kans niet lopen dat het wel waar is.

Uiteindelijk heeft de politie twee mannen opgepakt voor de liquidatie van Yakhlaf: Hicham M. uit Amsterdam en Mohamed H. uit Rotterdam. 

Tijdens de eerste zittingen bleek justitie sterk bewijs tegen de twee te hebben, vooral afkomstig van hun Pretty Good Privacy-BlackBerry's. 

U weet wel, die dingen die zo goed beveiligd leken dat de politie ze niet kon afluisteren of kraken. Tot justitie toegang kreeg tot de server in Canada en bleek dat criminelen in WaggiWaggi-taal met elkaar communiceerden. 

Een taal die te leren is. Zo werd veel informatie verkregen.

Tijdens een volgende zitting kwam Jan-Hein Kuijpers, advocaat van Hicham M., met een opmerkelijk scenario.

Een complottheorie.

Hij stelde dat een (hem onbekende) 'zeer vermogende criminele groepering' die servers had gekocht en berichten die zijn cliënt en anderen met hun BlackBerry's hadden verstuurd en op die servers stonden, gemanipuleerd hadden - en wel zodanig dat tegenstanders van die groepering (zoals zijn cliënt) verdacht werden gemaakt in zaken waarmee ze helemaal niets te maken hadden.

De liquidatie van Yakhlaf, bijvoorbeeld.

Althans, Kuijpers en collega's van hem hadden gehoord dat dit verhaal in de onderwereld de ronde deed.

Hij eiste een onderzoek, want als hij dat al hoorde, moet de politie en ook AIVD dat eveneens gehoord hebben.

Maar Kuijpers faalde jammerlijk. De rechtbank zag 'nog geen begin van aannemelijkheid' in zijn verhaal en wees nader onderzoek naar die zeer vermogende criminele groepering resoluut af.

Impliciet gaf Kuijpers met zijn actie aan dat de berichten die zijn cliënt met zijn BlackBerry heeft verstuurd en ontvangen, inderdaad belastend zijn.

Het dossier staat volgens Kuijpers verder bol van de suggesties. 

De Ford van Hicham M. was volgens justitie gebruikt bij de (voorbereidingen van de) liquidatie. Dat klopt, gaf Kuijpers toe. Maar zijn cliënt had die auto die dagen uitgeleend aan een bekende van hem, van wie zijn cliënt de naam niet wilde noemen.

'Levensgevaarlijk.'

Niet heel overtuigend.

Maar Kuijpers ging verder. Volgens hem was het feit dat die Ford bij de aanslag was gebruikt juist reden te denken dat M. niet bij de liquidatie van Yakhlaf betrokken was. Want: 'Hoe achterlijk moet je zijn om een auto die op jouw naam staat te gebruiken bij een liquidatie?'

Nou, punt 80 en lager.

Overigens wordt M. van betrokkenheid bij meer liquidaties verdacht, onder meer die van Eaneas Lomp en van een Colombiaan en diens vriendin (in Spanje).

M. hangt dus levenslang boven het hoofd.

Zeker nu het OM dat heeft geëist. Zowel tegen Hicham M. als tegen Mohamed H. 

En het werd levenslang.

Hicham M. ging in hoger beroep. Het OM eiste opnieuw levenslang.

De advocaat van M. houdt zijn pleidooi op 13 oktober 2021.

Uitspraak ergens in december 2021.

Slachtoffers

NaamChahid Yakhlaf
Geboren27 apr. 1988
Overleden31 dec. 2015
 7,7
KNMI Herwijnen – 31-12-2015

Labels

Bijgewerkt: 16-09-2023 16:41

Reacties (0)

Log in om te reageren