De schoten vielen vanaf 10.44 uur op het terrein van zorgboerderij Tro Tardi.
Afgevuurd door John S.
Ann-Sofie (16) uit Dordrecht en Nathalie (34) uit Alblasserdam werden dodelijk getroffen.
Twee anderen - een jongen van 12 uit Hendrik-Ido-Ambacht en een vrouw van 20 uit Alblasserdam - raakten zwaargewond.
Twee minuten voordat hij de trekker overhaalde, had John S. een mail aan RTL Nieuws gestuurd. Daarin bekende hij op 4 mei - dus twee dagen eerder - Johan Q. te Vlissingen te hebben vermoord.
Hij schreef alleen niet dat hij van plan was nog meer moorden te plegen.
Deed hij dus wel.
S. was een bekende van de politie. Niet in strafrechtelijke zin (hij had geen strafblad), maar omdat hij als verward bekendstond. Als iemand die overlast gaf.
In 2017 had hij geprobeerd zelfmoord te plegen door een overdosis pillen te slikken en op het spoor te gaan staan.
Later dat jaar volgden nog twee incidenten, waaronder bedreiging van verschillende vrouwen.
Kort na de moorden op Ann-Sofie en Nathalie kon S. worden aangehouden in het park bij de Van Hogendorpweg. Hij had het moordwapen nog bij zich.
Op de zorgboerderij vonden (en vinden) veel kinderen en volwassenen met een beperking een nuttige dagbesteding. Zo ook jongeren die om welke reden dan ook de draad weer moeten oppakken.
Justitie bevestigde nog die dag berichten in De Telegraaf dat S. vroeger zelf ook op de zorgboerderij kwam.
Als cliënt.
De krant citeerde getuigen: 'Het is een aparte man. Ik weet niet waarom hij daar kwam, maar hij zorgde niet voor problemen.'
Hij had rare ogen, aldus een andere getuige.
Later werd duidelijk dat S. bij de zorgboerderij was weggestuurd vanwege een ongewenste relatie met een andere cliënte.
En ook dat S. een paar dagen eerder al zijn ex van de zorgboerderij een mail had gestuurd.
Op 3 mei namelijk - een dag voor de moord op John Q. - had S. haar een foto gestuurd. Een foto van een vuurwapen.
De vrouw lichtte de politie in.
Een dag later ontving ze weer een bericht van S., met weer een foto. Nu eentje van de zojuist doodgeschoten John Q. Op diens buik lag een briefje met de tekst: 'Fuck you!'
Ook daarvan lichtte de ex de politie in. En ze herkende S. op beelden gemaakt door camera's in de straat van John Q.
Namelijk op het moment dat S. de winkel van Q. binnenging.
De politie startte een klopjacht. Maar S. bleef onvindbaar. Tot de politie hem in het park bij de Van Hogendorpweg kon aanhouden.
Hij belde toen met 112. Hij had hulp nodig.
Die 'Fuck you!'-foto had hij naar zijn ex gestuurd - zo verklaarde S. ter zitting - omdat hij met haar had willen praten, maar zij geen contact meer wilde en hij 'het verhaal' daarom wilde afsluiten.
Maar geen andere manier wist dan haar een foto van de dode John Q. te sturen. Kortom: hij had Q. doodgeschoten om haar een boodschap over te kunnen brengen.
Dat hij het boek sloot.
Maar hij kon er tijdens de zitting nog steeds niet bij dat Q. dood was, want in zijn hoofd kwam die steeds terug. Ook tijdens de zitting.
Na de moord op Q. boekte hij een kamer in een hotel.
Op 6 mei om 8.18 uur zocht hij op zijn telefoon naar contactgegevens van RTL.
Om 10.44 uur - zo is op beelden van de zorgboerderij te zien - schoot hij van een meter afstand eerst Nathalie dood en daarna Ann-Sofie.
En voor de tweede keer die dag stuurde hij een mail aan RTL: 'Tro Tardi, ca. 6 kills.'
Waarom hij geen zelfmoord had gepleegd, wilde de rechtbank nog weten.
'Omdat ik altijd faal.'
Volgens deskundigen van het Pieter Baan Centrum heeft S. een persoonlijkheidsstoornis (borderline) waardoor hij moordfantasieën ontwikkelt en was hij ten tijde van de moorden verminderd toerekeningsvatbaar.
En daarvoor en daarna niet in staat zijn emoties te reguleren. Afgewezen worden door vrouwen kost hem veel moeite. Kan hij domweg niet mee omgaan.
Het Openbaar Ministerie eiste 30 jaar en tbs met dwangverpleging. 30 jaar is de maximale gevangenisstraf als je iemand ook tbs wilt opleggen.
Maar de rechtbank veroordeelde hem tot levenslang. Voor drie moorden, twee pogingen tot moord, bedreiging en vuurwapenbezit.
Een combinatie van gevangenisstraf en tbs zag de rechtbank niet zitten. S.werd slechts licht verminderd toerekeningsvatbaar geoordeeld en een tijdelijke gevangenisstraf doet geen recht aan de ernst van de feiten: regelrechte executies.
Aldus de rechtbank.