Hulpverlener doodgeslagen

Datum
maandag 9 mei 2022
Adres
Hoofdweg
Plaats
Amsterdam

Het slachtoffer - de 65-jarige medewerker van HVO-Querido Joost Heinen - werd rond 16.00 uur  in een tuin voor een huis gevonden met een bebloed hoofd, raakte in coma en overleed ruim een week later in het ziekenhuis.

De politie arresteerde de 41-jarige Bülent D., de bewoner van het huis.

Heinen was op bezoek geweest bij D., een huisbezoek in het kader van zijn werk: het begeleiden van 'kwetsbare mensen' die hun leven weer op de rails proberen te krijgen.

Hij hielp D. met het weggooien van een paar spullen.

Waardoor het precies misging, is onduidelijk. In ieder geval sloeg D. de medewerker van HVO-Querido met een fles op het hoofd.

Buren van de verdachte meldden AT5 dat ze nooit last van D. hadden ondervonden.

Maar D. had wel degelijk een geschiedenis: hij had zich eerder agressief gedragen tegenover een hulpverlener.

Zelf hield hij er toen op dat hij een insult had gekregen, een epileptische aanval. Zo'n insult plaats hem geheel buiten de realiteit.

Hij heeft die aanvallen sinds zijn 13de. Hij kreeg er een toen zijn moeder - met wie hij een symbiotische relatie had - ziek werd, en acht werken na haar dood weer een.

En nu dus opnieuw. Daar had D. deels zelf schuld aan: hij had zijn medicijnen (weer eens) niet geslikt - en dat kostte Heinen zijn leven.

Het slachtoffer verving die dag een collega die met vakantie was.

Deskundigen oordeelden B. volledig ontoerekeningsvatbaar ten tijde van de moord, wat het Openbaar Ministerie geen andere mogelijkheid gaf dan tbs te eisen.

Met dwangverpleging, dat wel.

Volgens de advocate van B. heeft haar cliënt een neurologische aandoening die niet behandeld kan worden binnen het kader van een tbs-maatregel en zou hij dus (gedwongen) moeten worden behandeld.

De rechtbank veroordeelde B. conform.

In 2009 werd een medewerkster van Spirit! vermoord in een instelling die nu onder beheer van HVO-Querido staat, ook door een cliënt.

De 21-jarige Rex van P. stak toen aan de Weesperzijde 110 orthopedagoge Susanne dood en verwondde twee pedagogisch medewerksters.

In mei 2020 werd in een pand van HVO-Querido aan de Poeldijkstraat in Amsterdam de 61-jarige cliënt Jan van de Bos doodgeslagen door cliënt Bernard V.

Dat was toen al de derde moord in die vestiging.

Bijgewerkt: 27-01-2023 15:59

Reacties (0)

Log in om te reageren