Joshua (15) doodgestoken

Datum
donderdag 29 juli 2021
Adres
Goedenraadweg
Plaats
Rotterdam

De steekpartij vond om 16.50 uur plaats bij een voetbalveldje.

De 15-jarige Joshua werd nog gereanimeerd, maar overleed ter plaatse. Hij had diverse steekwonden.

De aanleiding is nog niet bekend, maar volgens buurtbewoners in De Telegraaf ging aan de steekpartij een ruzie tussen ongeveer tien jongeren vooraf.

Diezelfde buurtbewoners meldden de krant dat jongeren uit de buurt vaak grote messen bij zich hebben. 

En dat die jongeren dat zelf heel gewoon vinden.

Een buurvrouw maakte een veelzeggende opmerking: veel eenoudergezinnen in de buurt. Het slachtoffer had tenminste nog een stiefvader.

Een eveneens 15-jarige jongen heeft zich inmiddels bij de politie gemeld. Hij werd aangehouden. Zijn precieze rol bij de steekpartij is nog onduidelijk.

Maar hij wordt verdacht van doodslag.

TV Rijnmond sprak met de moeder van het slachtoffer. Ze zag een traumahelikopter vliegen... "Mijn onderbuikgevoel toen... ik nam mijn telefoon en begon Joshua te bellen. Bellen, bellen en nog eens bellen. Maar hij nam niet op. Ik voelde me duizelig, werd misselijk. Want als ik hem bel, neemt hij áltijd op.'

'Ik heb mijn zoon altijd gezegd dat ik er voor hem zou zijn en voor hem zou vechten. Maar nu juist op het moment dat ik voor hem moest vechten, stond ik er niet.'

Vijf dagen na de steekpartij meldde rijnmond.nl dat het slachtoffer en de verdachte eerder een ruzie hadden gehad en dat ze die fatale dag hadden afgesproken. 

Beiden hadden in ieder geval een mes bij zich.

Volgens een andere moeder uit de buurt had de verdachte eerder ook haar zoon bedreigd met een machete. Ze kon toen pas na twee weken aangifte doen. En uiteindelijk gebeurde er helemaal niets.

Tijdens de rechtszaak bleek dat de verdachte autistisch is en een hechtingsstoornis heeft.

Hij beriep zich op noodweer. 

Joshua en hij hadden afgesproken om een ruzie uit te vechten, die volgens de advocaat van de verdachte was ontstaan door opmerkingen die Joshua over de moeder van de verdachte zou hebben gemaakt.

Op Rijnmond TV lezen we:

'Er zijn onder meer vervelende dingen gezegd over de moeder van mijn cliënt. Hij is onder druk gezet om het uit te vechten. Anderen zeiden dat hij een lafaard was. Eerst heeft hij geweigerd, uiteindelijk is hij toch gegaan.'

Een anonieme getuige zou hebben verklaard dat Joshua niet alleen begon met steken, maar ook bleef steken.

Het Openbaar Ministerie hield de verdachte toch verantwoordelijk voor zijn dood en eiste 10 maanden jeugddetentie (het maximum voor iemand van 15 jaar is 12 maanden) en jeugd-tbs.

De rechtbank veroordeelde de jongen conform. 

Bijgewerkt: 01-02-2022 15:28

Reacties (0)

Log in om te reageren