Peter Rudolf de Vries doodgeschoten

Datum
dinsdag 6 juli 2021
Adres
Lange Leidsedwarsstraat
Plaats
Amsterdam

De schoten vielen kort voor 19.30 uur. Tien minuten later gaf de politie via Burgernet een signalement van de dader en niet veel later zette ze op de A4 een grijze Renault Kadjar aan de kant.

Peter Rudolf de Vries (1956) was die avond opgetreden in het programma RTL Boulevard, waar hij vaste gast was. 

Na de uitzending liep hij van het begin van de Lange Leidsestraat (waar de achteruitgang zit van de studio's aan het Leidseplein, naar de parkeergarage aan het einde van de Lange Leidsedwarsstraat, waar het RTL enkele parkeerplaatsen voor gasten heeft gereserveerd.

Een wandeling van een paar honderd meter.

Pal voor de ingang van de garage nam iemand De Vries onder vuur. Omstanders telden vijf schoten, De Vries werd in ieder geval één keer in zijn hoofd getroffen.

De schutter rende vervolgens richting Spiegelgracht en sloeg daar linksaf. Vermoedelijk stapte hij op de Prinsengracht in een grijze Renault Kadjar.

De Kadjar die op de A4 aan de kant werd gezet.

Waarschijnlijk hebben getuigen het kentekennummer van de vluchtauto geheel of gedeeltelijk kunnen noteren toen deze nog op de Prinsengracht reed.

Waarop de politie dat nummer alleen maar hoefde in te voeren in het systeem waarmee de snelwegen in Nederland met camera's geobserveerd worden en waarmee kentekennummers kunnen worden herkend. 

In die wagen zaten twee mannen: de 35-jarige Kamil Pawel E. uit Polen en de 21-jarige Rotterdammer Delano G., die ook een adres heeft in Tiel. 

Beiden hadden al een strafblad.

Volgens de politie is woud be rapper Delano G. de schutter. Hem zou 150.000 euro zijn beloofd. Zijn familie schaamt zich dood.

Hij is overigens een volle neef van Jaouad 'Joey' W., een criminele kompaan van Ridouan Taghi.

Wat iets zegt over de richting van waaruit de kogels kwamen.

Kamil E. werd in zijn geboorteland gezocht voor 'diefstallen en berovingen' en zou een week voor de moord op De Vries iemand met een vuurwapen hebben bedreigd.

Grote vraag is: wie waren de twee mannen die achter De Vries door de Lange Leidsedwarsstraat liepen, identiek gekleed in donkere broek en lichtgrijze sweater, met heuptasje?

Een licht getinte en een donkerder getinte.

Op een foto is te zien dat ze De Vries passeren terwijl die al op de grond ligt. Ze bieden geen hulp, maar maken wel een filmpje.

En dat filmpje stond korte tijd later op internet. We vermoeden dat de politie ze graag wil spreken. We vermoeden ook dat ze graag wilden dat het filmpje werd verspreid.

Even later keerden ze terug en maakte een van hen nog meer opnamen. 

Volgens Geenstijl spraken ze Papiamento.

Overigens hoeft Kamil E. niet geweten te hebben wat Denalo G. van plan was.

Maar misschien wist hij van de hoed en de rand. 

In augustus 2021 namelijk meldde het Duitse blad Der Spiegel dat een medewerker van de garage waar De Vries zijn auto had geparkeerd, een week voor de aanslag een man bij de garage had gezien die zich verdacht gedroeg. 

En hij na de aanslag herkende hij Kamil E. 

NRC pikte het verhaal op.

Peter R. de Vries overleed een week later aan zijn verwondingen. Hij was sinds enige tijd vertrouwensman van Nabil B., de crimineel die kroongetuige tegen Ridouan Taghi werd.

De broer van Nabil werd in maart 2018 geliquideerd. En in 2019 werd zijn advocaat geliquideerd, Derk Wiersum.

In beide zaken wordt Ridouan Taghi als opdrachtgever genoemd. 

Tussen de aanslag op en het overlijden van Peter R. de Vries begon het proces tegen de verdachten van de moord op Wiersum.

Het was de vijfde moord in de Lange Leidsedwarsstraat sinds de oorlog.

Bijgewerkt: 19-08-2021 18:01

Reacties (0)

Log in om te reageren