Peter Rudolf de Vries doodgeschoten

Datum
dinsdag 6 juli 2021
Adres
Lange Leidsedwarsstraat
Plaats
Amsterdam

De schoten vielen kort voor 19.30 uur. Tien minuten later gaf de politie via Burgernet een signalement van de dader en niet veel later zette ze op de A4 een grijze Renault Kadjar aan de kant.

Peter Rudolf de Vries (1956) was die avond opgetreden in het programma RTL Boulevard, waar hij vaste gast was. 

Na de uitzending liep hij van het begin van de Lange Leidsestraat (waar de achteruitgang zit van de studio's aan het Leidseplein) naar de parkeergarage aan het einde van de Lange Leidsedwarsstraat, waar het RTL enkele parkeerplaatsen voor gasten heeft gereserveerd.

Een wandeling van een paar honderd meter.

Pal voor de ingang van de garage nam iemand De Vries onder vuur. Omstanders telden vijf schoten, De Vries werd in ieder geval één keer in zijn hoofd getroffen.

De schutter rende vervolgens richting Spiegelgracht en sloeg daar linksaf. Vermoedelijk stapte hij op de Prinsengracht in een grijze Renault Kadjar.

De Kadjar die op de A4 aan de kant werd gezet.

Getuigen hadden een deel van het kentekennummer van de vluchtauto kunnen noteren toen deze nog op de Prinsengracht reed. De politie hoefde dat nummer vervolgens alleen maar in te voeren in het systeem waarmee de snelwegen in Nederland met camera's geobserveerd worden en kentekennummers kunnen worden herkend. 

In die wagen zaten twee mannen: de 35-jarige Kamil Pawel E. uit Polen en de 21-jarige Rotterdammer Delano G., die ook een adres in Tiel had. 

Beiden hadden al een strafblad.

Volgens politie en justitie was woud be rapper Delano G. de schutter. Hem zou 150.000 euro zijn beloofd. Zijn familie schaamde zich dood.

Hij is overigens een volle neef van Jaouad 'Joey' W., een criminele kompaan van Ridouan Taghi.

Wat iets zegt over de richting van waaruit de kogels kwamen.

Kamil E. werd in zijn geboorteland gezocht voor 'diefstallen en berovingen' en zou een week voor de moord op De Vries iemand met een vuurwapen hebben bedreigd.

Grote vraag was: wie waren de twee mannen die achter De Vries door de Lange Leidsedwarsstraat liepen, identiek gekleed in donkere broek en lichtgrijze sweater, met heuptasje?

Een licht getinte en een donkerder getinte.

Op een foto is te zien dat ze De Vries passeren terwijl die al op de grond ligt. Ze bieden geen hulp, maar maken wel een filmpje.

En dat filmpje stond korte tijd later op internet.

Even later keerden ze terug en maakte een van hen nog meer opnamen. 

Volgens Geenstijl spraken ze Papiamento.

Kamil E. hield tijdens de eerste regiezitting vol niet geweten te hebben wat Delano G. van plan was.

G. zelf zei niets. 

In augustus 2021 meldde het Duitse blad Der Spiegel dat een medewerker van de garage waar De Vries zijn auto had geparkeerd, een week voor de aanslag een man bij de garage had gezien die zich verdacht gedroeg. 

En na de aanslag herkende hij Kamil E. 

NRC pikte het verhaal op.

Peter R. de Vries overleed een week later aan zijn verwondingen. Hij was sinds enige tijd vertrouwensman van Nabil B., de crimineel die kroongetuige tegen Ridouan Taghi werd.

De broer van Nabil werd in maart 2018 geliquideerd. En in 2019 werd zijn advocaat geliquideerd, Derk Wiersum.

In beide zaken wordt Ridouan Taghi als opdrachtgever genoemd. 

Het Openbaar Ministerie verdacht Kamil E. ook van een aantal voorverkenningen.

En in januari 2022 werd duidelijk dat zijn rol inderdaad aanmerkelijk groter was dan hij had deed voorkomen: voorverkenningen op 22, 23, 24, 25, 27 en 28 juni.

Bewijzen te over.

Verder vond de politie berichten die waren opgeslagen op de Google Pixel-Blackberry die in de vluchtauto was gevonden, berichten tussen een onbekende, Kamil E. en Delano G.

Het Parool bracht meteen al een selectie. Hier. Tijdens de rechtszaak in juni 2002 werd uitgebreider stilgestaan bij dat berichtenverkeer.

Die onbekende werd NN4229 genoemd, hij werd door justitie als opdrachtgever van Kamil E. en Delano G. gezien (waarmee hij nog niet de opdrachtgever van de moord is, hij is meer een moordmakelaar).

Het was iemand die zowel het Pools als het Nederlands machtig is.

Om 18.37 uur die dag schreef NN4229 aan Delano G. (althans volgens justitie): 'Doe je werk goed. Aub verpest niet. Helemaal leeg.'

Delano G. antwoordde: 'Bro, ik schiet die kk-ding helemaal leeg. Ik laat hem als een sletje achter. I love this.'

NN4229: 'Knal op zijn hoofd.' 

'Jaman, KKK hard.' 

NN4229 wilde dat ze de aanslag met z'n tweeën zouden plegen, maar G. wilde het alleen doen: 'Ik doe m solo, bro. Ik finish dit.'

Zo deed hij.

Na de aanslag schreef hij aan NN4229: 'Dwars door die KK's hoofd. Hij is dood. KK dood. Bro, die kogel ging dwars door zijn hoofd. Alle spoot. KK mooi. Die bloed. Iedereen gillen.'

Nul respect voor het leven.

De officier maakte een rekensom.

Hij zei dat de moordenaar van de broer van de kroongetuige in hoger beroep 28 jaar had gekregen, dat de moordenaars van Derk Wiersum 30 jaar hadden gekregen en dat Kamil E. en Delano G. die stijgende lijn in straffen moeten hebben gezien voordat ze De Vries doodschoten. 

En toch schoten ze hem dood.

Met andere woorden: die stijgende lijn moet worden doorgetrokken, kennelijk was 30 jaar niet genoeg. En omdat de maximale tijdelijke straf voor moord 30 jaar is, bleef er maar een eis over: levenslang.

Hadden ze zelf kunnen uitrekenen.

Uitspraak 14 juli 2022.

Maar die dag was nog niet bereikt toen Het Parool meldde dat degene was aangehouden van wie vermoed werd dat hij Kamil E. en Delano G. had aangestuurd: de Pool Krystian M. uit Ochten. 

M. zou dus NN4229 zijn, de auteur van de zin: 'Deze hond moet je hebben.'

Volgens de krant is M. - hij was 26 toen Peter R. de Vries werd doodgeschoten - te linken aan Ridouan Taghi.

M. was namelijk ook verdachte in de zaak tegen Ridouans neef Anouar Taghi en anderen. Zij werden onder meer vervolgd voor het regelen (lees: stelen) van afleg- en vluchtauto's.

En hij werd verdacht van betrokkenheid bij de poging tot moord op 30 oktober 2019 te Utrecht. Het slachtoffer kreeg klappen met hamers, een honkbalknuppel en een moker (maar overleefde).

Op 19 oktober 2021 werd M. weer aangehouden, nu in voor het bezit van een vuurwapen. Dat lag naast het bed dat hij op dat moment in Den Haag besliep, in een verborgen ruimte.

Eerder waren bij hem thuis in Ochten een pistoolmitrailleur en een revolver met munitie gevonden.

Toch werd hij toen weer vrijgelaten.

Later werd hij wéér aangehouden, nu voor een poging tot moord in Zeewolde. 

Op 5 oktober 2021 namelijk (dus voor M. in Den Haag werd aangehouden voor illegaal vuurwapenbezit) werd in Zeewolde een Poolse man beschoten.

Het slachtoffer zou geld schuldig zijn; hij raakte gewond aan zijn been.

M. zou de schutter naar Zeewolde hebben gebracht en het gebruikte wapen hebben geleverd.

We slaan enkele arrestaties inzake Peter R. de Vries over en gaan verder met de arrestatie van de twee filmers: Gerower M. en Ericskon O.

27 en 26 jaar oud.

Het stel zat voor de aanslag drie kwartier te wachten in de McDonald's achter de studio waar De Vries optrad.

Ze werden dus drie kwartier gefilmd... Niet heel slim.

In juni 2024 werd dan toch vonnis gewezen.

De schutter en zijn chauffeur kregen 28 jaar. Effectief zitten ze 26 jaar (bij levenslang hadden ze na 25 jaar gratie kunnen vragen).

Krystian M. kreeg 24 jaar. Zijn straf is iets lager dan de straffen voor schutter en chauffeur omdat M. eerder in een andere zaak al 47 maanden had gekregen.

Beide filmers kregen 10 jaar.

Divainy K. werd vrijgesproken van hetgeen hem ten laste was gelegd: deelneming aan een criminele organisatie.

Betrokkenheid van Ridouan Taghi werd niet bewezen verklaard.

Bijgewerkt: 13-06-2024 12:27

Reacties (0)

Log in om te reageren