Broer kroongetuige Nabil B. geliquideerd

Datum
donderdag 29 maart 2018
Adres
TT Melissaweg
Plaats
Amsterdam

Reduan B. werd doodgeschoten in het kantoor van zijn bedrijf Knibbe Lettering door iemand die had voorgewend te komen solliciteren: Shurandy S. (41) uit Hilversum en voordien van Curaçao.

De ex-profvoetballer bekende vrijwel onmiddellijk nadat hij werd opgepakt. Er viel ook weinig te ontkennen: hij was op camerabeelden te zien en op het moordwapen zat zijn dna. 

Tot die ochtend bestond het strafblad van S. slechts uit een enkele mishandeling en verder het veelvuldig vernielen van autospiegels.

Hij zou 100.000 euro voor de liquidatie krijgen.

Slachtoffer Reduan B. was 41, ondernemer zonder strafblad, vader van twee dochters - en toch werd hij door de onderwereld geliquideerd. Omdat hij een broer had die wel crimineel was en die kroongetuige was geworden: Nabil.

Broer Nabil was zelfs betrokken bij liquidaties. In 2017 legde hij Khalid H. in Utrecht af en gaf informatie over hem door aan de schutters, maar die schoten de verkeerde dood: Hakim Changachi. En Hakim Changachi was toevallig een jeugdvriend van Nabil.

Dus kreeg Nabil gewetensnood. Want tegen het doodschieten van mensen had hij geen bezwaar, wel tegen het doodschieten van zijn vrienden.

Dus besloot hij kroongetuige van justitie te worden. Tientallen verklaringen legde hij af. Op 23 maart 2018 kwam justitie met zijn naam in de openbaarheid, hoewel afgekort: Nabil B. Maar iedereen in de onderwereld wist uiteraard wie hij was. Nog geen week later werd zijn onschuldige broer Reduan doodgeschoten.

Als waarschuwing: praat niet (meer) met justitie.

Als broer van een kroongetuige had Reduan ook bescherming kunnen krijgen, maar een woordvoerder van justitie liet weten dat hij maar beperkte bescherming had toegestaan.

De familie bestreed dat. Reduan was doodsbang, bleek uit telefoonberichten.

In zijn verklaringen beschuldigde Nabil B. met name Ridouan Taghi en diens maat Saïd Razzouki ervan diverse opdrachten tot liquidaties te hebben gegeven. Zie hier: Ranko Scekic, Martin Kok en Hakim Changachi.

Die derde liquidatie was overigens een van de liquidaties waarbij Nabil B. zelf betrokken was. 

Kort na de moord op zijn broer Reduan B. werd op de Tt. Vasumweg een uitgebrande auto aangetroffen. Althans, een zwarte Seat met een uitgebrand interieur.

Het Algemeen Dagblad sprak voetbalvrienden van Reduan. 'Het trieste is dat Reduan zelf altijd heel hard was over Marokkaanse straatjochies en de cultuur die daar bij hoort. Daar moest hij niks van hebben.' 

Over zijn broer Nabil, die de afgelopen jaren steeds verder weggleed in het criminele moeras, sprak hij nooit.

Het Openbaar Ministerie eiste 28 jaar tegen Shurandy S. 

Diens advocaat vond dat wel wat veel en stelde 15 jaar voor. 

Het zal eerder 28 dan 15 jaar worden, voorspelde Moordatlas. En kreeg ongelijk: 20 jaar.

Wacht: in hoger beroep kreeg S. toch 28 jaar.

Slachtoffers

NaamShurandy S.
Geboren
Overleden
 6,7
KNMI Schiphol – 29-03-2018

Labels

Bijgewerkt: 09-01-2021 12:01

Reacties (0)

Log in om te reageren