Advocaat kroongetuige geliquideerd

Datum
woensdag 18 september 2019
Adres
Imstenrade
Plaats
Amsterdam

De schoten vielen iets na 7.30 uur, het slachtoffer - de advocaat Derk Wiersum (44) - werd op straat neergeschoten en overleed ter plaatse. 

Wiersum was advocaat van kroongetuige Nabil B., de crimineel die belastende verklaringen heeft afgelegd in de rechtszaak tegen collega-criminelen Ridouan Taghi en Saïd Razzouki. 

Een week na de moord op Wiersum zou die zaak worden voortgezet.

Taghi en Razzouki werden al internationaal gezocht, onder meer naar aanleiding van de liquidatie van de broer van Nabil B.

Wiersum woonde in de Buitenveldert en hield kantoor aan de Jacob Obrechtstraat. Behalve advocaat was hij echtgenoot en vader. Zijn vrouw was getuige van de moord. 

Wiersum werd niet beveiligd; wel was hij bezig (particulier) beveilig te regelen.

Volgens getuigen was de schutter in het zwart gekleed en droeg hij een capuchon. Hij zou tussen de 20 en 25  jaar oud zijn, slank en ongeveer 1 m 75 lang.

Hij vluchtte te voet. Het is onduidelijk of hij alleen handelde. De politie heeft een bericht op burgernet geplaatst. En hier kunnen getuigen informatie kwijt.

Vermoedelijk stapte de schutter verderop in een witte Opel Combo. Deze:


De politie heeft de wagen inmiddels veilig kunnen stellen. Kennelijk is niet geprobeerd hem in brand te steken. Deze:


Hij wordt nog op sporen onderzocht. 

De politie vermoedt overigens dat er al iemand in de Combo zat toen de schutter instapte.

Op 3 oktober 2019 maakte de politie vervolgens bekend dat ze op 1 oktober een man had aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord. Onduidelijk is of die arrestatie plaatsvond voor of na de vondst van de Combo.

Ze wilde niet zeggen op welke manier de verdachte betrokken zou zijn geweest: als leverancier van de vluchtauto bijvoorbeeld, of als schutter. 1 oktober was twee dagen nadat de politie de beelden van de Combo openbaar had gemaakt.

De verdachte werd in een woning aangehouden.

Het is niet voor het eerst dat een advocaat wordt vermoord in verband met zijn werk. 

In 2004 werd in Doetinchem advocaat Machiel Pul doodgestoken door de zoon van een echtpaar dat in vechtscheiding lag en waarvan de vrouw door Pul werd bijgestaan. De zoon had de kant van zijn vader gekozen.

Wiersum is wel de eerste advocaat die in een oorlog in de onderwereld werd geliquideerd. 

De moord op Evert Hingst (Gerrit van der Veenstrsat, 2005) is niet vergelijkbaar met de moord op Wiersum. Hingst was weliswaar jurist (fiscaal jurist), maar zelf niet helemaal zuiver op de graat in zijn dienstverlening aan criminelen. 

Het duurde even voordat Inez Weski, de advocaat van Ridouan Taghi, een reactie gaf. En die was als verwacht mocht worden: het staat niet vast dat Taghi de opdrachtgever is.

Wat juist is.

 13,1
KNMI Schiphol – 18-09-2019

Bijgewerkt: 20-10-19 11:22

comments powered by Disqus