Advocaat kroongetuige geliquideerd

Datum
woensdag 18 september 2019
Adres
Imstenrade
Plaats
Amsterdam

De schoten vielen iets na 7.30 uur, het slachtoffer - de advocaat Derk Wiersum (44) - werd op straat neergeschoten en overleed ter plaatse. 

Wiersum was advocaat van kroongetuige Nabil B., de crimineel die belastende verklaringen heeft afgelegd in de rechtszaak tegen collega-criminelen Ridouan Taghi en Saïd Razzouki. 

Een week na de moord op Wiersum zou die zaak worden voortgezet.

Taghi en Razzouki werden toen al internationaal gezocht, onder meer naar aanleiding van de liquidatie van de broer van Nabil B. (en zitten nu vast).

Wiersum woonde in de Buitenveldert en hield kantoor aan de Jacob Obrechtstraat. Behalve advocaat was hij echtgenoot en vader. Zijn vrouw was getuige van de moord. 

Wiersum werd niet beveiligd. Bij de beoordeling hem wel of niet te beveiligen, zouden fouten zijn gemaakt - maar het onderzoek daarnaar bevindt zich nog in de conceptfase.

Volgens getuigen was de schutter in het zwart gekleed en droeg hij een capuchon. Hij zou tussen de 20 en 25  jaar oud zijn, slank en ongeveer 1 m 75 lang.

Hij vluchtte te voet en stapte vermoedelijk verderop in een witte Opel Combo. Deze:


De politie wist de wagen veilig te stellen. Kennelijk was niet geprobeerd hem in brand te steken. Zie maar:

Op 3 oktober 2019 maakte de politie bekend dat ze twee dagen eerder een man had aangehouden op verdenking van betrokkenheid: Giërmo B. (36) uit Almere.

Aanvankelijk werd bericht dat hij de schutter was, later meldde het OM dat hij wordt verdacht van het besturen van de witte Combo, de vluchtauto.

Later maakte de politie via De Telegraaf (en justitie later die avond ook via Opsporing Verzocht) bekend dat in totaal drie auto's waren gebruikt, behalve de Combo ook een Renault Mégane en een Volkswagen Transporter. 

De Renault was in brand gestoken maar brandde slechts zeer gedeeltelijk uit, de Transporter werd in een parkeergarage bij flat Hoptille in Zuidoost aangetroffen. Met een lekke band: 

Verder werd duidelijk dat Wiersum al in augustus werd geobserveerd.

Een paar dagen later had De Telegraaf weer een primeur. Via een van de drie gebruikte wagens is een link met Ridouan Taghi te leggen.

En dat een flatwoning in Amsterdam-Zuidoost door de daders als safehouse werd gebruikt. Ze waren daar kort voor en na de moord.

Vervolgens hield de politie de 26-jarige Anouar Taghi uit Soest aan, een volle neef van Ridouan Taghi. 

En op 27 januari 2020 een 31-jarige man uit Rotterdam. Althans, hij was 31 en woonde in Rotterdam toen de politie zijn arrestatie bekendmaakte. 

Moreno B.

Hij zou de schoten hebben gelost (tekeningen Aloys Oosterwijk).

Het is niet voor het eerst dat een advocaat wordt vermoord in verband met zijn werk. In 2004 werd in Doetinchem advocaat Machiel Pul doodgestoken door de zoon van een echtpaar dat in vechtscheiding lag en waarvan de vrouw door Pul werd bijgestaan. De zoon had de kant van zijn vader gekozen.

Wiersum is wel de eerste advocaat die in een oorlog in de onderwereld werd geliquideerd. 

De moord op Evert Hingst (Gerrit van der Veenstraat, 2005) is niet vergelijkbaar met de moord op Wiersum. Hingst was weliswaar jurist (fiscaal jurist), maar zelf niet helemaal zuiver op de graat in zijn dienstverlening aan criminelen.

Het duurde even voordat Inez Weski, de advocaat van Ridouan Taghi, een reactie gaf. En die was als verwacht mocht worden: het staat niet vast dat Taghi de opdrachtgever is.

Wat juist is.

Het staat niet vast.

Tijdens de eerste zitting van de rechtszaak (op 12 juli 2021) zwegen de verdachten Moreno B. en Giërmo B. - overigens geen familie.

En dat deden ze ook tijdens de inhoudelijke behandeling in juli 2021. Behalve tijdens het doorlopen van hun persoonlijke omstandigheden. 

Beiden hebben een laag IQ. Morene B. een van 73, Giërmo B. een van 74.

Beiden hebben kinderen. Moreno B. twee en Giërmo B. zes. De eerste kreeg hij al toen hij zelf nog maar 16 was

Beiden hadden al een strafblad. Giërmo B. was tot zeven jaar veroordeeld voor een winkel- en woningoverval; Moreno B. kreeg vier jaar voor diefstal met geweld en vuurwapenbezit.

Beiden reden regelmatig in auto's, maar hadden geen rijbewijs. Zoals Giërmo B. het formuleerde: 'Nooit aan gedacht het te halen.'

Beiden blowden dagelijks.

Beiden bleken na de moord op Wiersum over veel geld te beschikken. En van beiden werd dna gevonden in de gebruikte auto's. 

Maar beiden ontkenden.

Ten slotte: beiden hoorden echter levenslang tegen zich eisen. 

Het OM rechtvaardigde die eis als volgt: de moordenaar van de broer van de kroongetuige kreeg 28 jaar. Die wist niet dat het slachtoffer de broer van de kroongetuige was.

B. en B. wisten beiden wel degelijk dat het slachtoffer advocaat was. En ook dat hij advocaat van de kroongetuige was. 

En een dienaar van de rechtsstaat om het leven brengen is strafverzwarend, aldus het OM.

Beiden kregen van de rechtbank 30 jaar, de maximale tijdelijke celstraf voor moord. Geen levenslang, omdat het een enkelvoudige moord was en ze nog niet eerder een levensdelict hadden gepleegd.

Het bleef onduidelijk wie de schutter was, maar dat maakte volgens de rechtbank ook niet uit.

Ze werden ook veroordeeld voor heling van de Transporter. Niet voor heling van de Opel Combo.

In hoger beroep eiste justitie weer levenslang, want - zo zei de officier - zwakbegaafdheid is geen reden niet levenslang op te leggen, want uit niets is gebleken dat ze onder druk waren gezet de moord te plegen: ze deden het 'puur uit geldzucht'.

En beiden hadden al een noemenswaardig strafblad.

Het hof veroordeelde de twee tot - opnieuw - 30 jaar.

Anouar Taghi kreeg uiteindelijk (in maart 2024) 26 jaar voor zijn rol in deze zaak.

Zijn bekende neef Ridouan Taghi was toen net tot levenslang veroordeeld in andere zaken, te beginnen met deze: de moord op Ronald Bakker.

Lees ook de zaken Caloh Wagoh.

 13,1
KNMI Schiphol – 18-09-2019

Labels

Bijgewerkt: 15-03-2024 12:44

Reacties (0)

Log in om te reageren