Advocaat kroongetuige geliquideerd

Datum
woensdag 18 september 2019
Adres
Imstenrade
Plaats
Amsterdam

De schoten vielen iets na 7.30 uur, het slachtoffer - de advocaat Derk Wiersum (44) - werd op straat neergeschoten en overleed ter plaatse. 

Wiersum was advocaat van kroongetuige Nabil B., de crimineel die belastende verklaringen heeft afgelegd in de rechtszaak tegen collega-criminelen Ridouan Taghi en Saïd Razzouki. 

Een week na de moord op Wiersum zou die zaak worden voortgezet.

Taghi en Razzouki werden al internationaal gezocht, onder meer naar aanleiding van de liquidatie van de broer van Nabil B.

Wiersum woonde in de Buitenveldert en hield kantoor aan de Jacob Obrechtstraat. Behalve advocaat was hij echtgenoot en vader. Zijn vrouw was getuige van de moord. 

Wiersum werd niet beveiligd; wel was hij bezig (particulier) beveilig te regelen.

Volgens getuigen was de schutter in het zwart gekleed en droeg hij een capuchon. Hij zou tussen de 20 en 25  jaar oud zijn, slank en ongeveer 1 m 75 lang.

Hij vluchtte te voet. Het is onduidelijk of hij alleen handelde. De politie heeft een bericht op burgernet geplaatst. En hier kunnen getuigen informatie kwijt.

Vermoedelijk stapte de schutter verderop in een witte Opel Combo. Deze:


De politie heeft de wagen inmiddels veilig kunnen stellen. Kennelijk is niet geprobeerd hem in brand te steken. Zie maar:

De politie vermoedt overigens dat er al iemand in de Combo zat toen de schutter instapte, maar dat is dus niet zeker.

Op 3 oktober 2019 maakte de politie bekend dat ze twee dagen eerder een man had aangehouden op verdenking van betrokkenheid: Giërmo B. (36) uit Almere.

Aanvankelijk werd bericht dat hij de schutter was, later meldde het OM dat hij wordt verdacht van betrokkenheid van moord in vereniging - en dat kan dus van alles zijn.

Ook het besturen van de Combo.

Later maakte de politie via De Telegraaf (en die avond Opsporing Verzocht) bekend dat in totaal drie auto's waren gebruikt, behalve de Combo ook een Renault Mégane en een Volkswagen Transporter. 

De Renault was in brand gestoken maar brandde slechts zeer gedeeltelijk uit, de Transport werd in een parkeergarage bij flat Hoptille in Zuidoost aangetroffen. Met een lekke band: 

Verder werd bekend dat Wiersum al in augustus werd geobserveerd.

Hier meer details over de gebruikte auto's.

Een paar dagen later had De Telegraaf weer een primeur. Via een van de drie gebruikte wagens is een link met Ridouan Taghi te leggen.

En dat een flatwoning in Amsterdam-Zuidoost door de daders als safehouse werd gebruikt. Ze waren daar kort voor en na de moord.

Vervolgens hield de politie de 26-jarige Anouar Taghi uit Soest aan, een volle neef van Ridouan Taghi. En op 27 januari 2020 een 31-jarige man uit Rotterdam.

Althans, hij was 31 en woonde in Rotterdam toen de politie zijn arrestatie bekendmaakte. 

Eerder was al bekend geworden dat Badr K. op zijn telefoon gezocht heeft naar Derk Wiersum. K. werd verdacht in een andere moordzaak: Shaquille Goedhart, eerder in 2019.

Of K. ook betrokken was bij de moord op Wiersum moet nog blijken. Hij is in ieder geval een bekende van de enige verdachte in deze zaak.

En van Ridouan Taghi.

Het is niet voor het eerst dat een advocaat wordt vermoord in verband met zijn werk. In 2004 werd in Doetinchem advocaat Machiel Pul doodgestoken door de zoon van een echtpaar dat in vechtscheiding lag en waarvan de vrouw door Pul werd bijgestaan. De zoon had de kant van zijn vader gekozen.

Wiersum is wel de eerste advocaat die in een oorlog in de onderwereld werd geliquideerd. 

De moord op Evert Hingst (Gerrit van der Veenstraat, 2005) is niet vergelijkbaar met de moord op Wiersum. Hingst was weliswaar jurist (fiscaal jurist), maar zelf niet helemaal zuiver op de graat in zijn dienstverlening aan criminelen.

Het duurde even voordat Inez Weski, de advocaat van Ridouan Taghi, een reactie gaf. En die was als verwacht mocht worden: het staat niet vast dat Taghi de opdrachtgever is.

Wat juist is.

 13,1
KNMI Schiphol – 18-09-2019

Labels

Bijgewerkt: 09-01-2021 17:58

Reacties (0)

Log in om te reageren