Junk schiet dealer dood

Datum
zaterdag 16 juni 2001
Adres
Pieter Aertszstraat
Plaats
Amsterdam

De zwaar verslaafde Gordon F. (twaalf gram coke p/d) had met zijn vriendin Jeanine hun dealer Henry Frank Roele in diens woning bezocht om drugs te kopen. 

Bij het afscheid aan de voordeur meldde Roele dat Jeanine er zonder kleren toch veel beter uitzag, suggererend dat hij haar al eens naakt had gezien – en dat was tegen het zere been van de 21-jarige Gordon. 

‘Ik flipte gewoon, weet je.’ 

En dus trok Gordon zijn vuurwapen. Dat stamde weliswaar uit de Tweede Wereldoorlog en er zat maar één kogel in, maar die ene kogel doorboorde wel het hart en de longen van Roele. 

Frank Roele stierf op de stoep.

Moordatlas weet niet in welk pand precies Roele woonde, dus hebben we het vizier maar op het voormalige politiebureau in de Pieter Aertszstraat gezet.

Terwijl dat alles toch niet had gehoeven. 

Gorden Daan F. (1981 te Amsterdam) is de zoon van een Surinaamse makelaar die kort getrouwd was met de dochter van de bekende Amsterdamse vastgoedmagnaat Jaap Kroonenberg - en zijn aandeel in diens erfenis was aanzienlijk.

Volgens Het Parool is Gordon F. 190 miljoen euro waard (peildatum 2011).

In 2020 kwam Gordon F. weer in het nieuws, nu als eigenaar van restaurant Cinema Paradiso in de Westerstraat, dat in de nacht van 6 op 7 december 2020 beschoten werd. 

Dat wil zeggen: Het Parool meldde dat F. ooit eigenaar van dat restaurant was geweest, hoewel maar één dag (29 oktober 2018). 

Het ging de krant dan ook meer om de carrière van F. sindsdien. Wij vatten samen:

F. figureerde 'in de coterie' van cocaïnehandelaar Samir ‘Scarface’ Bouyakhrichan (geliquideerd in 2014 te Spanje). F. zou katvanger voor Scarface zijn geweest, zou vastgoed van Scarface op zijn naam hebben gezet om Scarface buiten de boeken te houden. 

F. werd na de moord op Scarface door de politie gewaarschuwd: hij zou op een dodenlijst staan.

Op 8 oktober 2015 werd onder zijn Porsche Panamera een peilbaken geplakt. De politie vermoedde om F. te kunnen volgen in verband met zijn aanstaande liquidatie, maar de twee verdachten beweerden dat ze de peilbaken er alleen maar onder hadden geplakt om de wagen te kunnen stelen.

En op 12 december 2019 werd in Amstelveen Rachid Kotar geliquideerd. Ook een bekende van F., want van Scarface.

F. werd volgens Het Parool in deze zaak gehoord, niet als verdachte maar als getuige. Hij verklaarde Kotar al tien jaar te kennen - en wel als een loyale jongen.

'Over zichzelf zei hij dat hij op dat moment al drie jaar probeerde op het rechte pad te blijven en uit zijn oude wereldje te stappen.'

Er stond niet bij of dat hem is gelukt.

Volgens zijn advocaat had F. al 1,5 jaar geen bemoeienis meer met restaurant Cinema Paradiso. Maar Gerald Roethof uitte zich wel vaker te positief.

In oktober 2021 kwam F. weer in het nieuws, toen hij in zijn omheinde villa in Lijnden op een vriend schoot. Het slachtoffer wist de woning te ontvluchten, maar kwam niet ver in zijn gele Lamborghini Huracán LP610-4. 

De man wilde geen aangifte doen.

Roethof mocht dit keer niet reageren, want F. zat in beperkingen.

Een paar dagen later bracht Het Parool een artikel waaruit te concluderen valt dat er enige wrijving bestond tussen Gordon F. en zijn ex Natascha, moeder van hun kinderen.

En dus tussen F. en de nieuwe vriend van Natascha: Souhail el M., een 'telg uit een familie met een geduchte reputatie in het Utrechtse criminele milieu' - zoals de krant het formuleerde.

Of die schietpartij in Lijnden met deze affaire van doen heeft, is onduidelijk. 

Vermoedelijk niet: F. was door- en doorgesnoven toen hij op zijn vriend met de Lamborghini schoot.

Hij kreeg in ieder geval 6 jaar.

 15,8
KNMI Schiphol – 16-06-2001

Bijgewerkt: 27-04-2022 10:43

Reacties (0)

Log in om te reageren