Junk schiet dealer dood

Datum
zaterdag 16 juni 2001
Adres
Pieter Aertszstraat
Plaats
Amsterdam

De zwaar verslaafde Gordon F. (twaalf gram coke p/d) had met zijn vriendin Jeanine hun dealer Henry Frank Roele in diens woning bezocht om drugs te kopen. 

Bij het afscheid aan de voordeur meldde Roele dat Jeanine er zonder kleren toch veel beter uitzag, suggererend dat hij haar al eens naakt had gezien – en dat was tegen het zere been van de 21-jarige Gordon. 

‘Ik flipte gewoon, weet je.’ 

En dus trok Gordon - zoon van een Surinaamse makelaar die was getrouwd met de dochter van een bekende Amsterdamse vastgoedmagnaat - zijn vuurwapen. Dat stamde weliswaar uit de Tweede Wereldoorlog en er zat maar één kogel in, maar die ene kogel doorboorde wel het hart en de longen van Roele. 

Frank Roele stierf op de stoep.

Moordatlas weet niet in welk pand precies Roele woonde, dus hebben we het vizier maar op het voormalige politiebureau in de Pieter Aertszstraat gezet.

In 2020 kwam Gordon Daan F. (1981) weer in het nieuws, nu als eigenaar van restaurant Cinema Paradiso in de Westerstraat, dat in de nacht van 6 op 7 december 2020 beschoten werd. 

Dat wil zeggen: Het Parool meldde dat F. ooit eigenaar van dat restaurant was geweest, hoewel maar één dag (29 oktober 2018). 

Het ging de krant dan ook meer om de carrière van F. sindsdien. Wij vatten samen:

F. figureerde 'in de coterie' van cocaïnehandelaar Samir ‘Scarface’ Bouyakhrichan (geliquideerd in 2014 te Spanje). F. zou katvanger voor Scarface zijn geweest, zou vastgoed van Scarface op zijn naam hebben gezet om Scarface buiten de boeken te houden. 

F. werd na de moord op Scarface door de politie gewaarschuwd: hij zou op een dodenlijst staan.

Op 8 oktober 2015 werd onder zijn Porsche Panamera een peilbaken geplakt. De politie vermoedde om F. te kunnen volgen in verband met zijn aanstaande liquidatie, maar de twee verdachten beweerden dat ze de peilbaken er alleen maar onder hadden geplakt om de wagen te kunnen stelen.

En op 12 december 2019 werd in Amstelveen Rachid Kotar geliquideerd. Ook een bekend van F., want van Scarface.

F. werd volgens Het Parool in deze zaak gehoord, niet als verdachte maar als getuige. Hij verklaarde Kotar al tien jaar te kennen - en wel als een loyale jongen.

'Over zichzelf zei hij dat hij op dat moment al drie jaar probeerde op het rechte pad te blijven en uit zijn oude wereldje te stappen.'

Er staat niet bij of dat hem is gelukt.

Volgens zijn advocaat heeft F. al 1,5 jaar geen bemoeienis meer met restaurant Cinema Paradiso. Maar Gerald Roethof heeft zich wel vaker te positief geuit.

 15,8
KNMI Schiphol – 16-06-2001

Bijgewerkt: 09-12-2020 14:28

Reacties (0)

Log in om te reageren