Crimineel Vincent Jalink geliquideerd

Datum
vrijdag 27 mei 2016
Adres
Klipperweg
Plaats
Diemen

De 38-jarige Jalink werd voor de deur van zijn woning neergeschoten, hij bezweek in het ziekenhuis. 

Het slachtoffer was organisator van feesten in Zuidoost en de Reguliersdwarsstraat. 

Die donderdag zat hij tegen 22.00 uur met zijn 9-jarige zoontje in zijn zwarte Porsche Cayenne toen hij door twee mannen onder vuur werd genomen. De jongen bleef (fysiek) ongedeerd.

De politie gaf beelden (van bewakingscamera's) vrij van de daders: twee mannen - mogelijk van Surinaamse of Antilliaanse afkomst - die het slachtoffer enkele uren hadden opgewacht.

De Surinamer Vincent Salminio Jalink (19 november 1977 te Rotterdam) had 'tien tot vijftien' jaar van zijn leven in de gevangenis gezeten, vertelde hij in 2015 aan Het Parool. 

Recent was hij veroordeeld voor witwassen en er liepen nog zaken tegen hem wegens plofkraken en drugsbezit.

In datzelfde interview in Het Parool beklaagde hij zich erover dat hij zo vaak door de politie werd gecontroleerd - onder meer omdat hij in dure auto's reed. Maar zijn evenementenbureau liep gewoon goed, zei hij tegen de krant.

'In principe rijd ik altijd in dure auto's, nu het liefst in Porsches, maar ook in BMW's. Daarom ben ik een doorn in het oog van de recherche, die denkt dat ik een zware crimineel ben, en heb ik een hoop problemen met de belastingdienst. Ik denk dat ik wel tachtig of honderd keer ben aangehouden. Vaak in de binnenstad of in Zuidoost.'

Hoogst vervelend, aldus Jalink. Zeker als zijn moeder, vrouw en/of zoontje erbij waren.

Jalink kende veel gekende criminelen uit Zuidoost en elders in de stad, maar dat maakte hem volgens zijn advocaat Gerald Roethof zelf nog niet tot een zware crimineel. 

'De Bijlmer is klein. Hij is opgegroeid in Zuidoost en daar kent iedereen nu eenmaal iedereen. Hij organiseerde feesten voor een bepaald publiek en dat liep goed. Hij probeerde iets van zijn leven te maken.'

En: 'Ik kan niet zeggen dat hij behoorde tot de jongens die over en weer in schietpartijen zijn verwikkeld. Hij was een intelligente, goed opgevoede man.'

Een dag later zei Roethof tegenover de Amsterdamse stadszender AT5 dat hij er zelfs rekening mee hield dat Jalink slachtoffer was geworden van een persoonsverwisseling. 'Het kan zinloos geweld zijn.'

Roethof kende hem al langer. 'Toen ik een jaar of 25 geleden vanuit Suriname in de Bijlmer kwam wonen, woonde de familie Jalink een portiek verderop. Ik kende hem als een intelligente man, die ook anderen probeerde te stimuleren om het goede te doen. Ik had een bijzondere relatie met hem.'

Bovendien, dat witwassen was sterk overdreven. 

'Het begrip witwassen is een breed begrip. Het is ook geld waarover geen belasting wordt afgedragen. Het hoeft niet per se afkomstig te zijn van drugs, of wapens enzovoorts.'

Met andere woorden: Jalink vreesde niet voor zijn leven. 

'Dat was ook totaal niet aan de orde. Hij heeft dit totaal niet aan zien komen. Niemand heeft dit aan zien komen'.

Maar goed, dat zei Roethof ook over Lucas Boom.

De politie arresteerde uiteindelijk Gideon G. en zijn vriend Jerello. Op de plaats delict was een petje gevonden met dna van G. Het petje lag er nog maar net toen het werd gevonden. 

De zaak tegen Gideon zou in december 2018 worden behandeld, maar in februari 2019 werd hij door de rechtbank vrijgelaten omdat het bewijs onvoldoende was en het onderzoek te lang duurde. Hij bleef wel gedetineerd vanwege een veroordeling wegens het voorbereiden van een liquidatie. 

Daarvoor kreeg hij 7 jaar cel.

In oktober 2018 pakte de politie een visser uit Urk op, André K. Hij zou volgens NRC een financieel conflict met Jalink hebben gehad.

En met K. zit je dicht bij drugs. 

Hij is - althans was - schipper van de Z181, en de vijfkoppige bemanning van die kotter werd in de zomer van 2017 opgepakt en veroordeeld wegens drugssmokkel. Meer bepaald: cocaïne, 260 kilo.

Maar K. zelf werd toen niet vervolgd.

Hij zou volgens de NRC nog geld van Jalink krijgen: 1 miljoen euro, en Muhammed S. uit Amstelveen hebben gevraagd dat geld te incasseren. 

Zie hier voor de achtergronden van die smokkel.

S. is een van de hoofdverdachten in deze smokkelaffaire en een bekende van Noffel F., die inmiddels is veroordeeld voor de aanslag op het leven van een andere inwoner van Diemen: Pjotr. 

Lees over die aanslag en meer moorden het artikel over gevaarlijk Diemen-Noord.

In november 2019 moest Gideon G. zich dan toch voor de rechter verantwoorden voor de moord op Vincent Jalink. Het Openbaar Ministerie eiste 23 jaar tegen hem.

En die kreeg hij alle 23.

Overigens was Vincent Jalink geen broer van de Jalink die wordt genoemd in de Endstra tapes. Deze Mike Jalink zou een goede bekende zijn van Mink Kok, meldde misdaadjournalist.nl.

In ieder geval schoot deze Mike - voluit Michaël Ricardo, geboren in 1973 te Suriname - in 1997 op de Radarweg in het Westelijk Havengebied de Turk S. Kavas uit Zaandam dood en verwondde een tweede Turk zwaar. Mike kreeg 8 jaar.

In hoger beroep eiste het OM opnieuw 23 jaar tegen Gideon G.

Het werd 22 jaar, een jaartje minder omdat het hoger beroep zo lang duurde.

En toch moet hij langer zitten.

Want in de tussentijd is de wet veranderd, in die zin dat een veroordeelde niet meer na twee derde van zijn straf vrijkomt (als hij zich netjes gedragen heeft tenminste), maar pas twee jaar voordat hij de volledige straf erop heeft zitten.

In het geval van G. betekent dit dat hij niet naar 13,5 jaar vrijkomt, maar pas na 20 jaar.

Slachtoffers

NaamVincent Jalink
Geboren
Overleden27 mei 2016
 15,7
KNMI Schiphol – 27-05-2016

Labels

Bijgewerkt: 17-05-2023 16:46

Reacties (0)

Log in om te reageren