Vader bij sportschool doodgeschoten

Datum
donderdag 12 december 2019
Adres
Escapade
Plaats
Amstelveen

De schoten vielen om 17.17 uur, vlak bij sportschool Health City. En vlak bij een kinderopvang.

Het slachtoffer was de 39-jarige Rachid Kotar.

Een halfuur na de schietpartij werd op de Buitensingel een zilverkleurige Volkswagen Transporter - oud model, met geblindeerde achterramen - in brand gestoken.

Rachid Kotar was gelieerd aan Karim 'Taxi' Bouyakhrichan, de broer van de in Spanje geliquideerde crimineel Samir 'Scarface' Bouyakhrichan. Hij zou de boekhouder van de broers Bouyakhrichan zijn geweest.

Karim Bouyakhrichan zou al jaren op voet van oorlog leven met Ridouan Taghi en diens kompaan Rico de Chileen. Taghi zou ook verantwoordelijk zijn voor de liquidatie van Scarface.

Eind augustus en op 1 september 2020 hield de politie twee verdachten aan, Jonathan C. en Saifeddine M. 

De laatste zou een spotter zijn (en bakens onder de BMW van Kotar hebben aangebracht), de eerste een van de twee schutters.

In februari 2021 meldde de politie twee nieuwe aanhoudingen. 

Een man meldde zich per ommegaande nadat in Opsporing Verzocht een foto van hem was getoond. De politie had het vermoeden dat hij bij de zaak betrokken was, maar wist niet wie hij was.

Hij bleek 18 jaar te zijn en werd aangehouden. Hij zou de chauffeur van de vluchtauto zijn.

En een paar dagen later maakte ze een vierde arrestatie bekend, die van een 20-jarige man uit Amsterdam. Hij zou de tweede schutter zijn.

Die 18-jarige was ten tijde van de moord overigens nog maar 17. Dan kun je al wel een rijbewijs bezitten, maar mag je alleen onder begeleiding van een coach rijden...

In de Volkswagen Transporter vond de politie oranje werkhandschoenen met aan de binnenkant dna van Jonathan C. en aan de buitenkant bloed van het slachtoffer. Kennelijk hadden die werkhandschoenen het vuur overleefd.

Dat past bij het beeld van de schietpartij zoals het Openbaar Ministerie dat tijdens een pro forma-zitting schetste. Het wapen van C. zou hebben geweigerd en C. zou daarom op Kotar zijn afgestapt en hem met dat wapen op zijn hoofd hebben geslagen toen Kotar al op de grond lag.

Maar aan de binnenkant van die handschoenen zat ook dna van anderen. Bovendien kan hij ze eerder hebben gedragen.

In februari 2021 publiceerde de politie via Opsporing Verzocht de foto 

De zaak moet inhoudelijk nog behandeld worden. 

Slachtoffer Rachid Kotar werd in 1980 geboren in de Amsterdamse wijk De Baarsjes en verhuisde als tiener naar Noord. Hij werd 39.

Hij reed in een gepantserde BMW en had net een kind op de achterbank van die auto gezet. De jongen - van een jaar of 4 - rende in paniek de sportschool binnen en riep: 'Mijn vader, mijn vader.'

Kotar was net naar Nederland teruggekeerd, nadat hij zich enige tijd in Marokko had teruggetrokken.

Om 19.00 braken enkele gezins- en familieleden van het slachtoffer door de politieafzetting. Onder hen twee meisjes.

 4,1
KNMI Schiphol – 12-12-2019

Labels

Bijgewerkt: 02-09-2021 16:07

Reacties (0)

Log in om te reageren