Vader bij sportschool doodgeschoten

Datum
donderdag 12 december 2019
Adres
Escapade
Plaats
Amstelveen

De schoten vielen om 17.17 uur, vlak bij sportschool Health City. En vlak bij een kinderopvang.

Het slachtoffer was de 39-jarige Rachid Kotar, van Marokkaanse afkomst.

Een halfuur na de schietpartij werd op de Buitensingel een zilverkleurige Volkswagen Transporter - oud model, met geblindeerde achterramen - in brand gestoken.

Rachid Kotar was gelieerd aan Karim 'Taxi' Bouyakhrichan, de broer van de in Spanje geliquideerde crimineel Samir 'Scarface' Bouyakhrichan. Hij zou de boekhouder van de broers Bouyakhrichan zijn geweest.

Karim Bouyakhrichan zou al jaren op voet van oorlog leven met Ridouan Taghi en diens kompaan Rico de Chileen. Taghi zou ook verantwoordelijk zijn voor de liquidatie van Scarface.

In de loop der tijd hield de politie een aantal verdachten aan, onder wie de twee vermeende schutters: Jonathan C. en Jurviën M., beiden nog maar net twintigers.

Saifeddine M. zou een spotter zijn, iemand die de gangen van het beoogde slachtoffer nagaat. Hij zou ook peilbakens onder de BMW van Kotar hebben aangebracht.

De 18-jarige Rucheno J. meldde zich op een politiebureau nadat in Opsporing Verzocht een foto van hem was getoond. Ten tijde van de moord was hij overigens nog maar 17 en juridisch gezien dus nog niet volwassen. 

Hij bestuurde de vlucht-Volkswagen Transporter.

In die wagen vond de politie oranje werkhandschoenen met aan de binnenkant dna van Jonathan C. en aan de buitenkant bloed van het slachtoffer. 

Kennelijk hadden die werkhandschoenen het vuur overleefd.

Volgens het Openbaar Ministerie kwam dat bloed aldus op de buitenkant van die handschoenen: het wapen van Jonathan C. zou hebben geweigerd en C. zou Kotar daarop met dat wapen op zijn hoofd hebben geslagen.

Maar aan de binnenkant van die handschoenen zat ook dna van anderen dan C. Bovendien kan hij ze eerder hebben gedragen. Dat was zegt dat dna?

Vervolgens zou Jurviën 'Chuwi' M. het karwei hebben afgemaakt met elf schoten in het romp en hoofd van Kotar. 

De bestuurder van de vluchtauto stond als eerste terecht: Rucheno J., de man die zich meldde nadat de politie een foto van hem had getoond in Opsporing Verzocht.

Bij de kinderrechter - hij was immers nog minderjarig ten tijde van de moord - eiste het OM een volwassen straf tegen hem: 20 jaar voor het medeplegen.

Het werd 12 jaar. Ook volwassen.

In juni 2022 hoorden Jonathan C., Jurviën 'Chuwi' M. en Saiffeddine M. hun eisen: 30 voor beide schutter en 22 jaar voor M.

Uitspraak 25 juli 2022.

Althans: voor drie van hen. Saiffeddine M. kreeg eind juni 2022 al te horen dat hij mocht gaan. Hij had weliswaar twee keer een baken onder de wagen van Kotar weggehaald, maar ontkende bij de liquidatie betrokken te zijn geweest. Hij zou niet geweten hebben dat de eigenaar van die auto zou worden doodgeschoten.

De rechtbank ging daarin mee.

De eisen zijn overigens inclusief poging tot moord op het zoontje van Kotar.

De vier daders zouden zijn aangestuurd door moordmakelaar Jomairo 'Joey' D., die een 6 tot 8 jaar ouder was dan de uitvoerders.

D. zou de twee vermeende schutters kort voor de moord op Kotar hebben ontmoet op metrostation Wibaustraat. Althans: in de telefoon van Jurviën M. werd een foto van die ontmoeting gevonden.

Ook de zaak tegen D. moet nog behandeld worden.

Wel is al duidelijk dat justitie denkt dat Jomairo D. ook als moordmakelaar is opgetreden bij de liquidatie in 2020 van Mehmet Kiliçsoy in Beuningen in Gelderland.

En bij die van Ayla Mintjes in 2021.

Rachid Kotar werd in 1980 geboren in de Amsterdamse wijk De Baarsjes en verhuisde als tiener naar Noord.

Hij reed in een gepantserde BMW en had net een kind op de achterbank van die auto gezet. De jongen - van een jaar of 4 - rende in paniek de sportschool binnen en riep: 'Mijn vader, mijn vader.'

Kotar was net naar Nederland teruggekeerd, nadat hij zich enige tijd in Marokko had teruggetrokken.

Om 19.00 uur die avond braken enkele gezins- en familieleden van het slachtoffer door de politieafzetting. Onder hen twee meisjes.

De rechtbank veroordeelde Jonathan C. tot 25 jaar en sprak Jurviën M. en Saiffeddine M. vrij wegens gebrek aan bewijs.

Volgens de rechtbank staat vast dat Jurviën M. en medeverdachte Saiffeddine M. op die fatale dag in de ochtend meermaals telefonisch contact hebben gehad en ook tegelijk met de metro reisden.

En dat Jurviën M. 's ochtend contact heeft gehad met de chauffeur van de vlucht-Volkswagen.

Maar uit 'deze en enkele andere door het OM aangevoerde omstandigheden' kon de rechtbank niet de conclusie trekken dat Jurviën M. de schutter was.

En van Saiffeddine M. werd vastgesteld dat hij twee keer een baken onder de auto van Kotar heeft verwijderd, maar het dossier bevat volgens de rechtbank 'geen harde aanknopingspunten' om te veronderstellen dat M. wist dat ze van plan waren Kotar te liquideren.


Schadevergoeding

We vermoeden dat het OM in hoger beroep gaat, in ieder geval tegen die vrijspraak.

 4,1
KNMI Schiphol – 12-12-2019

Labels

Bijgewerkt: 25-07-2022 15:00

Reacties (0)

Log in om te reageren