Koude zaak

Cold Case: Gosen van Piggelen

Datum
zondag 2 april 1967
Adres
Plaats
Zwijnsbergen

Gosen van Piggelen (87) werd dood in zijn woning aangetroffen, de benen geboeid met rode tuinslang.

Buren waren ongerust geworden en op onderzoek uitgegaan. Van Piggelen was niet alleen bejaard en alleenstaand, maar ook achterdochtig. En dus gingen elke avond de deuren of slot en de luiken dicht. 

Toen de luiken tegen de middag nog gesloten waren, betraden de buren de woning. De voordeur was niet afgesloten. En de politie vond ook geen sporen van braak. 

Het slachtoffer bleek tal van inwendige verwondingen te hebben. Kennelijk had hij zich heftig verzet. 

Het motief was mogelijk roof. Alle laden van het dressoir stonden open. 

Maar een ander motief was niet uit te sluiten. Weliswaar leefde Van Piggelen van de AOW, maar achter het hoofdeinde van zijn bed stond een geldkistje inhoudende 4000 gulden. Het kistje was nauwelijks over het hoofd te zien.

Sterker: Van Piggelen had een paar honderd gulden in zijn portefeuille. En droeg hij altijd bij zich. De dader had alleen maar zijn kleding hoeven doorzoeken.

En de laden van het dressoir stonden dan wel open, maar de rest van het huis leek niet doorzocht.

Een echtpaar had ten tijde van de moord twee mannen zien staan bij een lichtkleurige Taunus 17M. Zo een: 

Een van de mannen wilde duidelijk zijn gezicht niet laten zien. De ene droeg een krans van haar op een overigens kale schedel. De andere had donker, springerig haar en droeg een lichte regenjas.

Toen in december 1967 Hans van Zon (donker haar) en zijn kompaan Ouwe Nol (kaal met krans) werden gearresteerd voor drie moorden, dachten rechercheurs dat Van Zon ook Van Piggelen had vermoord. 

Maar het bewijs ontbrak. 

 4,9
KNMI Soesterberg – 02-04-1967

Labels

Bijgewerkt: 16-01-2024 17:17

Reacties (0)

Log in om te reageren