Man doodgestoken bij burenruzie

Datum
woensdag 2 september 2020
Adres
De Stelling 10
Plaats
Lelystad

De 62-jarige Joop Weber werd rond 14.15 uur door zijn 36-jarige bovenbuurman doodgestoken. 

Aanleiding tot de voorafgaande ruzie was de geluidsoverlast die de dader gaf. Onduidelijk is nog of het slachtoffer zelf bij hem had geklaagd of dat het slachtoffer een ruzie tussen een buurvrouw en de verdachte wilde sussen.

Volgens omwonenden hadden de buren vaker redenen tot klagen: drugs, diefstal en dus geluidsoverlast. 

Op internet werd Joop herdacht: 

'R.I.P. Joop Weber , vriend , oud collega , zeer triest zo worden afgemaakt, geen woorden voor . Je was een zeer goede man en stond altijd voor iedereen klaar . Rust in vrede maat, sterkte aan familie, kennissen , collega,s . Gecondoleerd .'

Eronder bovenstaande foto.

Een ander had nog een stichtelijk woord voor de dader:

'ik hoop dat nu zwaar zelf zit te beven en hoop voor je dat dat je hier voor verkeerde mensen treft in je leven die jou zo lang mogelijk jou straf zullen geven zodat je weet hoe het voelt om te vrezen voor je leven hoop voor jou niet dat je heel snel vrij komt anders zou je willen dat er een reset knop bestond want ik kan je zeggen als je vroeg vrij bent zit je zwaar in sront dan weet ik dat er mensen zijn die niet aardig zullen zijn en jou dan zullen op jagen als jagers op een wild zwijn en dan zou nergens op de wereld willen zijn en zou je niet willen dat je niet bestond.ik hoop voor je komt deze harde straf er komt stuk stront beter gezegd kl...zak dit verdien jij hoort niet thuis in deze maatschapij waar je nu zit daar hoor jij thuis stuk gespuis.'

Zou ze 'klootzak' bedoelen?

Tijdens pro forma-zittingen bleek dat de verdachte onvoldoende Nederlands sprak om de zaak te kunnen volgen. 

Maar tijdens de inhoudelijke behandeling weigerde hij zich te laten vertalen, omdat de vertaling tijdens die pro forma-zittingen tot problemen had geleid en hij het Nederlands bovendien wél voldoende zou beheersen.

Bij de eerste de beste vraag ging het echter al mis. De rechtbank vroeg hem wat zijn geboortedatum was. Hij begreep de vraag niet. 

Of hij wist zijn geboortedatum niet. Kan ook.

Intussen had hij wel bekend Weber te hebben doodgestoken, maar dat zou uit zelfverdediging zijn gebeurd.

Weber zou hem namelijk met een wandelstok op zijn hoofd hebben geslagen. 

Maar de rechtbank stelde dat hij wel heel laat in het proces met die verklaring kwam, en bovendien was bij hem alleen een oppervlakkig wondje bij de knie geconstateerd.

Uiteindelijk bleek dat Weber een ruzie tussen de man en een buurvrouw had willen sussen.

De verdachte kreeg tbs met dwangverpleging. Geen celstraf, want volledig ontoerekeningsvatbaar.

Zestien steken is ook wel wat veel voor zelfverdediging.

 15,1
KNMI Lelystad – 02-09-2020

Labels

Bijgewerkt: 29-09-2021 14:32

Reacties (0)

Log in om te reageren