Een voorbijganger trof de 19-jarige Chris Kalfsbeek rond 0.20 uur aan op het schoolplein van basisschool De Vuurtoren, een uur nadat hij was neergestoken.
Hij overleed ter plaatse.
Volgens overburen hingen op het schoolplein 's avonds en 's nachts wel eens groepen rond, maar meer overlast dan het geluid van een vallend bierflesje kon niet worden gemeld.
Na enige tijd hield de politie drie personen aan: twee jongens van 17 en een vrouw van 18 uit de stad Groningen. Een van de jongens van 17 en de vrouw van 18 werden vervolgd: Machella V. en Sven O.
De jongen bekende te hebben gestoken, maar zonder Machella was de moord niet gepleegd.
Zij had Sven opgehitst.
Kalfsbeek had Machella gevraagd eens samen te chillen, meer niet. Maar Machella had tegenover anderen - onder wie Sven - gezegd dat Kalfsbeek haar stalkte.
Dus werd een afspraak gemaakt. Toen Machella een gesprekje met Kalfsbeek begon, kwam Sven tevoorschijn.
Met een mes. En daarmee stak hij Kalfsbeek dood.
Zijn verklaring in de rechtszaal was van een heldere domheid. Hij stelde: 'Iedereen heeft tegenwoordig een mes bij zich.'
Conclusie: Kalfsbeek ook.
Dus toen Kalfsbeek een beweging maakte, wilde hij zijn mes pakken.
Logisch toch?
Alleen had Kalfsbeek geen mes bij zich. Het is zelfs de vraag of hij een beweging maakte.
Het Openbaar Ministerie moet de eis tegen O. nog formuleren.
Machella - zo stelden deskundigen vast - leidt aan de reeks van complexe stoornissen die maken dat ze agressief kan worden.
Het Openbaar Ministerie eiste 21 maanden en onvoorwaardelijke jeugd-tbs tegen haar, waar de maximale eis in haar leeftijdsklasse 24 maanden en jeugd-tbs is.
Tegen Sven O. eiste het 21 maanden en voorwaardelijke jeugd-tbs. Maar wel met verplichte hulpverlening. Voor moord, dus niet voor doodslag.
De rechtbank oordeelde strenger. Sven O. kreeg 21 maanden, zoals gevraagd, maar onvoorwaardelijke tbs.