'ik wilde vrij zijn. Hij moest dood'

Datum
zaterdag 22 augustus 2020
Adres
Regent Smitsstraat
Plaats
Sint-Michielsgestel

De 64-jarige Jack de Vlieger werd rond 18.30 uur gevonden in de (inpandige) garage van zijn woning. Hij was met een klauwhamer doodgeslagen.

Enkele uren later hield ze de 22-jarige zoon van het slachtoffer aan.

Het onderzoek van de politie richtte zich aanvankelijk op de inrit en de carport, alsof er iemand aan de deur was geweest. En was binnengelaten.

Tijdens de rechtszaak werd duidelijk dat de zoon zijn vader had opgewacht en was beginnen te slaan nadat die de voordeur had geopend en de keuken in was gelopen.

Jack de Vlieger haatte zijn zoon. Althans, dat stelde de zoon. Volgens de 22-jarige haatte zijn vader hem omdat hij een eetstoornis had. Al vijf jaar lang.

Dus pakte hij de klauwhamer toen zijn vader naar de milieustraat was, voorheen de stort.

Tijdens een pro forma-zitting zei hij: 'Ik moest hem pijn doen. Ik heb het vaak gedaan met woorden, maar dat lukte gewoon niet. Woorden gleden van hem af.'

En: 'Hij keek mij nooit echt aan.' 

Maar nadat de zoon zijn vader een eerste klap op de rug had gegeven, 'keek hij me met wijd opengesperde ogen recht aan'.

Volgens de verdachte wilde hij zijn vader tot dan toe niet dood, maar dat veranderde door dat gekrijs. 'Ik wilde vrij zijn. Hij moest dood.'

Deskundigen stelden vast dat de zoon aan borderline lijdt, een persoonlijkheidsstoornis. De daad viel hem dan ook maar ten dele aan te rekenen.

Bovendien stelde een broer van hem dat zijn vader de dader was en zijn broer het slachtoffer.

En zou de kans op herhaling klein zijn.

De rechtbank legde hem een celstraf van 7 jaar op. Voor doodslag: ze zag geen bewijs voor voorbedachte raad.

Jack de Vlieger was raadslid (en fractievoorzitter) voor de PvdA in Sint-Michielsgestel.

In het verleden was hij bestuurder bij Abvakabo, de vakbond voor ambtenaren die later opging in de FNV, en FNV Publiek Belang, waar onder meer PostNL onder valt.

De laatste moord in Sint-Michielsgestel was bij weten van de Moordatlas op 16 mei 1970, toen 'Keesje' van D. (58) in cafĂ© De Driesprong de 42-jarige Koos de Kort uit Den Bosch - vader van zes kinderen - de hals afsneed. 

 19,4
KNMI Eindhoven – 22-08-2020

Labels

Bijgewerkt: 30-04-2021 08:41

Reacties (0)

Log in om te reageren