Moord op de afd. Ouderenpsychiatrie

Datum
maandag 3 augustus 2020
Adres
Dr. Poletlaan
Plaats
Eindhoven

De politie heeft een 55-jarige patiĆ«nt van GGzE De Grote Beek aangehouden na de dood van een 81-jarige medepatiĆ«nt. 

Het slachtoffer werd om 6.00 uur door medewerkers van de kliniek op Landgoed De Grote Beek gevonden in de gemeenschappelijke woonkamer. 

Hij was met een snoer bedoeld om schilderijen mee op te hangen, gewurgd.

Bij de GGzE worden mensen met psychische klachten behandeld en mensen met lichamelijke klachten als gevolg van psychische. Slachtoffer en verdachte zaten op de afdeling Ouderenpsychiatrie.

Het complex begon in 1918 als Rijks Krankzinnigengesticht, toen nog aan de Boschdijk. Later werd het tbs-instelling De Woenselse Poort, waar vele moordenaars werden behandeld.

Nu is op het landgoed dus ook de hoofdvestiging van de GGzE (Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen) gevestigd. 

Tijdens een pro forma-zitting oordeelden deskundigen de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar. 

De man zelf verklaarde dat stemmen in zijn hoofd hem tot de moord hadden aangespoord. 

Die aansporing gaven de stemmen alleen als hij drugs had gebruikt. Dan zou je zeggen: neem geen drugs. Maar eerst zeiden die stemmen: neem drugs.

Aldus werd het een niet heel coherent verhaal. 

De rechtbank veroordeelde de man tot 6 jaar en tbs, conform de eis. 

Volgens haar was het mogelijk dat de man volledig ontoerekeningsvatbaar was ten tijde van de moord, maar ze stelde tegelijk vast dat er te weinig bewijs was om dat te onderbouwen. 

Als hij volledig ontoerekeningsvatbaar zou zijn geoordeeld, was hem alleen tbs opgelegd. En dat is waar zijn advocaat om het gevraagd: directe behandeling.

 15,9
KNMI Eindhoven – 03-08-2020

Labels

Bijgewerkt: 02-08-2021 14:07

Reacties (0)

Log in om te reageren