Eritrese gedood, man aangehouden

Datum
donderdag 23 april 2020
Adres
H.S.Reinardastrjitte
Plaats
Oppenhuizen

Yodit Melaki Afewerki (31) werd rond 14.30 uur zwaargewond aangetroffen in een woning en overleed ter plaatse, ondanks pogingen haar te reanimeren. 

Haar 35-jarige man werd in de buurt van de woning aanhouden. 

Het stel kwam uit Eritrea. Hij woonde al zo'n vier jaar in Nederland, zij was met hun twee kinderen in december 2019 naar Nederland gekomen. In Oppenhuizen zouden ze opnieuw beginnen.

Wat er misging, is nog niet bekend.

Duidelijk werd dat buren tegen 15.00 uur gegil hoorden. De dochter van 7 en zoon van 9 renden het huis uit naar bekenden om de hoek, ook uit Eritrea afkomstig. Die belden de politie.

Volgens de Leeuwarder Courant is de man christen en was hij uit het leger gedeserteerd, maar dan in de betekenis van gevlucht. 'Via EthiopiĆ« en Soedan reisde hij naar LibiĆ«. Daarvandaan kwam hij per boot naar Europa. Zijn vrouw en kinderen bleven achter.'

De kinderen zaten in het dorp op school, met hen ging het goed. Met haar niet. Ze volgde lessen Nederlands, maar die had Corona stilgelegd. Hij had zijn vrienden in het azc.

Het is de vierde moord binnen een gezin uit Eritrea sinds 2017 - en de derde in Noord-Nederland. In alle gevallen vermoordde de man zijn vrouw. 

Twee van de moorden werden in de provincie Groningen gepleegd. Zie hier en hier. Ook in Haarlem doodde een Eritrese man zijn vrouw. Hij wilde alleen maar dat ze stil was.

 13,2
KNMI Leeuwarden – 23-04-2020

Labels

Bijgewerkt: 13-03-2021 14:45

Reacties (0)

Log in om te reageren