Maar wat was nu de aanleiding?

Datum
maandag 24 februari 2020
Adres
Koninginneweg
Plaats
Bodegraven

Nadat de 39-jarige Jolanta haar huisgenoot Grzegorz twaalf keer met een mes had gestoken en zes keer gesneden, nam ze een douche, trok haar huiskloffie aan, legde kleren klaar voor de gevangenis en belde de politie.

Die vond Grzegorz (40) in zijn slaapkamer. Hij was doodgebloed.

Deskundigen stelden vast dat de vrouw schizofreen was en de kans op herhaling groot. Ze adviseerden tbs. En dat is wat het Openbaar Ministerie vroeg: tbs.

En 9 jaar cel.

Beiden waren afkomstig uit Polen en hadden ooit een relatie gehad. Nu leefden ze als huisgenoten. Ze werkten veel 's nachts, hij in een kaaspakhuis. 

Maar soms waren ze weer maanden afwezig. Een anoniem leven, aldus de buren.

Tijdens die pro forma-zitting antwoordde ze vanuit de gevangenis (via beeldbellen) op de vraag hoe het met haar ging: 'Heel goed.'

Dat was voor de moord wel anders. Al sinds de zomer van 2019 liep ze rond met het idee Grzegorz te vermoorden. Hij zou haar mishandelen. 

'Hij behandelde mij slecht, als een huisdier.'

Dat moest stoppen. Op maandagochtend 4.40 uur pakte ze de twee messen die ze al had klaargelegd en liep naar de slaapkamer van het slachtoffer. Ze stak hem in hals en borst. 

Onder meer.

Daarna liep ze de gang weer op en ging in haar hurken tegen de deur van de wc zitten. Een uur lang. Toen besloot ze de politie pas 's avonds te bellen, als het donker was. Ze wilde dat de buurt zo min mogelijk zou zien.

En draaide een wasje. 

Tijdens de zitting zei ze: 'Het is beschamend. Aan de ene kant was ik opgelucht dat hij mij nooit meer kwaad zou doen, aan de andere kant voelde ik leegte. Het is een ziekelijke furie die het heeft veroorzaakt.'

Het OM ging uit van moord, de advocaat van Jolanta van doodslag.

De rechtbank achtte moord bewezen en veroordeelde J. tot 9 jaar en tbs, conform de eis van het OM.

Overigens staat niet vast dat Grzegorz haar mishandelde.

 7,5
KNMI Cabauw – 24-02-2020

Labels

Bijgewerkt: 27-02-2021 14:53

Reacties (0)

Log in om te reageren