16-jarige doodgestoken

Datum
zondag 23 februari 2020
Adres
Robijnstraat
Plaats
Alphen aan den Rijn

De steekpartij vond kort voor 1.00 uur plaats in een woning, na een woordenwisseling. De 18-jarige Tariq C. stak met een vleesmes in op zijn moeder (53) en twee neven uit Amsterdam: Mohamed (16) en Zakaria (19).

De 16-jarige Mohamed E.-S. slaagde er nog in de woning te ontvluchten, maar overleed buiten - ondanks een poging tot reanimatie door hulpverleners.

De 19-jarige neef en de moeder raakten gewond. Zij liep in paniek naar de buren en belde aan. Ze zei tegen de buurman: 'Ik denk dat mijn zoon gek geworden is.' 

De buurman belde de politie.

Ook Tariq liep naar buiten, waar hij de 17-jarige Omer - een toevallige voorbijganger - verwondde die de stervende neef van Tariq helpen.

Tariq ging daarna weer naar binnen, om enige tijd later door agenten geboeid naar buiten te worden geleid.

In april 2020 maakte letselschadeadvocaat Orlando Kadir bekend dat Tariq C. een slecht verwerkt, want slecht behandeld trauma had.

Tariq was 8 toen Tristan van der Vlis in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn zes mensen doodschoot en vervolgens zichzelf. 

Van die zelfmoord was Tariq ooggetuige. 

En kort voor de moord had hij een brief ontvangen van korpschef Erik Akerboom, waarin werd gesproken over het opzetten van een fonds ter afhandeling van de (financiƫle) schade van die zesvoudige moord.

Letseladvocaat Kadir, in het Algemeen Dagblad: 'De brief staat vol foute propaganda. Akerboom heeft nimmer iets gedaan en ging vervolgens exit.'

Kadir bedoelde: nam ontslag en een andere baan.

Volgens Kadir werd de verdachte nooit goed geholpen bij het verwerken van dat trauma. Intussen is er nog geen cent uitgekeerd.

De familie van de verdachte legde de link met de brief van Akerboom niet meteen, maar stelde dat die wel de lont in het kruitvat kan zijn geweest.

Tijdens de zitting bleek dat het verhoor waaraan Tariq C. meteen nadat hij was opgepakt werd onderworpen, moest worden afgebroekn C. nog steeds in een psychose zat.

Pas twee maanden later was hij dermate stabiel dat hij weer verhoord worden.

Tijdens de zitting vertelde hij dat het gezellig was die avond, ze zaten te gamen en te chillen. Hij ging even naar de keuken, iets halen; wat weet hij niet meer. 

Hij belde zijn vader omdat hij hem iets groots te vertellen had. Ze zouden allemaal naar de hemel gaan. 'Met mij.'

Zijn vader reageerde nonchalant. 

Even later hoorde hij zijn neven op een duivelse manier lachen. Hij dacht dat hij vermoord zou worden en haalde een groot vleesmes om zich te kunnen verdedigen.

Het ging al langer mis met hem. Twee weken eerder had zijn kat nog tegen hem gelogen.

De ouders van Tariq scheidden toen hij 2 was, hij verloor een broer, kwam op de intensive care te liggen na het drinken van gloeiendhete thee en was dus getuige van een zelfmoord.

Hij had depressies, sliep slecht en werd angstig. Hij is schizofreen en leidt aan stemmingswisselingen.

De deskundigen oordeelden hem volledig ontoerekeningsvatbaar. Zijn moeder formuleerde het aldus: 'De ziekte heeft gehandeld en niet Tariq zelf.'

Het Openbaar Ministerie wil dat Tariq C. volgens het jeugdrecht bestraft wordt, alsof hij 17 was. Iemand van 17 kan hooguit 2 jaar jeugddetentie en 2 jaar jeugd-tbs krijgen.

De eis luidde: geen celstraf (want volledig ontoerekeningsvatbaar), wel jeugd-tbs. 

De rechtbank veroordeelde conform.

Maar onvoorwaardelijk, omdat er geen plek vrij is waar ze hem meteen kunnen behandelen. Krijgt hij voorwaardelijke tbs, dan staat hij meteen op straat. Onbehandeld.

En als hij weer een psychose krijgt, is er een kans op herhaling.

Uitspraak 14 oktober 2020.

Het was de twaalfde moord in Alphen deze eeuw. Daarbij vielen negentien slachtoffers, onder wie de zes van Tristan van der Vlis.

 8,3
KNMI Schiphol – 23-02-2020

Labels

Bijgewerkt: 10-01-2021 09:54

Reacties (0)

Log in om te reageren