Zijn familie wilde hem al laten opnemen

Datum
zaterdag 26 oktober 2019
Adres
Gedempte Zuiderdiep
Plaats
Groningen

De politie vond de lichamen van Gina en Marinus rond 9.20 uur. Vijftigers aldus het Algemeen Dagblad, die al jaren in de bioscoop werkten als schoonmakers. 

Elke ochtend.

De slachtoffers waren getrouwd en woonden ze in Slochteren. Ze hadden een zoon en dochter. 

Nog diezelfde avond gaf de politie de naam en foto van de vermoedelijke moordenaar vrij: Ergün S.(33) uit Rotterdam. De politie had op bewakingsbeelden gezien dat S. de bioscoop verliet. 

S. heeft een strafblad, maar dat was nog niet erg lang: rijden onder invloed van drugs. 

Vermoedelijk overliep hij de slachtoffers toen hij bij de bioscoop inbrak. Gina was zijn eerste slachtoffer, zij ontdekte hem. Hij stak haar met een mes in haar nek.

Haar man Marinus schoot haar te hulp, maar werd ook neergestoken. Marinus probeerde nog te vluchten, maar S. rende hem achterna. Het slachtoffer viel, S. schopte en stak.

Een paar dagen na de moord zou een rechter zich buigen over het verzoek van de familie van S. en de GGD om S. vanwege zijn psychoses gedwongen op te mogen nemen.

Tijdens de zitting verklaarden deskundigen dat S. die fatale dag volledig ontoerekeningsvatbaar was. Hij had last van psychoses en dacht dat hij in het computerspel Fortnite zat. Elitetroepen hadden zijn dochtertje ontvoerd.

Van de steekpartij zelf zei hij zich weinig te kunnen herinneren. 

Rechter: 'Of wilt u zich niets herinneren?'  

De deskundigen adviseerden de rechtbank S. alleen tbs op te leggen. En dat was ook de eis van het Openbaar Ministerie: tbs met dwangverpleging.

De rechtbank oordeelde conform. 

De familie van de slachtoffers reageerde teleurgesteld. Volgens hun advocaat was het hen duidelijk dat S. niet geheel toerekeningsvatbaar was, maar vonden ze tegelijk dat de daad hem wel degelijk in enige mate toe te schrijven was. Waarbij ze doelden op het feit dat S. zijn medicijnen bewust niet had ingenomen en langdurig softdrugs gebruikte.

 15,7
KNMI Eelde – 26-10-2019

Labels

Bijgewerkt: 09-01-2021 18:14

Reacties (0)

Log in om te reageren